ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Εξάρθρωση εγκληματική ομάδας στην Κρήτη που διακινούσε μετανάστες και ναρκωτικά

0

Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα, η οποία δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση αλλοδαπών, από την Αίγυπτο στην Ελλάδα, μέσω Κρήτης

Η συγκεκριμένη ομάδα, είχε δραστηριοποιηθεί και στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, στο Ηράκλειο

Την υπόθεση χειρίστηκε το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, σε συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου

Από τη συνολική διερεύνηση της υπόθεσης, σε συνδυασμό με τον τρόπο διάρθρωσης και δράσης της εγκληματικής ομάδας, προκύπτει οργανωμένη δομή της λειτουργίας της

Για την πλήρη αποδόμηση της δράσης της ομάδας, εξελίχθηκε χθες (10 Αυγούστου 2017), στο Ηράκλειο Κρήτης, οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν τρία μέλη της

Εξαρθρώθηκε, μετά από πολύμηνη συστηματική έρευνα, εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας, όπως διακριβώθηκε δραστηριοποιούνταν, στην παράνομη διακίνηση αλλοδαπών και στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Στο πλαίσιο της έρευνας συνελήφθησαν τρία άτομα δύο ημεδαποί ηλικίας 32 και 42 ετών και 29χρονος αλλοδαπός υπήκοος Αλβανίας, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δεκατριών ατόμων, όλοι τους μέλη της εγκληματικής ομάδας.

Την υπόθεση χειρίστηκε το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, σε συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου.

Πιο αναλυτικά, το εγκληματικό δίκτυο αποτελούνταν από δύο «πυρήνες», που αναλάμβαναν την υλοποίηση των επιμέρους δραστηριοτήτων σε Αίγυπτο και Ελλάδα μέσω Κρήτης. Οι δράσεις του κάθε «πυρήνα» αφορούσαν – κατά περίπτωση – στην προσέλκυση των ενδιαφερόμενων αλλοδαπών, στη φύλαξη, τη μεταφορά και τον εφοδιασμό τους με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα καθώς και στη διεκπεραίωση των οικονομικών ζητημάτων που αφορούσαν στην παράνομη διακίνηση τους.

Τα μέλη του «πυρήνα» της Αιγύπτου αναλάμβαναν τον εντοπισμό υπηκόων, που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη μετάβαση τους σε χώρες της Ευρώπης και στη συνέχεια αφού τους συγκέντρωναν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, τους επιβίβαζαν σε πλοία με τα οποία πραγματοποιείτο αρχικώς η μεταφορά τους στα παράλια της νότιας Κρήτης.

Τα μέλη του «πυρήνα» της Κρήτης, αναλάμβαναν τον εντοπισμό ενδιαφερομένων υπηκόων τρίτων χωρών, τους οποίους και συγκέντρωναν σε χώρους για την προσωρινή διαμονή τους, ενώ στη συνέχεια αφού τους εφοδίαζαν με ακτοπλοϊκά εισιτήρια και με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, αυτοί αναχωρούσαν για την Αθήνα που ήταν ο τελικός προορισμός τους.

Η αμοιβή που αξίωνε η εγκληματική οργάνωση για τη διακίνηση των αλλοδαπών, ανέρχονταν σε 2.500-3.000 ευρώ, για κάθε ενήλικο άτομο και 3.000 – 3.500 για κάθε ανήλικο, ενώ το παράνομο οικονομικό όφελος που αποκόμιζαν διακινούνταν μέσω εξωτραπεζικού δικτύου (μέθοδος Hawala),  υπερβαίνει το χρηματικό ποσό των 140.000 ευρώ.

Ενδεικτικό των συνθηκών κάτω από τις οποίες ζούσαν οι διακινούμενοι ήταν εξαιρετικά δυσμενείς και δέχονταν απειλές, όταν αυτοί διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες διαβίωσης ή εξέφραζαν την επιθυμία να αποχωρήσουν.

Από τη συνολική διερεύνηση της υπόθεσης, σε συνδυασμό με τον τρόπο διάρθρωσης και δράσης της εγκληματικής ομάδας, προκύπτει οργανωμένη δομή λειτουργίας της. Επιπλέον, όπως εξακριβώθηκε, δραστηριοποιούνταν συστηματικά τουλάχιστον από το Μάιο του 2016, διαπιστωμένες, μέχρι τώρα, δύο περιπτώσεις διακίνησης αλλοδαπών, ο συνολικός αριθμός των οποίων όπως προκύπτει από την προανάκριση αγγίζει τα 80 άτομα.

Από τη συνεχιζόμενη έρευνα προέκυψε, η δραστηριοποίηση μελών της ομάδας και στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Συγκεκριμένα ο 29χρονος υπήκοος Αλβανίας κατά το χρονικό διάστημα από 17.05.2016 έως και 08.09.2016 είχε διαθέσει προς πώληση ναρκωτικές ουσίες σε συγκεκριμένα άτομα και διαπιστώθηκε η ανάπτυξη δικτύου με διακινητές κοκαΐνης και κάνναβης στο Νομό Ηρακλείου.

Επιπλέον, 29χρονος, μαζί με ακόμη δύο άτομα (ημεδαπό και ομοεθνή του) την 14/15.08.2016, μετέβησαν σε πρατήριο υγρών καυσίμων, στο Ηράκλειο, ιδιοκτησίας 41χρονου ημεδαπού, όπου αφού διέρρηξαν δύο πόρτες  γραφείων του πρατηρίου, αφαίρεσαν χρηματοκιβώτιο, το οποίο περιείχε το χρηματικό ποσό των χιλίων (1.000) ευρώ, διάφορα έγγραφα της επιχείρησης και το χρηματικό ποσό των διακοσίων (200) ευρώ.

Στη συνέχεια, αφαίρεσαν αυτοκίνητο, το οποίο ήταν σταθμευμένο σε εξωτερικό χώρο του πρατηρίου υγρών καυσίμων, ιδιοκτησίας του 41χρονου και διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση, ενώ με τη χρήση εύφλεκτου υλικού, προκάλεσαν πυρκαγιά στο όχημα, προκειμένου να εξαλείψουν τα ίχνη τους.

Ακόμη, προέκυψε ότι 32χρονος ημεδαπός και 29χρονος αλλοδαπός υπήκοος Αλβανίας, κατείχαν και διακινούσαν ποσότητες κοκαΐνης στην πόλη του Ηρακλείου. Συγκεκριμένα κατείχαν μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης, την οποία απέκρυπταν σε συγκεκριμένο σημείο επαρχιακής οδού και τη διαχειρίζονταν από κοινού με τον 42χρονο.

Για την αποδόμηση της εγκληματικής ομάδας, εξελίχθηκε χθες (10.08.2017) το πρωί συντονισμένη επιχείρηση, από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης και του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου, σε συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, διενεργήθηκε έρευνα στον εν λόγω, χώρο απόκρυψης ναρκωτικών ουσιών (κρύπτη φρεατίου) και βρέθηκαν 155,5 γραμμάρια κοκαΐνης, ενώ στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν ο 32χρονος, ο 42χρονος και ο 29χρονος.

Από τη διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ότι ο 42χρονος διαχειριζόταν μέρος της ποσότητας κοκαΐνης που κατείχαν ο 32χρονος και ο 29χρονος προβαίνοντας σε ζύγιση και διαχωρισμό της, ενώ παράλληλα παρείχε συνδρομή στον 32χρονο κατά το χρόνο παραλαβής και μεταφοράς αυτής.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία, για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης και ένταξης σε εγκληματική ομάδα, παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών, περί ναρκωτικών, περί όπλων, εμπρησμό και κλοπή.

Από τις διενεργηθείσες έρευνες στις οικίες, των συλληφθέντων, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν, 4 κινητά τηλέφωνα, 4 κάρτες SIM, κάρτα μνήμης και δύο στελέχη κάρτας SIM.

Σε έλεγχο που διενεργήθηκε στον 29χρονο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2 τηλεκάρτες, 2 κινητά τηλέφωνα και 2 κάρτες SIM.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Ηρακλείου ενώ η έρευνα συνεχίζεται από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, σε συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου για να διαλευκανθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας τους και οι ενδεχόμενες διασυνδέσεις τους με άλλα ομοειδή δίκτυα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ