ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Προσοχή στα παιδιά του Νίκου Θεοδωράκη

0

Γράφει ο Νίκος Θεωδοράκης

Δημοσιογράφος

http://www.thrapsaniotis.gr

Η φρίκη έχει αποτυπωθεί σε αριθμούς. Και η φρίκη αφορά αδύναμα πλάσματα, εν προκειμένω παιδιά. Αφορμή γι’ αυτή την επισήμανση αποτελεί η εκστρατεία ενημέρωσης και εκπαίδευσης με στόχο την πρόληψη, της ΜΚΟ «Eliza», η οποία παρουσίασε πολύ ανατριχιαστικά στατιστικά στοιχεία, σχετικά με την παιδική κακοποίηση σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, 1 στους 5 ανήλικους θα βιώσει τουλάχιστον 1 περιστατικό σεξουαλικής βίας, από θώπευση μέχρι βιασμό. Το ποσοστό αυτό προέρχεται από ελλιπή στοιχεία, καθώς πολλά περιστατικά δεν καταγράφονται. Οι εκτιμήσεις θέλουν το νούμερο να ανεβαίνει πολύ παραπάνω. Επιπλέον, τη σημερινή εποχή «ανθίζει» η έκθεση σε πορνογραφικό υλικό μέσω του διαδικτύου και η εξαπάτηση μέσω αυτού, για μετέπειτα εκβιασμό του παιδιού.

Μέχρι την ηλικία των 13 ετών, και τα δύο φύλα κινδυνεύουν το ίδιο. Τα κορίτσια κακοποιούνται περισσότερο στην ηλικιακή ομάδα 12-18, αν και το δεδομένο αυτό προβλέπεται να αλλάξει στην πορεία. Λόγω έντονου στιγματισμού, τα παιδάκια που έχουν αναπτυξιακές ή μαθησιακές δυσκολίες, όπως και τα παιδάκια που προέρχονται από μη αστικές περιοχές, κινδυνεύουν διπλά.

Τα ποσοστά μη αποκάλυψης και μη καταγραφής περιστατικών είναι πάρα πολλά, όπως αποκαλύπτουν οι ειδικοί. Οι λόγοι είναι η ανάγκη επιβίωσης, αν το πρόσωπο έχει καταλυτικό ρόλο στην οικογένεια (πχ. Αν πρόκειται για τον πατέρα), εξαιτίας του φόβου στιγματισμού και, φυσικά, εξαιτίας των ταμπού της ελληνικής κοινωνίας.

Τα παιδιά, μέσω κουκλοθέατρου, θα μπορούν να μάθουν ποιο άγγιγμα θεωρείται ασφαλές και πότε πρέπει να αντισταθούν και να μιλήσουν. Στόχος είναι να εισαχθεί η εκπαίδευση για το «Ασφαλές Άγγιγμα» σε όλα τα νηπιαγωγεία και τις τάξεις Α, Β και Γ των δημοτικών σχολείων της χώρας.

Τι διαπιστώνουμε εδώ; Ότι μια απαίσια απειλή που έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια είναι η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών. Στη Μαλαισία, οι καταγγελίες που αφορούν την κακοποίηση παιδιών τετραπλασιάστηκαν μέσα σε μια περίοδο δέκα ετών. Στη Γερμανία, περίπου 300.000 παιδιά κακοποιούνται σεξουαλικά κάθε χρόνο, ενώ για κάποια χώρα της Νότιας Αμερικής, μια μελέτη αναφέρει πως ο συγκλονιστικός αριθμός υπολογίζεται ότι ανέρχεται στα 9.000.000 παιδιά το χρόνο! Το τραγικό είναι ότι η πλειονότητα αυτών των παιδιών κακοποιούνται σεξουαλικά μέσα στο ίδιο τους το σπίτι από ανθρώπους που γνωρίζουν και εμπιστεύονται. Αλλά τα παιδιά θα πρέπει να αποβλέπουν στους γονείς τους για ισχυρή προστασία. Πώς μπορούν οι γονείς να ενεργούν προστατευτικά;

Επειδή η πείρα δείχνει ότι τα παιδιά τα οποία γνωρίζουν λίγα πράγματα για το σεξ είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε άτομα που κακοποιούν παιδιά, ένα κύριο προστατευτικό μέτρο είναι να εκπαιδευτεί το παιδί, ακόμη και όταν είναι μικρό. Η γνώση μπορεί να παράσχει προστασία ‘από τον κακό δρόμο, από τον άνθρωπο που λέει διεστραμμένα πράγματα’. (Παροιμίες 2:10-12)

Τι είδους γνώση; Γνώση των Βιβλικών αρχών, εκείνου που είναι ηθικά σωστό ή λάθος. Επίσης, γνώση του γεγονότος ότι ορισμένοι μεγάλοι κάνουν κακά πράγματα και ότι το νεαρό άτομο δεν πρέπει να υπακούσει όταν κάποιοι του προτείνουν να κάνει ακατάλληλες πράξεις. (Παράβαλε Δανιήλ 1:4, 8· 3:16-18.) Μην περιορίζετε αυτή την εκπαίδευση σε μια και μόνη συζήτηση.

Στα περισσότερα μικρά παιδιά χρειάζεται να επαναλαμβάνεται κάποιο μάθημα για να το θυμούνται καλά. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν λίγο, ο πατέρας θα πρέπει να εκδηλώνει στοργικό σεβασμό για το δικαίωμα που έχει η κόρη του στην ιδιωτική ζωή και η μητέρα να κάνει το ίδιο για το γιο της —ενισχύοντας έτσι την αίσθηση που έχει το παιδί για το τι είναι κατάλληλο. Βέβαια, ένα από τα καλύτερα προστατευτικά μέτρα εναντίον της κακοποίησης είναι η δική σας στενή επίβλεψη ως γονέων.

Πέρα από τον απροκάλυπτο διωγμό, τι είδους παράδειγμα έχουν δώσει στον τομέα της ηθικής οι «Χριστιανικές» χώρες στον υπόλοιπο κόσμο; Τίποτα περισσότερο από πολέμους, Σταυροφορίες και «ιερές» Εξετάσεις. Και ο Α΄ και ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος άρχισαν μέσα σε «Χριστιανικά» κράτη. Μόνοι μας λοιπόν και με ηθικές αρχές θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για να απαλλαγούμε από αυτό το κακό.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ