ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Βιοτίνη: Τι είναι και σε ποιες τροφές τη βρίσκουμε;

0

Η βιοτίνη είναι μια βιταμίνη που ανήκει στο σύμπλεγμα βιταμινών Β. Όπως και οι υπόλοιπες βιταμίνες του συμπλέγματος, η βιοτίνη παίζει ρόλο στην μεταβολή του φαγητού σε ενέργεια. Αν τα επίπεδα βιοτίνης στον οργανισμό μας είναι επαρκή, τότε θα δούμε πως τα μαλλιά, τα νύχια και η επιδερμίδα μας βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση. Είναι αναγκαίο θρεπτικό συστατικό για τις εγκύους, και συμπεριλαμβάνεται στις περισσότερες πολυβιταμίνες που χορηγούνται, και επίσης έχει ανακαλυφθεί πως βοηθάει και στην σωστή λειτουργία του συκωτιού.

Μπορείτε να προμηθευθείτε την βιοτίνη σε μορφή συμπληρώματος, αλλά ακόμα καλύτερο θα ήταν να εντάξετε στην διατροφή σας τα παρακάτω τρόφιμα, που είναι πλούσιες πηγές αυτής της σημαντικής βιταμίνης.

Αυγά

Βρίσκουμε την βιοτίνη στον κρόκο του αυγού, και είναι από τις πιο πλούσιες πηγές της. Να θυμάστε ότι όσο περισσότερο μαγειρεύουμε το αυγό, τα επίπεδα της βιταμίνης πέφτουν, συνεπώς μην το παρακάνετε—προφανώς, γνωρίζουμε ότι δεν κάνει να τρώμε τα αυγά ωμά.

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα είναι μία μόνο από τις πολλές και νόστιμες φυτικές πηγές βιοτίνης. Την βρίσκουμε, επίσης, στην σόγια, στα φιστίκια, στα πράσινα φασόλια, στα καρύδια και στα πεκάν. Και μην ξεχνάνε πως αυτοί οι ξηροί καρποί περιέχουν και πρωτεΐνη, αλλά και βιταμίνη Ε.

Κουνουπίδι

Το ωμό κουνούπιδι περιέχει 17 μg βιοτίνης ανά μερίδα, συνεπώς είναι πολύ καλή ιδέα να το καταναλώνετε ωμό, με τα αγαπημένα σας μπαχαρικά.

Τυρί

Τα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν ποσότητες βιοτίνης, και οι τύποι που περιέχουν την περισσότερη είναι το μπλε τυρί, το Καμαμπέρ, και το τσένταρ.

Μανιτάρια

Η βιοτίνη που περιέχουν τα μανιτάρια, τα βοηθάει να προστατευθούν από παράσιτα ενώ αναπτύσσονται. Αγοράστε μανιτάρια που να τρώγονται ωμά, ώστε να προσλάβετε ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες βιοτίνης, και προσθέστε τα σε μια νόστιμη σαλάτα.

Γλυκοπατάτα

Οι γλυκοπατάτες είναι από τις καλύτερες φυτικές πηγές βιοτίνης. Επιπλέον, καθώς περιέχουν β-καροτένιο, αποτελούν εξαιρετικό σύμμαχο της επιδερμίδας μας. Δοκιμάστε πουρέ από γλυκοπατάτες, ή να τις ανοίξετε και να τις ψήσετε στον φούρνο με μπαχαρικά.

Σπανάκι

Το σπανάκι είναι από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά με την μεγαλύτερη συγκέντρωση βιοτίνης—και αυτά τα επίπεδα δεν μειώνονται αν το καταψύξουμε. Άλλος ένας λόγος για να αποκτήσει ακόμα πιο περίοπτη θέση στην καθημερινή μας διατροφή.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ