ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Στο 24% Φ.Π.Α. παραμένει η βασική κατηγορία ζωοτροφών

0

ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ

Σοβαρό ζήτημα έχει προκύψει με την μη μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% για τις παρασκευασμένες ζωοτροφές. Πρόκειται για τις κατά κύριο λόγο ζωοτροφές που χρησιμοποιούν και οι ντόπιοι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι συνεχίζουν να πληρώνουν αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ παρά τις μειώσεις που τέθηκαν σε εφαρμογή.

Ο νέος νόμος δεν εξαίρεσε τις πρώτες ύλες της συγκεκριμένης κατηγορίας αγροτικών ειδών και εφοδίων, στα οποία μειώθηκε ο ΦΠΑ με αποτέλεσμα οι όποιες προσδοκίες τους να πέσουν στο κενό, αφού συνεχίζουν να πληρώνουν ακριβά το βασικό είδος που χρησιμοποιούν για την εκτροφή των κοπαδιών.

Το γεγονός έχει αναστατώσει τον κτηνοτροφικό κόσμο που ζητά άμεσα να ληφθεί μέριμνα ενώ από πλευράς ΑΣΕΑΡ ο κ. Στέλιος Παγουράκης διευκρίνησε στην εφημερίδα μας τα εξής:

«Ο νόμος 4472/2017 ο οποίος αναφέρει τις μειώσεις των αγροτικών εφοδίων από το 24% στο 13% ναι μεν μετατάσσει κάποια είδη στον χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ αλλά για τις παρασκευασμένες ζωοτροφές υπάρχει μεγάλο κενό έτσι όπως είναι διατυπωμένος ο νόμος, οπότε φορολογούνται και πάλι με 24%.

Οι τροφές κατατάσσονται σε δασμολογικές κλάσεις ανάλογα με την περιεκτικότητα σε πρώτες ύλες.  Η κατηγορία που αφορά στις πρώτες ύλες που αφορούν τις ζωοτροφές που κατά κύριο λόγο χρησιμοποιούν οι αγρότες του Ρεθύμνου, δηλαδή άλευρα, άμυλα και λοιπές σχετικές ουσίες που μπαίνουν στις ζωοτροφές, έχουν εξαιρεθεί. Άρα ισχύει ΦΠΑ 24%. Εμείς απευθυνθήκαμε και στον σύνδεσμο βιομηχάνων αλλά και στο Υπουργείο Οικονομικών, και έχουμε πάρει απάντηση πως έγινε κατά λάθος αυτό και πως προσεχώς θα διορθωθεί. Η ουσία όμως είναι πως οι παρασκευασμένες ζωοτροφές παραμένουν στο 24% ενώ ο κόσμος νομίζει πως έχουν κατέβει στο 13%. Η φορολογία των ζωοτροφών δεν μειώθηκε. Μάλιστα ενώ εμείς σήμερα αγοράζουμε πρώτες ύλες με 13%, πουλάμε με 24% και αυτό είναι το μείζων ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί νομικά.»

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ

Φυτοπροστατευτικά, λιπάσματα, σπόροι και βολβοί, δημητριακά, κτηνοτροφικά φυτά, συσκευασμένες ζωοτροφές -με εξαίρεση όσες προορίζονται για κατοικίδια ζώα βάσει της δασμολογικής τους κλάσης- αλλά και ζώντα ζώα (αιγοπρόβατα, χοιρινά, βοοειδή) επέστρεψαν από 1ης Ιουλίου, στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ του 13%, αντί για 24%.

Στις υπηρεσίες προστέθηκε υπάγεται μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ και η παροχή υπηρεσιών για τη γεωργική παραγωγή. Ωστόσο, την ίδια ώρα, στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 24% παραμένουν τα γεωργικά μηχανήματα.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, με αυτό τον τρόπο δίνεται έμφαση στη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας, με στόχο να ενισχυθεί η ρευστότητα των αγροτών και των αγροτικών επιχειρήσεων, καθώς αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Στα αγροτικά εφόδια, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο, περιλαμβάνονται σπέρματα και σπόροι που προορίζονται για σπορά, τροφές παρασκευασμένες για ζώα (εξαιρούνται τα παρασκευάσματα των τύπων Δ.Κ. 2301, 2302, 2303, 2304, 2305, 2306, 2307 και 2308, τα οποία αφορούν ζωοτροφές οικόσιτων ζώων), λιπάσματα, εντομοκτόνα, μυκητοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, ανασχετικά της βλάστησης καιρυθμιστικά της ανάπτυξης των φυτών, καθώς και άχυρα και φλοιοί ακατέργαστων δημητριακών, έστω και τεμαχισμένα, αλεσμένα, συμπιεσμένα ή συσσωματωμένα με μορφή σβόλων. Γογγύλια Σουηδίας (γογγυλοκράμβες), τεύτλα κτηνοτροφικά, ρίζες κτηνοτροφικές, χορτονομές (FOIN, LUZERNE), τριφύλλια, κτηνοτροφικά λάχανα, χορτονομές λούπινου, βίκου και παρόμοια κτηνοτροφικά προϊόντα, έστω και συσσωματωμένα με μορφή σβόλων (Δ.Κ. 1213 και 1214).

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ