ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Περιφέρεια Κρήτης: Στις 18 Μαΐου παρουσίαση ντοκιμαντέρ «Το Αμάρι στις φλόγες»

0

Με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, της ΠΕ Ηρακλείου,  θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στις 18 Μαΐου στο Επιμελητήριο Ηρακλείου όπου θα προβληθεί στις 19:30 το απόγευμα το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Το Αμάρι στις φλόγες» διάρκεια 37 λεπτών που αναφέρεται στα Ολοκαυτώματα των 8 χωριών στου πρόποδες του βουνού «Κέδρος», ένα στο δήμο Αγ. Βασιλείου Ρεθύμνου (Κρύα Βρύση) και 7 στο δήμο Αμαρίου (Άνω Μέρος, Δρυγιές, Βρύσσες, Σμιλές, Καρδάκι, Γουργούθοι, Γερακάρι) και στις εκτελέσεις 164 αμάχων και ανυπεράσπιστων κατοίκων στις 22 Αυγούστου 1944 από τις δυνάμεις κατοχής των Γερμανών.

Η έρευνα, το σενάριο και η παραγωγή είναι των δημοσιογράφων Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη, η σκηνοθεσία του Τάσου Μπιρσίμ, τα γυρίσματα έγιναν από τον εικονολήπτη Νίκο Σαράντο και τα κείμενα αφηγείται ο δημοσιογράφος Στέλιος Φωκάς.

Η παραγωγή χωρίζεται σε δυο ενότητες η πρώτη των οποίων ολοκληρώθηκε και προβάλλεται στο Ηράκλειο ενώ η δεύτερη αναμένεται να προβληθεί το 2018.

Στο φιλμ έχουν καταγραφεί δεκάδες μαρτυρίες κατοίκων επιζώντων της περιόδου των καταστροφών και των φόνων των συγχωριανών τους από τους οικισμούς Κρύα Βρύση , Άνω Μέρος και Δρυγιές. Ως αυτόπτες μάρτυρες της φρίκης αφηγούνται τα τραγικά γεγονότα με παραστατικότητα και λεπτομέρειες ανασύροντάς τα από την μνήμη τους 70 χρόνια μετά και είναι εμφανής ο πόνος και η δυστυχία τους ξαναστήνοντας και πάλι τη ζωή τους. «Εδώ τους κάψανε ζωντανούς» λένε ορισμένοι από τους αφηγητές στους τόπους της θυσίας.

Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου σήμερα στη Περιφέρεια Κρήτης παρουσία του εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου για θέματα Πολιτισμού Κώστα Φασουλάκη ο δημοσιογράφος-ερευνητής Μανόλης Παντινάκης, αναφερόμενος στη παραγωγή του ιστορικού ντοκιμαντέρ επεσήμανε:

«Η νέα παραγωγή που δημιουργήσαμε με τον συνάδελφο Γιάννη Κανελλάκη, προέρχεται από την ευαισθησία που μας διακατέχει σε μια σκληρή περίοδο της νεώτερης ιστορίας, την περίοδο των αγώνων του Κρητικού λαού για να εκδιώξει από τις πλάτες του τη γερμανική υποδούλωση που κόστισε ανεπανόρθωτα. Δημιουργήσαμε λοιπόν το ντοκιμαντέρ «Το Αμάρι στις φλόγες» που αναφέρεται στα σκληρά γεγονότα των Ολοκαυτωμάτων 8 χωριών στους πρόποδες του βουνού Κέντρος, 7 στο δήμο Αμαρίου και ένα στο Δήμο Αγ. Βασιλείου Ρεθύμνου, και στις ομαδικές εκτελέσεις συνολικά 164 αθώων και ανυπεράσπιστων κατοίκων τους. Το ντοκιμαντέρ στηρίζεται στη ζώσα μαρτυρία δεκάδων ανθρώπων των περιοχών και θα αποσταλεί σε ηγέτες ξένων κρατών και πρώτα στη πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Γερμανίας, στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε Πανεπιστήμια, Περιφερειακές Ενότητες, συλλόγους και χωριά ενώ θα συμμετάσχει σε φεστιβάλ και άλλες διοργανώσεις. Με τον Γιάννης Κανελλάκη εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στη Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και στον Αντιπεριφερειάρχη Ευριπίδη Κουκιαδάκη για την φιλοξενία και στήριξη της προβολής την ερχόμενη Πέμπτη 18 Μαΐου στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, γνωρίζοντας ότι ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, οι Αντιπεριφερειάρχες των Περιφερειακών Ενοτήτων της Κρήτης και τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης στέκονται με σεβασμό στους αγώνες και στο αίμα των προγόνων μας και υποστηρίζουν τέτοιες προσπάθειες. Εμείς συνεχίζουμε στη δημιουργία του επόμενου ντοκιμαντέρ…».

Από την πλευρά του ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλους Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης ανέφερε, ότι, «με αφορμή την φετινή επέτειο της Μάχης της Κρήτης, και με δεδομένο ότι την ιστορία πρέπει να την σεβόμαστε και να την διδασκόμαστε, η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει και συνδιοργανώνει αυτές τις εκδηλώσεις για την προβολή του σημαντικού ντοκιμαντέρ του Μανόλη Παντινάκη και του Γιάννη Κανελλάκη που αποκαλύπτουν τις ναζιστικές θηριωδίες τη περίοδο της γερμανικής κατοχής στο νησί. Πρόκειται για ένα σημαντικό ιστορικό ντοκουμέντο που πρέπει να αναδειχθεί και να προβληθεί ιδιαίτερα στα σχολεία μας και στα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα μας. Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί σε όλη την Κρήτη σε συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης με τους Δήμους και φορείς το επόμενο διάστημα και εκτός των γεωγραφικών ορίων του νησιού μας».

Στην εκδήλωση στο Επιμελητήριο Ηρακλείου την ερχόμενη Πέμπτη 18 Μαΐου θα μιλήσει ο Δρ. Αριστομένης Συγγελάκης συγγραματέας του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Το ντοκιμαντέρ

Η παραγωγή, διάρκειας 37 λεπτών, παρουσιάζει δεκάδες μαρτυρίες ηλικιωμένων επιζώντων κατοίκων στα οκτώ χωριά και στους πρόποδες του ματωμένου βουνού (Κρύα Βρύση, Άνω Μέρος, Δρυγιές, Βρύσες, Σμιλές, Καρδάκι, Γουργούθοι, Γερακάρι), τις φρικαλεότητες που συντελέστηκαν από τους κατακτητές ταυτόχρονα σε μια μέρα, στις 22 Αυγούστου 1944, ζωντανεύοντας με γλαφυρό τρόπο το άγριο χρονικό των ολοκαυτωμάτων και του θανατικού που σκόρπισαν σε ανυπεράσπιστους και αβοήθητους…

"Καπνίζουν ακόμα τα σπίτια μας"

«Να μην ξαναζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας μα και οι επόμενες γενιές κι όλος ο κόσμος, τις βαρβαρότητες που ζήσαμε από τους Γερμανούς ναζί στα χρόνια της κατοχής», φωνάζουν και σήμερα οι ίδιοι, στη νέα κατοχή που επέβαλλαν. «Καπνίζουν ακόμα τα σπίτια μας από τις φωτιές που μας έβαλαν και στα αυτιά μας ακούμε και σήμερα, τόσα χρόνια μετά, τις κραυγές του θανάτου τους…»

Για τη δημιουργία του νέου ντοκουμέντου χρειάστηκαν προσπάθειες πέντε χρόνων με τη διασταύρωση ιστορικών στοιχείων από αξιόπιστες πηγές, γυρίσματα δυο χρόνων από το τηλεοπτικό συνεργείο του Νίκου Σαράντου και επεξεργασία του υλικού, διάρκειας έξι ωρών, στα στούντιο της Αθήνας  με την καθοδήγηση του γνωστού σκηνοθέτη Τάσου Μπιρσίμ. Την αφήγηση των κειμένων με την επιμέλεια του Παναγιώτη Μυλωνά, έκανε ο δημοσιογράφος Στέλιος Φωκάς.

Το ντοκιμαντέρ πλαισιώθηκε από αρχειακό υλικό μέσα από γερμανικά και αγγλικά αρχεία και «ντύθηκε» με ριζίτικα τραγούδια από το σχήμα «Αμαριώτικη Παρέα», κρητικούς σκοπούς και μοιρολόγια της εποχής.

"Σε σχολεία και φεστιβάλ"

Σε αυτή τη φάση, σύμφωνα με τους παραγωγούς του ντοκιμαντέρ, έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για τον υποτιτλισμό του φιλμ και την αποστολή του σε ηγέτες ξένων κρατών και πρώτα στον Πρόεδρο και την Καγκελάριο της Γερμανίας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και αλλού, ενώ στα τέλη Μαρτίου οι παραγωγοί θα κάνουν, σε συνεννόηση με τους ανάλογους φορείς στην Κρήτη και αλλού, τον προγραμματισμό των προβολών και τη συμμετοχή του σε διεθνή και ελληνικά φεστιβάλ. Το μεγάλο βάρος σε αυτές θα δοθεί στην παρουσίασή του σε Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, σχολεία κ.λπ.

Και μετά το κάψιμο και την καταστροφή;  Αναφέρεται στο ντοκιμαντέρ: «Όσοι από τους κατοίκους έμειναν, ηλικιωμένοι και γυναικόπαιδα, χωρίς μια μπουκιά ψωμί και μια σταγόνα νερό αναζητούσαν κάποιους άλλους τόπους που να υπάρχει ζωή. Φορτωμένοι με ελπίδες και όνειρα πήραν το δρόμο της προσφυγιάς σε κοντινά χωριά σε συγγενείς και φίλους για ένα νέο ξεκίνημα. Στη σκέψη τους είχαν φωλιάσει οι κραυγές και τα ουρλιαχτά των κατοίκων που οι Γερμανοί τους έσφαζαν και τους έκαιγαν ζωντανούς… »

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ