ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ξεραίνονται τα ελαιόδεντρα, αλλά όχι από Xylella

0

Σε μύκητα ο ένας και στα καρκινώματα που προκάλεσε πρόσφατη χαλαζόπτωση ο άλλος... Δύο ιδιώτες γεωπόνοι, δύο διαφορετικές γνωματεύσεις για το φαινόμενο της σταδιακής ξήρανσης των ελαιοδέντρων στο Ρέθυμνο, βλέποντας δείγματα κλαδιών που τους προσκόμισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Κατσανέβας! Και οι δύο γεωπόνοι, πάντως, απέκλεισαν κάθε ενδεχόμενο να πρόκειται για το φονικό βακτήριο Xylella.

Στο μεταξύ, ελαιοπαραγωγοί του Ρεθύμνου έχουν αποστείλει δείγματα σε γεωπόνους του κράτους και περιμένουν απαντήσεις από την Αθήνα, αφού έχουν θορυβηθεί και τρομοκρατηθεί μπροστά στο φαινόμενο να ξεραίνονται ολόκληρα ελαιόδεντρα, τα οποία μάλιστα φροντίζουν πάντα να ποτίζουν, να λιπαίνουν και να τα περιποιούνται.

Τις πληροφορίες αυτές έδωσε στη "Νέα Κρήτη" χθες ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ρεθύμνου κ. Γιώργος Κατσανέβας, αποστέλλοντάς μας και σχετικές φωτογραφίες, όπου φαίνονται τα ελαιόδεντρα στο δικό του ελαιώνα τα οποία έχουν αρχίσει να ξεραίνονται μυστηριωδώς, παρά το γεγονός πως πρόκειται για τεσσάρων ετών λιόδεντρα και ποτιστικά.

«Το σίγουρο είναι, όπως με διαβεβαίωσαν, ότι δεν πρόκειται για Xylella», λέει ο κ. Κατσανέβας. «Τους πήγα κλαδί να το δουν. Και ο ένας γεωπόνος μού μίλησε για καρκινώματα από το χαλάζι που έπληξε την περιοχή μας πρόσφατα. Αυτά τα καρκινώματα προχωρούν, όπως μου είπε, και ξεραίνεται το δέντρο. Το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται στα νεόφυτα, που είναι δροσερά, σε ηλικία 3-4 ετών, και είναι περισσότερο ευαίσθητα. Ο άλλος γεωπόνος, όπου και απευθύνθηκα στη συνέχεια, μου είπε ότι πρόκειται για κάποιον μύκητα. Και μου συνέστησαν ψεκασμούς με χαλκούχα σκευάσματα και εντομοκτόνα»...

Εμφανίζονται κι άλλες ασθένειες

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά το δάκο, οι γεωπόνοι ξεκαθάρισαν στον Γιώργο Κατσανέβα ότι, λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που έχουμε τα τελευταία διαστήματα στην Κρήτη, δάκος δεν έχει εμφανιστεί ακόμα σε βαθμό ανησυχητικό.

«Είναι 1% η δακοπροσβολή στην κορωνέικη και 6% στην χονδρολιά. Υπάρχει όμως, όπως μου είπαν, μεγάλη προσβολή από ρυγχίτη και από ξεροβούλα, που πρόκειται για παλιά ασθένεια, η οποία τώρα επανεμφανίζεται και φαίνεται στους παραγωγούς ότι είναι δάκος. Δεν είναι δάκος, γιατί ο δάκος κάνει άλλη ζημιά».

Σε ό,τι αφορά το ρυγχίτη, κατάλληλα φυτοφάρμακα για ψεκασμό είναι όλα τα εγκεκριμένα εντομοκτόνα για την ελιά. Όπως ξεκαθαρίζουν οι αρμόδιοι, μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί κατά τη χρήση των σκευασμάτων, γιατί πρέπει να τηρούνται με σχολαστικότητα οι οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στην ετικέτα των φαρμάκων και οι προφυλάξεις που αναγράφονται σε ιδιαίτερο πλαίσιο. Η καλλιέργεια του εδάφους (φρεζάρισμα) συντελεί στη μείωση των πληθυσμών του ρυγχίτη.

Για την ξεροβούλα, οι αρμόδιες υπηρεσίες αναφέρουν ότι πρόκειται για μύκητα που προσβάλλει κυρίως τα φύλλα, τους μίσχους των φύλλων, τους ποδίσκους των καρπών και σπανιότερα τους καρπούς. Εμφανίζεται κυρίως στην επάνω επιφάνεια των φύλλων, προκαλώντας σε αυτά χαρακτηριστικές στρογγυλές τεφροκαστανές κηλίδες, που περιβάλλονται από καστανόμαυρες ζώνες.

Όταν η προσβολή είναι έντονη, τα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν. Αποτέλεσμα της προσβολής των ποδίσκων των καρπών είναι η συρρίκνωση και η πτώση των καρπών. Οι μολύνσεις ευνοούνται όταν επικρατεί βροχερός και υγρός καιρός. Η ένταση της ασθένειας επηρεάζεται όχι μόνο από το ύψος και τις ημέρες βροχής, άλλα και από την πολύ υψηλή υγρασία.

Υπάρχει όμως, όπως μας μετέφερε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ρεθύμνου χθες, και πυρηνοτρίτης, ο οποίος επίσης είναι επικίνδυνος και απαιτείται από τους παραγωγούς να προβούν σε ψεκασμούς με τα ενδεδειγμένα και εγκεκριμένα εντομοκτόνα, πάντα με τη συνεργασία και την καθοδήγηση των γεωπόνων με τους οποίους συνεργάζονται.

Πάντως, όπως καταλήγει ο Γιώργος Κατσανέβας, στο νομό Ρεθύμνου τους τελευταίους μήνες έχουν παρουσιαστεί φαινόμενα ξήρανσης ολόκληρων δέντρων, και αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους ελαιοπαραγωγούς, που καλούν τον κρατικό μηχανισμό να κινητοποιηθεί και να προχωρήσει σε ελέγχους και σε αναλύσεις, που θα δώσουν επίσημες απαντήσεις.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ