ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εγκαινιάστηκε η Πινακοθήκη της Μονής Αρκαδίου

0

16 ΕΡΓΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ ΕΚΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ

Πραγματοποιήθηκαν παρουσία τοπικών Αρχών και εκπροσώπων φορέων την περασμένη Τετάρτη, 5 Ιουλίου στις 7 το απόγευμα τα επίσημα εγκαίνια της νέας Πινακοθήκης της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αρκαδίου, που βρίσκεται στους πρόσφατα ανακαινισμένους και κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους του παλαιού Μουσείου της Μονής.

 

Η νέα πινακοθήκη περιλαμβάνει:

α) Οκτώ πίνακες ζωγραφικής της ζωγράφου Πόπης Παυλάκη, πέντε από τους οποίους παραχώρησαν στην Ιερά Μονή Αρκαδίου ο Δήμος Ρεθύμνης και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, μετά από σχετική πρόταση της κόρης της ζωγράφου, κ. Ειρήνης Ιωαννίδου-Soetaert, η οποία και παρευρέθηκε στα εγκαίνια της Πινακοθήκης.

β) Τον πίνακα του ζωγράφου Νικολάου Φερεκείδη, για τον οποίο γίνεται αναφορά στο βιβλίο του Μητροπολίτου Κρήτης Τιμοθέου Βενέρη «Το Αρκάδι δια των αιώνων». Ο πίνακας βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και αποκτήθηκε από την Ιερά Μονή Αρκαδίου, μετά από σχετική έρευνα,.

γ) Τρία έργα των Ράτα, Κιρμιζάκη και Κυριακού, που υπήρχαν στη Μονή και έχουν θεματική από αυτήν.

δ) Δύο έργα του κ. Λεωνίδα Καούνη, τα οποία δώρισε στην Μονή.

ε) Μία σύνθεση του Ηρακλειώτη εικαστικού Ιωάννη Μαράβα, εμπνευσμένη από τον πίνακα ζωγραφικής για το Αρκάδι του Θεόδωρου Βρυζάκη, με αφορμή την Εκατονπεντηκονταετηρίδα του Αρκαδικού Ολοκαυτώματος.

Ωστόσο την ημέρα και ώρα των εγκαινίων στη πινακοθήκη προστέθηκε ακόμα ένα έργο δωρεά του ρεθεμνιώτη ζωγράφου, Νίκου Γλυνιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον ίδιο χώρο εκτίθεται και η ξυλόγλυπτη κορνίζα, στην οποία φυλασσόταν επί σειρά δεκαετιών το Ιστορικό Λάβαρο του Αρκαδίου στο παλαιό Μουσείο της Μονής, έργο του εργοστασίου Μουνδριανάκη με την φροντίδα του τότε Επισκόπου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Τιμοθέου Βενέρη.

 

Χαιρετισμούς απεύθυναν ο δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργος Μαρινάκης, η διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης κ. Μαρία Μαραγκού και η κόρη της ζωγράφου Παυλάκη κ. Ειρήνη Ιωαννίδου - Soetaert.

Η παρουσίαση των έργων της Πινακοθήκης της Ιεράς Μονής Αρκαδίου πραγματοποιήθηκε από τον κ. Μάνο Γοργοράπτη, θεολόγο και Γραμματέα του Οργανισμού Διοίκησης  Μοναστηριακής Περιουσίας Νομού Ρεθύμνης.

Τέλος, φανερά συγκινημένος ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος, τόνισε ότι υλοποιήθηκε ακόμα ένας στόχος για το μοναστήρι, ενώ βασική επιδίωξη παραμένει η εύρεση και η επιστροφή όλων των ιστορικών κειμηλίων στο Αρκάδι.

Την εκδήλωση επένδυσε μουσικά το Κουϊντέτο Χάλκινων Πνευστών Οργάνων «Ρίθυ Brass» της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ρεθύμνης με την επιμέλεια του κ. Αντώνη Μαυράκη. Τα μέλη του Κουϊντέτου «Ρίθυ Brass» ήταν: Τρομπέτα: Αντώνης ΜαυράκηςΑντιγόνη Αραμπατζόγλου, Ευφώνιο: Αντώνης Ντακάκης, Τρομπόνι: Αλέξανδρος Σκέμπι, Τούμπα: Παντελής Συκάκης, Κρουστά: Αντώνης Ζαχαράκης.

Συντονιστής της εκδήλωσης. ο Γραμματέας της Ιεράς Μονής Αρκαδίου κ. Μάνος Παντελιδάκης.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ