ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μάταλα: Εκεί που οι χίπις απόλαυσαν την κρητική φύση

0

Τα Μάταλα είναι παραθαλάσσιο χωριό στη Νότια Κρήτη, κοντά στη Φαιστό, το δεύτερο σε σημασία Μινωικό Ανάκτορο στην Κρήτη… έγιναν διάσημα όταν τη δεκαετία του 1960 έφτασαν εδώ χίπις από όλο τον κόσμο για να ζήσουν στις περίφημες σπηλιές των Ματάλων που βρίσκονται δίπλα στην παραλία.

Κάπως έτσι περιγράφει τον ουρανό στα Μάταλα το τραγούδι "Carey" της Joni Mitchell.

Τότε που μια μεγάλη παρέα καλλιτεχνών, ανάμεσά τους η Τζάνις Τζόπλιν, η Τζόαν Μπαέζ, ο Μπομπ Ντίλαν, περνούσαν τις ημέρες και τις νύχτες τους κάτω από τον Κρητικό ουρανό, στο όμορφο ψαροχώρι Μάταλα.

Τότε που το σύνθημα ήταν "Peace Man", συνοδευόμενο από το σήμα της ειρήνης με τα δυο δάχτυλα.

Σήμερα τα Μάταλα δεν είναι πια αυτό που ήταν το 1960 και στις αρχές του 1970. Απέχουν πολύ από το μικρό χωριό που μάζευε τους χίπις που πριν έρθουν εδώ διαδήλωναν στο Woodstock.

Σήμερα τα παιδιά των λουλουδιών δεν μένουν πια στα Μάταλα, αλλά έχουν δώσει τη θέση τους σε χιλιάδες επισκέπτες από όλον τον κόσμο που έρχονται εδώ για να δουν ένα θρυλικό μέρος, αλλά και για έναν επιπλέον σημαντικό για τους ίδιους λόγο… για το φεστιβάλ των Ματάλων!

Οι σύγχρονοι Χίπις, όπως ο καθένας ξεχωριστά βέβαια αντιλαμβάνεται τον όρο έρχονται για να γευτούν κάτι από την γοητεία του παρελθόντος και να ζήσουν στιγμές ξεγνοιασιάς και ελευθερίας.

Χιλιάδες και φέτος ξενύχτησαν στους ρυθμούς της μουσικής σε ένα τριήμερο που τα είχε όλα… ποτό, διασκέδαση, camping και πολύ χορό.

Τα σοκάκια των Ματάλων πλημμύρισαν από χαρούμενες ζωγραφιές και πάλι αλλά και από πολύ κόσμο. Με τους ντόπιους να τους υποδέχονται με αγάπη και με έντονο το στοιχείο της φιλοξενίας που χαρακτηρίζει άλλωστε κάθε Κρητικό.

Όπως λένε οι ντόπιοι επιχειρηματίες το φεστιβάλ αποτελεί για τους ίδιους ανάσα οικονομική. Ένα τριήμερο που θα τους βοηθήσει να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους μελλοντικά.

Υπήρχαν βέβαια και εκείνοι που νοίκιασαν περίπτερο για να εκθέσουν την πραμάτεια τους και να αναδείξουν τα προϊόντα τους, ευελπιστώντας στην προτίμηση εμπορικών Χίπις που κατέφτασαν από όλο τον κόσμο. Μας υποδέχτηκαν και αυτοί με θέρμη και μας μίλησαν για το λόγο της παρουσίας τους στους δρόμους των Ματάλων.

Ένα είναι το σίγουρο ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται με μικρές αλλαγές λόγω και της διαφοροποίησης της κοινωνίας.

Ωστόσο παραμένει ζωντανό στα Μάταλα το πάθος για ζωή, αγάπη και ελπίδα για το μέλλον τόσο από την πλευρά των σύγχρονων χίπις όσο και των Μεσαριτών στα Μάταλα που περιμένουν κάθε χρόνο να καλωσορίσουν τους χιλιάδες επισκέπτες. Ραντεβού λοιπόν και πάλι τον Ιούνιο του 2018.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ