ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Αναπνέοντας στη τοπική Βιβλιοθήκη της Αναστασίας Βενιέρη

0

Τι μπορεί να λείψει σε ένα Ρεθεμνιώτη που ζει μακριά από τον τόπο του? Οι φίλοι και οι συγγενείς? Ο ήλιος και η θάλασσα?

Σίγουρα.

Μετά από δεκαετίες όμως, προσαρμόζεσαι μακριά από τους φίλους και τους συγγενείς. Η τεχνολογία σε φέρνει κοντά τους σε δευτερόλεπτα. Διάθεση και καλό Wifi να υπάρχει. Επίσης, οι φίλοι και οι συγγενείς αυξάνονται. Έρχονται και νέοι στο δρόμο σου.

Τη θάλασσα τη βρίσκεις κι εδώ, αν θες. Γκρίζα και μακρινή, αλλά διάθεση να έχεις.

Ο ήλιος, ο οποίος είναι ένας και μοναδικός, περνάει και από τη Βρετανία. Συχνά δεν τον βλέπεις όμως, γιατί υπάρχει αυτή η νεφελώδης κουρτίνα, αλλά λάμπει κι εδώ. Και όταν λάμπει, η φύση είναι υπέροχη.

Πως όμως να προσαρμοστείς σε μια μικρή και ήσυχη πόλη, όπου μετά τις έξι το απόγευμα είναι έρημη? Μόνο οι μεθυσμένοι των pub  ταράζουν καμιά φορά την απόλυτη ηρεμία.

Μακριά από το Ρέθυμνο, δύσκολα συνηθίζεις να ζεις χωρίς το πολιτιστικό δρώμενο δίπλα στη πόρτα σου. Χωρίς το θέατρο, τη ζωντανή μουσική, την έκθεση φωτογραφίας ή ζωγραφικής. Πρέπει να ταξιδέψεις στις μεγάλες πόλεις, και να πληρώσεις αρκετά χρήματα.

Υπάρχει λύση όμως, και εκεί, στη πολιτισμική έρημο της Βρετανικής επαρχίας. Αρκεί να προσαρμόσεις το ωράριο σου, και να βρεθείς στην τοπική βιβλιοθήκη πριν τις 7 το βράδυ.

Εκεί βρίσκομαι σήμερα, ανάμεσα στις ιστορικές πηγές του πρώτου ορόφου. Παραδίπλα, ένας άντρας με μακριά μαλλιά και καπέλο τύπου Sir Terry Pratchett, κάνει τις δικές του ανασκαφές στο χρόνο.

Η βιβλιοθήκη σφύζει από ζωή.

Στο διπλανό τμήμα, μια ομάδα ενηλίκων με μαθησιακές δυσκολίες κάνει μαθήματα ‘ζωής’. Μαθαίνουν να ζουν ανεξάρτητοι, να φτιάχνουν τις φορολογικές τους δηλώσεις, ή απλά να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Το καφέ στο ισόγειο παρέχει εργασία σε αρκετούς από εκείνους τους ενηλίκους. Σήμερα, κάποιοι διαβάζουν πίνοντας τον καφέ τους, ενώ μια ομάδα ηλικιωμένων γυναικών τρώνε κέικ και αστειεύονται.

Παραδίπλα, κάποιες μητέρες έχουν φέρει τα παιδιά τους για να ακούσουν μια από τις βιβλιοθηκάριους να διαβάζει μερικά παραμύθια με πολλή ζωντάνια.

Σε κάποιες ξεχωριστές αίθουσες, προσφέρουν μαθήματα ζωγραφικής, πλεξίματος και δημιουργικής γραφής σε ενήλικες.

Κάποιοι γνωστοί, ντόπιοι συγγραφείς και ιστορικοί κάθονται σκόρπιοι, στις χαρακτηριστικές τους γωνίες, δουλεύοντας.

Αν κάνεις το πρώτο βήμα και μπεις σε μια τέτοια όαση, θυμάσαι για λίγο πως είναι να ζεις, και όχι απλά να υπάρχεις.

Οι περιβόητες περικοπές έχουν ‘χτυπήσει’ αλύπητα κάθε τι πολιτισμικό.

Η Βρετανική βιβλιοθήκη όμως, το πολύπαθο πολιτισμικό κέντρο κάθε πόλης, στέκεται ακόμα.

Εξελίσσεται και αλλάζει για να επιβιώσει.

Κι εγώ, παίρνω μια ανάσα από τη ζωντάνια της, και συνεχίζω.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ