ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής του Κωστή Ηλ. Παπαδάκη

0

ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟ

ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής

ΜΑΓΕΙΑ ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

  ΚΩΣΤΗΣ  ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

    www.ret-anadromes.blogspot.com

    http://historicalcrete.ims.forth.gr

Με μια πραγματικά πανηγυρική υπαίθρια συναυλία, στον αύλειο χώρο βόρεια του Λιμενικού Ταμείου- με τη συνδρομή και της ευγενέστατης Προέδρου του, κ. Ειρήνης Κουτσαλεδάκη- τα Μουσικά Σύνολα της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ρεθύμνου, γιόρτασαν την Ευρωπαϊκή Ημέρα της Μουσικής, την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017.

Ήταν ένα πραγματικά θαυμάσιο ταξίδι στους χώρους της Μουσικής, που διαπραγματεύτηκε και νοηματοδότησε με έναν εκπληκτικό και αληθινά συναρπαστικό τρόπο την εν λόγω εορτή, μέσω μοναδικών ερμηνειών συγκεκριμένων μουσικών έργων απ’ όλες τις Εποχές της μουσικής διαχρονίας. Τα μουσικά αυτά έργα αποδόθηκαν κατά τρόπο «δειγματικό» από το Κουϊντέτο Χάλκινων πνευστών οργάνων της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ρεθύμνου, Ρίθυ Brass, υπό τους Αντώνη Μαυράκη- Αντιγόνη Αραμπατζόγλου (τρομπέτα), Αντώνη Ντακάκη (ευφώνιο), Αλέξανδρο Σκέμπι (τρομπόνι) και Παντελή Συκκάκη (τούμπα), ενώ συνόδευσε και ο Αντώνης Ζαχαράκης με τα Κρουστά. Πριν από κάθε μουσική ερμηνεία προηγούνταν σχετική αφήγηση από τον γράφοντα, ώστε να γίνεται πλήρως κατανοητή από το κοινό. Έτσι, το μέρος αυτό υπήρξε, τωόντι, μια σπουδαία παιδευτική διαδικασία, μια αληθινή «διδασκαλία», που έδωσε στο ρεθεμνιώτικο κοινό να κατανοήσει ότι η μουσική σε όλες τις εποχές (Αναγέννηση, Μπαρόκ, Κλασική, Ρομαντική, Σύγχρονη) είναι μια από τις βαθύτερες εκδηλώσεις του ανθρωπίνου πνεύματος, μια αποκάλυψη ανώτερη, πέρα από κάθε σοφία και φιλοσοφία, που τόσο στη λαϊκή όσο και στην έντεχνή της μορφή σκοπόν έχει να εξαγνίσει, συγκινήσει, τέρψει και ανυψώσει το πνεύμα και την ψυχή και να καλλιεργήσει και αναδείξει στον άνθρωπο αισθητικές και καλλιτεχνικές δεξιότητες.

Το δεύτερο Μέρος, που υπήρξε και η αποκορύφωση της βραδιάς, αφορούσε σ’ ένα αφιέρωμα στη Μουσική, με ένα διαφορετικό από το παραπάνω ρεπερτόριο ενός ελαφρολαϊκού προγράμματος με έργα ορισμένων από τους σημαντικότερους Έλληνες Μουσικοσυνθέτες, όπως τους Μάνο Χατζιδάκι, Μάνο Λοΐζο και Μίμη Πλέσσα από την τεσσαρακονταμελή (!) Ορχήστρα της Δημοτικής μας Φιλαρμονικής, υπό τη στιβαρή καθοδήγηση του αρχιμουσικού Στέλιου Αποστολάκη.

Η Ορχήστρα εντυπωσίασε και κυριολεκτικά ενθουσίασε με το πλουσιότατο ρεπερτόριό της, ένα καταπληκτικό pot-pourri με κομμάτια των παραπάνω Ελλήνων μουσικών, που δεν έλεγαν να τελειώσουν και που όμως κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του πολυπληθούς ρεθεμνιώτικου ακροατηρίου, που από νωρίς είχε κατακλύσει τον χώρο του Λιμενικού.

Κυρίαρχα σ’ όλα τα κομμάτια οι τρομπέτες, τα τρομπόνια, οι τούμπες, τα κόρνα και τα κρουστά, που τα γλύκαιναν με το ζεστό και απαλό ηχόχρωμά τους τα φλάουτα, τα κλαρινέτα, τα σαξόφωνα, τα ευφώνια και το κόρνο. Όλοι οι μουσικοί κατάφεραν πραγματικά να φωτίσουν κάθε λεπτομέρεια των έργων που ερμήνευσαν μέσα από μια προσπάθεια απόλυτης πειθαρχίας, συντονισμού και συνύπαρξης.

Πρόκειται για ένα σύνολο σύγχρονων τραγουδιών που μέσα στο όμορφο αυτό καλοκαιριάτικο βραδινό έριξαν πλούσιο φως στην αναζήτηση της ονειρικής διάστασης των ανθρώπινων γεγονότων, που σε κάνουν να αισθάνεσαι πραγματικά λεύτερος σε έμπνευση, αυθεντικότητα και ενθουσιασμό. Τα ένιωθες να στήνουν γύρω σου ένα απίστευτο πανηγύρι ήχων που μύριζαν και απέπνεαν τη λαχτάρα για πιότερο φως και ξαστεριά.

Το Ρέθυμνο, ασφαλώς, και θα πρέπει να νιώθει ιδιαίτερα περήφανο για τη Φιλαρμονική του, ένα κορυφαίο μουσικό σύνολο, απαρτιζόμενο από δυο, περίπου, εκατοντάδες Ρεθεμνιώτες μουσικούς- τους δασκάλους και τους μαθητές τους- που πραγματικά κοσμεί τον τόπο μας και δίδει στα παιδιά μας τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τις δυνάμεις και τα όνειρά τους στον χώρο της Τέχνης και της Μουσικής. Είναι, γι’ αυτό, απόλυτη ανάγκη η διαβεβαίωση του Προέδρου του Ν.Π.Δ.Δ του Αυτοτελούς Γραφείου Πολιτισμού και Μουσικής Παιδείας, κ. Γιώργου Μοτάκη για τη συντήρηση και επιδιόρθωση των σοβαρών τεχνικών και στατικών προβλημάτων που παρουσιάζει το κτίριο της Φιλαρμονικής να γίνει άμεσα πραγματικότητα.

Η Δημοτική μας Φιλαρμονική, δεμένη γερά με την ιστορία αυτού τού τόπου, έρχεται να συνδράμει αποφασιστικά στη μουσική Παιδεία της πόλης μας, της πόλης των Τεχνών και των Γραμμάτων και να γνωρίσει καινούριες περιόδους μουσικής αυτάρκειας και ιστορικής και πολιτιστικής συνέχειας. Γιατί πρέπει να τονιστεί στο σημείο αυτό ότι η ορχήστρα αυτή δεν είναι κάτι το ριζικά νέο, αλλά η ευτυχής απόληξη μιας ιδιαίτερα ευγενικής και επίπονης προσπάθειας πολλών δεκαετηρίδων- διαφόρων φιλόμουσων Ρεθεμνιωτών, που με τη φλόγα και το πάθος τους για τη μουσική Παιδεία αυτού του τόπου έδωσαν τη σημερινή μουσική πραγματικότητα, που το Ρέθυμνο την έχει ανάγκη και πρέπει πάση θυσία να τη συνεχιστεί. Να συνεχιστεί στη μνήμη των μελών τού περίφημου Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου, και του εκ των μελών του Μανόλη Νικ Γοβατζιδάκη, λαμπρού φιλόμουσου Ρεθυμνιώτη, καταρτισμένου και του ίδιου μουσικά, που με ενέργειές του, στα 1901, συγκροτήθηκε η πρώτη Φιλαρμονική του Ρεθύμνου.

Σε κάθε περίπτωση, η βραδιά κύλησε όμορφη, απολαυστική, ανάλαφρη, γεμάτη χάρη και κομψότητα, είτε η βασική διάθεση της μουσικής ήταν δοξαστική- δηλαδή εκ των πραγμάτων εξωστρεφής και γιορταστική- είτε λυρική και υμνητική. Οι ερμηνευτές αποδείχτηκαν άριστα εξοικειωμένοι με τη συγκεκριμένη κουλτούρα. Γι’ αυτό και ερμήνευσαν τη μουσική συνολικά με μοναδική τέχνη που συνάρπασε το κοινό και διασφάλισε την ποιότητα του αποτελέσματος από τον κίνδυνο του αγοραίου στη μουσική.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ