ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

“Βραδιά Μάνου Χατζιδάκη από τη χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Σταυρωμένου.”

0

Από τη Μαρία Πλουτινάκη.

Με τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκη, ολοκλήρωσε τις εμφανίσεις της για τη φετινή σεζόν η χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Σταυρωμένου, που διευθύνει πάντα με επιτυχία ο δάσκαλος και μουσικός Γιάννης Σκεπετζής.

Στην εκδήλωση που έγινε πρίν λίγες μέρες στο Αρσάνειο Γυμνάσιο-Λύκειο Σταυρωμένου, συμμετείχαν εκπρόσωποι των αρχών και φορέων του τόπου.

Ήταν εκεί, η Δ/ντρια του Αρσάνειου Γυμνασίου Ρένα Παπατριανταφύλλου, ο δυναμικός Τοπικός Δημοτικός Σύμβουλος Δημήτρης Σερλής, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου Γιώργος Σκορδίλης, ο πρόεδρος Νομικού Προσώπου Δήμου Ρεθύμνου Γρηγόρης Τσιομπίκας, η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ρένα Κουτσαλεδάκη, ο τ. πρόεδρος του Π.Σ.Σ. Πλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού Μανόλης Αρχοντάκης, η νυν Πρόεδρος Κατερίνα Μιχελιουδάκη και όλα τα μέλη του Π.Σ.Σ.

Τον κόσμο που είχε γεμίσει ασφυκτικά την αίθουσα, καλωσόρισε η ευγενική γραμματέας του Συλλόγου Ρηγούσα Πολιουδάκη η οποία στο τέλος της βραδιάς πρόσφερε κόκκινα τριαντάφυλλα στον Γιάννη Σκεπετζή και τις Χορωδούς: Νίτσα Αντωνάκη, Αργυρούλα Αρχοντάκη, Ελένη Βαβαδάκη, Ρένα Βορριά, Βαρβάρα Κιαγιά, Ρούλα Οικονομάκη, Λίτσα Παναρετάκη, Γιώτα Πανούση, Δώρα Πολιουδάκη, Στέλλα Πολιουδάκη, Ίνγκριτ Ρούρμαν, Ζωή Σερλή, Ειρήνη Σκεπετζή, Ζαχαρένια Σπυριδάκη, Μαρία Σταυριδάκη, Βαγγελιώ Τσιομπίκα και στον εξαιρετικό Μάριο Χαλίμ που ήταν στα πλήκτρα.

Την παρουσίαση των τραγουδιών επιμελήθηκε η φιλόλογος Νίτσα Αντωνάκη, δίνοντας πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον μεγάλο μας συνθέτη και τις δημιουργίες του.

Τα τραγούδια που ακούστηκαν ήταν : “Τα παιδιά του Πειραιά“, σόλο τραγούδησαν με τις υπέροχες φωνές τους οι : Βαρβάρα Κιαγιά και Ίνγκριντ Ρούρμαν, “Εφτά τραγούδια θα σου πω“ , “Αγάπη πού’ γινες δίκοπο  μαχαίρι” , “Φέρτε μου ένα μαντολίνο” , “Το σύννεφο έφερε βροχή” με σόλο τραγούδι από την γλυκύτατη φωνή της Ζαχαρένιας Σπυριδάκη, “Ο Κυρ Αντώνης” , “Ο Υμητός” , “Ο Εφιάλτης της Περσεφόνης” , “Η Κυρά” με σόλο την επίσης καλλίφωνη Μαρία Σταυριδάκη, “Χάρτινο το φεγγαράκι”,”Γαρύφαλο στ’ αυτί”,”Το φεγγάρι είναι κόκκινο”,”Τσάμικος”,”Κάνε το δάκρυ σου χαρά” και “Κεμάλ”.

Είναι όλα τραγούδια που έχουν ερμηνεύσει σημαντικοί καλλιτέχνες και αποτελεί πραγματικά τολμηρό εγχείρημα, η προσπάθεια απόδοσης τους από μια ερασιτεχνική χορωδία.

Κι’ όμως ο Γιάννης Σκεπετζής και τα κορίτσια του κατάφεραν όχι μόνο να τα ερμηνεύσουν άψογα, αλλά να τα απογειώσουν, μαζί με τις ψυχές όλων όσων είχαμε την τύχη να βρεθούμε εκεί το συγκεκριμένο βράδυ.

Κι’ αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η χορωδία του Π.Σ.Σ. ακολουθεί μια σταθερή ανοδική πορεία, εξελίσσεται διαρκώς και ποτέ δεν επαναπαύεται στα όσα έχει πετύχει μέχρι σήμερα.

Αυτό οφείλεται στην επιμονή και την ανάγκη προσφοράς των κοριτσιών και του δασκάλου τους και πιο πολύ στη δύναμη της θέλησης που απελευθερώνει την ενέργεια της ψυχής και οδηγεί μέσα από μια συναισθηματική έκρηξη σ’ ένα αισθητικά τέλειο αποτέλεσμα.

Προσωπικά θέλω να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον σπουδαίο πάνω απ’ όλα άνθρωπο, Γιάννη Σκεπετζή και στα κορίτσια με τις όμορφες φωνές και τις ευγενικές ψυχές, που ανιδιοτελώς και σε πείσμα των καιρών παράγουν ποιότητα και πολιτισμό.

Κι’ αυτό έχει μεγαλύτερη αξία γιατί συμβαίνει σε εποχές μεθοδευμένης προσπάθειας κυρίως από τα ΜΜΕ, επιβολής επικίνδυνων προτύπων που αναδεικνύονται μέσα από αμφιβόλου ποιότητας “ψυχαγωγικές” εκπομπές, προσβάλλοντας την αισθητική και τη νοημοσύνη μας, ξεπουλώντας και θυσιάζονται τα πάντα στο βωμό του κέρδους και του αθέμιτου ανταγωνισμού.

Ευτυχώς όμως υπάρχουν κι’ άνθρωποι, που όπως φαίνεται παλεύουν να μη χαθούν στην καταιγίδα του αποπροσανατολισμού και της απαξίωσης, τα πνευματικά ιδεώδη του λαού μας.

Καληνύχτα Κεμάλ………

Κι’ όμως … αν προσπαθούσαμε όλοι μαζί, αυτός ο κόσμος θα μπορούσε κάποτε ν’ αλλάξει ……

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ