ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Τα Μινωικά Δελφίνια "φέρνουν" στην Κρήτη το Rainbow Warrior

0

Το ελληνικό γραφείο της Greenpeace ξεκίνησε μια εντυπωσιακή εκστρατεία ενάντια στα πλαστικά μίας χρήσης.

Υπερηφανευόμαστε σε όλο τον κόσμο για τις γαλαζοπράσινες θάλασσές μας και προβάλουμε σε πόστερ τις χρυσές παραλίες μας. Μακριά, όμως, από τις διαφημιστικές καμπάνιες και τις φωτογραφίες των περιοδικών υπάρχει μια άλλη πραγματικότητα, που αναδεικνύει την νοοτροπία της “μιας χρήσης” και την έλλειψη περιβαλλοντικής ευαισθησίας.

Πόσοι από εμάς ξέρουμε άραγε ότι σε κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο του βυθού των θαλασσών που κολυμπάμε, υπάρχουν 24-1211 τεμάχια σκουπιδιών; Πόσοι έχουμε ακούσει ότι η μαγευτική Μεσόγειος είναι από τις πιο ρυπασμένες θάλασσες του πλανήτη, με τη μέση πυκνότητα θαλάσσιων σκουπιδιών να φτάνει τα 560 τεμάχια/χλμ2;

Αν αυτά δεν αρκούν για να προβληματιστούμε, οι επιστήμονες εκτιμούν πώς αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία, έως το 2050 στους ωκεανούς μας θα κολυμπούν περισσότερα πλαστικά σκουπίδια από ότι ψάρια. Μάλιστα, μας έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι τα σκουπίδια αυτά βρίσκουν το δρόμο για το πιάτο μας, καθώς σταδιακά τα πλαστικά διασπώνται σε μικρότερα θραύσματα που καταναλώνονται με μεγάλη χαρά από τα μικρά ψάρια και τους αγαπημένους μας ουζομεζέδες (βλέπε στρείδια και μύδια). Για την ακρίβεια, σχετική έρευνα έδειξε ότι ο μέσος ευρωπαίος καταναλωτής οστρακοειδών προσλαμβάνει περίπου 6400 μικροπλαστικά το χρόνο.

Τα Μινωικά Δελφίνια

Θέλοντας να αναδείξει το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι θάλασσές μας, εξαιτίας της πλαστικής ρύπανσης, το ελληνικό γραφείο της Greenpeace ξεκίνησε μια εντυπωσιακή εκστρατεία ενάντια στα πλαστικά μίας χρήσης.

Η αρχή έγινε στην πλατεία Μοναστηρακίου με ένα τεράστιο ψηφιδωτό, φτιαγμένο από 10.000 πλαστικά ποτήρια καφέ. Το εντυπωσιακό ψηφιδωτό ήταν βασισμένο στην τοιχογραφία με τα δελφίνια από το παλάτι της Κνωσσού.

“Τα μινωικά δελφίνια αποτελούν μνημείο δημιουργίας του ανθρώπινου πολιτισμού, που παραμένει ζωντανό εδώ και σχεδόν 3.500 χρόνια. Η μόνη κληρονομιά που θα αφήσει ο σύγχρονος πολιτισμός με τέτοια διάρκεια ζωής είναι τα σκουπίδια που παράγουμε. Για λίγα λεπτά χρήσης ενός αντικειμένου, σπαταλάμε πόρους που χρειάστηκαν εκατομμύρια χρόνια για να δημιουργηθούν και πετάμε στα σκουπίδια αντικείμενα που θα παραμείνουν εκεί για εκατοντάδες χρόνια”, δήλωσε ο Άλκης Καφετζής, υπεύθυνος εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον.

Ο πράσινος Πολεμιστής

Στο πλαίσιο της εκστρατείας αυτής, το διάσημο πλοίο της Greenpeace, το Rainbow Warrior, θα ταξιδέψει στη Μεσόγειο και θα κάνει τρεις στάσεις και στην Ελλάδα. Η δεύτερη στάση του θα είναι το Ηράκλειο, όπου από τις 24 έως και τις 25 Ιουλίου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να το θαυμάσει από κοντά.

Μπορείτε να ανακαλύψετε το πλαστικό τους αποτύπωμα εδώ.

http://www.greenpeace.org/greece/el/campaigns/other-campaigns/plastics/footprint/?utm_source=website&utm_campaign=plastics&utm_medium=openspace&utm_term=plastics-footprint

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ