Nova2play με 100 Mbps

29η Παγκρήτια Γιορτή Κίτρου

ΑΠΟ 15 ΩΣ 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΟ ΓΑΡΑΖΟ

H Παγκρήτια Γιορτή Κίτρου αποτελεί ένα πολυήμερο πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο ανάλογα με το ετήσιο πρόγραμμα του φιλοξενεί συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, ημερίδες, διαγωνισμούς, εκπαιδευτικά προγράμματα και εκθέσεις εικαστικών έργων σπουδαίων γλυπτών, ζωγράφων, λαϊκών καλλιτεχνών αλλά και κατοίκων του Γαράζου, που συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα.

Βασικός στόχος είναι η προβολή και η προώθηση του τοπικού προϊόντος, του κίτρου, το οποίο απειλείται με εξαφάνιση και βέβαια η προβολή του χωριού μέσα από τη δουλειά, που κάνουν εθελοντικά οι νέοι, υπηρετώντας τον πολιτισμό.

Η Γιορτή Κίτρου είναι σήμερα τον πιο παλιό πολιτιστικό θεσμό του Ρεθύμνου καθώς ξεκίνησε το 1982, έχει καταστήσει γνωστό το Γαράζο στο Πανελλήνιο, αφού για την διοργάνωση της γίνονται εκτενής αναφορές στα μέσα ενημέρωσης και θεωρείται ένα καταξιωμένο καλοκαιρινό φεστιβάλ, το οποίο σαφώς και δείχνει την πραγματική εικόνα του Μυλοποτάμου, την πλευρά της αναπτυξιακής πορείας της περιοχής, η οποία έχει ιστορία και παράδοση αιώνων, που συνεχίζεται και μέσα από τέτοιες δραστηριότητες βαδίζει στο δρόμο του μέλλοντος.

Οι φετινές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 15 έως τις 18 Αυγούστου  και περιλαμβάνουν σειρά δραστηριοτήτων που στόχο έχουν την προβολή του παραδοσιακού προϊόντος του κίτρου αλλά και της σύγχρονης πολιτιστικής παραγωγής των κατοίκων του χωριού.

Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου, του Δήμου Μυλοποτάμου και του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου. Πρόκειται για την 29η διοργάνωση και θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το εξής πρόγραμμα:

Τρίτη 15 Αυγούστου

Ώρα 21:00 Θεατρική Παράσταση

Μ. Ορφανουδάκη «Τα βεντουζοπότηρα» από το Θέατρο Κρήτης.

Θεατρική προσαρμογή, διασκευή & σκηνοθεσία: Μάνος Ζεϊμπέκης.

Σκηνικά-κοστούμια – Άννα Χιλετζάκη.

Παίζουν: Βαγγέλης Μαστορογιαννάκης, Μάνος Ζεϊμπέκης, Στέλιος Σπιθάκης, Σέβη Χρηστάκη, Νάνση Γαλενιανού, Μανούσος Μαυροφοράκης, Ζαχάρης Περογαμβράκης, Μαρία Καργιωτάκη, Μάνος Αυγουστάκης και Εμμανουέλλα Κοκοβάκη.

Τετάρτη 16 Αυγούστου

Ώρα 18:00 – 20:00 Σεμινάριο Κρητικής Φορεσιάς

Γνωριμία με την γυναικεία και ανδρική Κρητική φορεσιά.

Διδάσκει η τερζίνα Καλλιόπη Τσιμπισκάκη

Αίθουσα Δημαρχείου.

Ώρα 21:00 Θεατρική Παράσταση

«Με χαλούμι και τσικουδιά» … μια εύγευστη περιπλάνηση σε λαϊκά παραμύθια της Κύπρου και της Κρήτης από το «Θέατρο του παπουτσιού πάνω στο δέντρο».

Παίζουν: Βαλεντίνα Παπαδημητράκη – Βαγγέλης Λιοδάκης.

Λύρα, μαντολίνο, τραγούδι: Αλέξανδρος Ιερωνυμίδης

Λαούτο, τραγούδι:  Μανώλης Αρφαράς

 

Πέμπτη 17 Αυγούστου

Ώρα 18:00 – 20:00 Σεμινάριο Κρητικής Φορεσιάς

Βασικά στοιχεία κατασκευής γυναικείας φορεσιάς

Διδάσκει η τερζίνα Καλλιόπη Τσιμπισκάκη

Αίθουσα Δημαρχείου

Ώρα 19:00 Παρουσίαση εκθεμάτων του Κέντρου Λαογραφίας και Πολιτισμού Ατσιποπούλου με Φιγούρες Θεάτρου Σκιών που κατασκευάστηκαν πριν 104 χρόνια σχεδιασμένες ειδικά για μουσείο καθώς και κινηματογραφικές μηχανές από το 1891 και εντεύθεν.

Αίθουσα: Πολιτιστικό Πνευματικό Κέντρο «Πρωτοπρεσβύτερος Θεμιστοκλής Μαρκάκης»

Ώρα 21:00 Ομιλία για την ιστορία του Θεάτρου Σκιών και την κινηματογραφία από τον κ. Μανώλη Ροδινό

Ώρα 21:30 Προβολή παλιάς Ελληνικής Ταινίας της Φίνος Φίλμς

 

Παρασκευή 18 Αυγούστου

Ώρα 18:00 – 20:00 Σεμινάριο Κρητικής Φορεσιάς

Βασικά στοιχεία κατασκευής ανδρικής φορεσιάς

Διδάσκει η τερζίνα Καλλιόπη Τσιμπισκάκη

Αίθουσα Δημαρχείου

Ώρα 20:30: Κοπή Κιτρόπιτας μήκους 5 μέτρων και 150 κιλών.

Ωρα 21:00 – ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ «ΠΕΤΡΙΤΕΣ»

  • Συμμετέχουν: Βασίλης Ξυλούρης (Λαούτο – Τραγούδι), Κωστής Σκουλάς (Λύρα – Τραγούδι), Νίκος Ξυλούρης – Γκρας (Τραγούδι), Γιάννης Λουλάκης (Τραγούδι), Σπύρος Σκουραδάκης (Λαούτο) & Γιώργης Παπουτσάκης ( Κιθάρα).
  • Χορεύουν τα συγκροτήματα του Βιωματικού, Μουσικοχορευτικού και παιδαγωγικού εργαστηρίου «Πυρρίχια Δρώμενα»

Σχετικά άρθρα