ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

'Όχι' από Ευρώπη στην απαγόρευση ηλεκτρικών συσκευών στις πτήσεις

0

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα συναντηθούν στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα για περαιτέρω συνομιλίες περί της ασφάλειας των πτήσεων, καθώς η συνάντησή τους στις Βρυξέλλες χθες δεν κατέληξε στην προέκταση μιας απαγόρευσης μεγάλων ηλεκτρονικών συσκευών στην καμπίνα των αεροσκαφών.

"Στη συνάντηση, αμφότερες οι πλευρές αντάλλαξαν πληροφορίες για τις σοβαρές εξελισσόμενες απειλές στην ασφάλεια πτήσεων και προοπτικές αντιμετώπισής των", είπαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (Homeland Security) σε κοινή τους δήλωση μετά την τετράωρη συνάντησή τους.

Οι ΗΠΑ φοβούνται για βόμβα σε ηλεκτρονικές συσκευές

Οι φόβοι ότι μπορεί να τοποθετηθεί βόμβα που δεν ανιχνεύεται σε ηλεκτρονικές συσκευές οδήγησαν τις ΗΠΑ να ανακοινώσουν τον Μάρτιο ότι δεν θα επιτρέψουν σε επιβάτες να φέρουν συσκευές μεγαλύτερες από κινητό τηλέφωνο στην καμπίνα των πτήσεων, εάν πετούν στη χώρα από 10 συγκεκριμένα αεροδρόμια, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται αεροδρόμια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, το Κάταρ και την Τουρκία. Η Βρετανία καθιέρωσε περιορισμούς επίσης, αλλά σε διαφορετικά δρομολόγια. Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, φορητοί υπολογιστές (λάπτοπ) και τάμπλετ θα πρέπει να φυλάγονται στον χώρο αποσκευών του αεροπλάνου.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ ανησυχούν για τον κίνδυνο ανάφλεξης του χώρου αποσκευών με την τοποθέτηση εκατοντάδων συσκευών που περιέχουν μπαταρίες ιόντων λιθίου.

Τα επόμενα βήματα

Ανώτατο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα ώστε να ληφθεί απόφαση για την επέκταση της απαγόρευσης, αλλά ότι ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Κέλι "σκέπτεται επί του παρόντος για τα επόμενα βήματα".

Σύμφωνα με υπολογισμούς της Διεθνούς Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών (IATA), εάν η απαγόρευση επεκταθεί σε πτήσεις από την Ευρώπη, θα μπορούσε να κοστίσει στους επιβάτες πάνω από 1 δις δολάρια (896 εκατ. ευρώ) το χρόνο, και να δημιουργήσει κινδύνους στην ασφάλειά τους.

Το 2016, 30 εκατομμύρια άτομα έφθασαν στις ΗΠΑ με πτήσεις από την Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Μεταφορών. Η ένωση αεροδρομίων ACI Europe αναφέρει πως υπάρχουν 3.684 εβδομαδιαίες πτήσεις μεταξύ ευρωπαϊκών αεροδρομίων και των ΗΠΑ.

Τα πέντε αεροδρόμια με τον υψηλότερο αριθμό εβδομαδιαίων πτήσεων προς τις ΗΠΑ είναι το Χίθροου του Λονδίνου, το Ντε Γκολ του Παρισιού, της Φραγκφούρτης, το Σίπχολ του Άμστερνταμ και το Δουβλίνο, σύμφωνα με την ACI Europe.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ