ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Σε υψηλά επίπεδα οι τιμές πώλησης του ελαιολάδου

0

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

  • Αναποτελεσματική η φετινή διαδικασία δακοκτονίας

Σε υψηλά για την εποχή επίπεδα συνεχίζει να κινείται η τιμή του ελαιολάδου που πωλείται έως και 3,90 ευρώ το κιλό στην κατηγορία έξτρα παρθένου.

Σύμφωνα με το δελτίο τιμών του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, η υψηλότερες τιμές πώλησης καταγράφονται στο Κολυμβάρι Χανίων και στο Ασήμι Ηρακλείου όπου αγγίζει τα 3,90 ευρώ ενώ στα 3,80 κινείται η αγορά στο Πέραμα και στα Ανώγεια Μυλοποτάμου, όπως και στο Τυμπάκι. Σχετικά χαμηλά είναι στο Ρέθυμνο όπου αρχίζει με 3,50 ευρώ το κιλό.

Σύμφωνα με τον Επιστημονικό Σύμβουλο του ΣΕΔΗΚ κ. Νίκο Μιχελάκη, το μη σύνηθες των καλών τιμών για την τρέχουσα εποχής, αποτελεί συνισταμένη πολλών δεδομένων και κυρίως, ότι δεν αναμένεται ιδιαίτερα μεγάλη παραγωγή λαδιού φέτος. Συγκεκριμένα στην εφημερίδα μας δήλωσε, ότι «Οι τιμές ήταν σχετικά χαμηλές στην αρχή του χρόνου αλλά από τα μέσα του καλοκαιριού ανέβηκαν και παραμένουν σε καλά επίπεδα παρά την επικείμενη έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου, που συνήθως πέφτουν οι τιμές. Στο γεγονός των υψηλών για την εποχή τιμών έχουν συμβάλει και οι εκτιμήσεις, ότι η φετινή ελαιοκομική περίοδος σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στην Κρήτη, κάνουν λόγο για μια χρονιά με μέτρια παραγωγή.»

ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΙΑ «ΜΕΤΡΙΑ» ΧΡΟΝΙΑ

Η περσινή ελαιοκομική χρόνιά έδωσε πολύ χαμηλές ποσότητες Κρητικού λαδιού. Ουσιαστικά καταγράφηκε ιστορικό χαμηλό δεκαετίας! Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία η παραγωγή φέτος θα ανέβει αισθητά αλλά δεν θα ξεπεράσει τους 80.000 τόνους ελαιολάδου, γεγονός, που την κατατάσσει στις μέτριες παραγωγικές χρονιές αφού η Κρήτη μπορεί να δώσει και έως 120.000 τόνους λαδιού.

Μιλώντας για τις φετινές προβλέψεις, ο κ. Μιχελάκης επισήμανε, ότι «Η χρονιά φέτος στην Κρήτη δεν θα είναι όπως η περσινή που έδωσε τις χαμηλότερες ποσότητες εσοδείας σε επίπεδο δεκαετίας. Ήταν μια κακή χρονιά πέρσι αλλά φέτος αναμένεται να είναι καλύτερα. Δεν θα είναι όμως ιδιαίτερα υψηλής παραγωγής. Θα έχουμε μια μέση παραγωγή περίπου 80 χιλιάδων τόνων, όταν η Κρήτη μπορεί να δώσει έως και 120 χιλιάδες τόνους. Θα είναι μια μέτρια χρονιά.»

Σύμφωνα με τον ίδιο σε αυτό το αποτέλεσμα συνέβαλαν οι καιρικές συνθήκες αλλά κυρίως η κακή και αναποτελεσματική καταπολέμηση του δάκου της ελιάς, ο οποίος δεν αντιμετωπίστηκε έγκαιρα και σωστά.

ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ

Σύμφωνα με τον Επιστημονικό Σύμβουλο του ΣΕΔΗΚ κ. Μιχελάκη, οι καθυστερήσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην προμήθεια των φαρμάκων, επέφερε μεγάλη καθυστέρηση στην εφαρμογή των δολοματικών ψεκασμών και οδυνηρά αποτελέσματα στην φετινή παραγωγή.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, «Οι καιρικές συνθήκες φέτος ήταν καλές αλλά ευνόησαν την ανάπτυξη του δάκου. Όμως η οργάνωση καταπολέμησης του επικίνδυνου εντόμου δεν ήταν εκείνη που θα έπρεπε. Φέτος είναι μία από τις χειρότερες χρονιές σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα εφαρμογής των μέτρων δακοκτονίας. Οι δολοματικοί ψεκασμοί άρχισαν τον Αύγουστο ενώ θα έπρεπε να έχουν αρχίσει τον Ιούνιο και αυτό λέει πολλά. Η παρέμβαση δεν έγινε έγκαιρα και δεν έγινε σωστά. Αν δεν γίνουν Ιούνιο οι ψεκασμοί, ο δάκος πολλαπλασιάζεται και δεν αντιμετωπίζεται στην συνέχεια. Όλα έχουν γίνει λάθος και φέτος. Η ευθύνη είναι του αρμόδιου υπουργείου που δεν πράττει σωστά και έγκαιρα ό,τι απαιτείται.»

Ο κ. Μιχελάκης, έχοντας, ωστόσο, πληροφορίες περί παρέμβασης των πολλών παραγωγών με ψεκασμούς στις καλλιέργειες τους για να σώσουν ό,τι μπορούν από τον δάκο, συστήνει αυτό να σταματήσει, καθώς θα αποβεί μοιραίο για την ποιότητα του λαδιού. Συγκεκριμένα τονίζει, ότι «επειδή οι παραγωγοί γνωρίζουν το πρόβλημα, προβαίνουν σε ψεκασμούς καταπολέμησης του δάκου με μη ενδεδειγμένα φυτοφάρμακα, το οποίο είναι λάθος και υποβαθμίζει την ποιότητα της παραγωγής. Η υπερβολική κατανάλωση φαρμάκων πρέπει να σταματήσει, διότι θα αποβεί σε βάρος των παραγωγών.»

 

ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΚΛΑΔΟΣ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ