ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Προεκλογικές υποσχέσεις Σούλτς: Πρόστιμα σε όσες χώρες δεν δέχονται πρόσφυγες

0

Οικονομικές κυρώσεις στις ευρωπαϊκές χώρες που δεν δέχονται πρόσφυγες υπόσχεται ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατικών Μάρτιν Σουλτς.

Παράλληλα, πρότεινε και πρόσθετη στήριξη στις συνεπείς χώρες. Όλα αυτά θα ισχύσουν υπό την προϋπόθεση ότι θα εκλεγεί καγκελάριος το φθινόπωρο, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa, όπου ο Γερμανός πολιτικός θέλει τη συνάρτηση αυτού του ζητήματος με το σχεδιασμό του προϋπολογισμού της Ε.Ε.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, σύμφωνα με ένα έγγραφο βασικών θέσεων που πρόκειται να παρουσιάσει την Κυριακή, στο Βερολίνο ο επικεφαλής του SPD και που έχει στην κατοχή του το πρακτορείο dpa, όποιο κράτος – μέλος της ΕΕ αρνείται την αποδοχή προσφύγων θα πρέπει να υφίσταται χειρότερη οικονομική μεταχείριση.

Με βάση τα όσα αναφέρονται στο εν λόγω έγγραφο, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, το SPD προτίθεται να διαπραγματευτεί σε επίπεδο Ε.Ε., το ζήτημα της χειρότερης οικονομικής μεταχείρισης των κρατών –μελών που δε συμμετέχουν στην κατανομή των προσφύγων εντός ΕΕ. Αντιθέτως, κράτη που παρέχουν προστασία σε πολλούς πρόσφυγες που χρειάζονται άσυλο θα πρέπει να δέχονται πρόσθετη οικονομική υποστήριξη, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Στο έγγραφο προτάσεών του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος αναφέρεται ότι «κατά την πορεία του σχεδιασμού του επόμενου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, θα διαμορφώσουμε το σχέδιο χρηματοδοτήσεων με τη μορφή μιας συμφωνίας αλληλεγγύης».

Εντός αυτής θα πρέπει να ρυθμίζεται σαφώς «ότι χώρες που αρνούνται την επίδειξη αλληλεγγύης σε σημαντικά ζητήματα, θα πρέπει να υφίσταται χειρότερη οικονομική μεταχείριση και δεν θα μπορούν πλέον να υπολογίζουν στην πλήρη αλληλεγγύη της Γερμανίας και των άλλων κρατών. Η αλληλεγγύη δεν είναι δρόμος μονής κατεύθυνσης.

Όποιος αρνείται κατηγορηματικά την αποδοχή προσφύγων ή ασκεί πολιτικές φορολογικού dumping και ενός καταστρεπτικού φορολογικού ανταγωνισμού, συμπεριφέρεται μη αλληλέγγυα», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο ίδιο έγγραφο.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο του εγγράφου επίσης, η Ευρώπη χρειάζεται ένα μηχανισμό που να επιτρέπει την άμεση αποσυμφόρηση μίας χώρας με την μεταφορά προσφύγων σε άλλες χώρες της ΕΕ. Τα κράτη που εκπληρώνουν το καθήκον τους, θα πρέπει, σύμφωνα με το SPD, να λαμβάνουν οικονομική βοήθεια.

«Κράτη που δέχονται πρόσφυγες θα πρέπει να λαμβάνουν υποστήριξη, επί παραδείγματι για την κατασκευή εγκαταστάσεων, σχολείων ή για παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψη», αναφέρεται στο έγγραφο του Μάρτιν Σουλτς. Προκειμένου να υπάρξουν κίνητρα για την οικειοθελή αποδοχή προσφύγων, είναι απαραίτητη μία πρόσθετη οικονομική υποστήριξη για κάθε χώρα που αναλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος του βάρους, αναφέρεται επιπλέον στο εν λόγω έγγραφο.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ