ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Γιατί τρέμουν τα χέρια μου;

0

Μπορεί το τρέμουλο να ξεκίνησε πρόσφατα. Ή πρόσφατα να επιδεινώθηκε. Μπορεί να συμβαίνει όταν βιώνετε έντονα συναισθήματα, όπως στρες ή θυμό. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να τρέμουν τα χέρια μας, αλλά ποιοι είναι αυτοί;

Ιδιοπαθής τρόμος

Η πιο συνηθισμένη μορφή. Είναι στην ουσία το απλό τρέμουλο, και αποτελεί την πιο διαδεδομένη νευρολογική πάθηση. Ξεκινάει από τα χέρια, αλλά μπορεί να επεκταθεί στους βραχίονες, στο κεφάλι, ακόμα και στην φωνή. Η διαφορά του είναι πως επηρεάζει τα χέρια μας εν κινήσει, ενώ οι υπόλοιπες μορφές συμβαίνουν συνήθως όταν τα χέρια μας είναι ακίνητα. Οι τοξίνες και το περιβάλλον είναι παράγοντες κινδύνου, όπως και η κληρονομικότητα. Το στρες, η κόπωση και η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.

Νόσος Πάρκινσον

Το τρέμουλο είναι από τα πρώτα σημάδια αυτής της νόσου, που επηρεάζει εκατομμύρια ανά τον κόσμο. Δεν είναι απόλυτο ότι οι ασθενείς με Πάρκινσον θα βιώσουν τρέμουλο, αλλά στα αρχικά στάδια, οι περισσότεροι ασθενείς θα παρατηρήσουν ελαφριές κινήσεις στα χέρια, στα πόδια, ή ακόμα και απομονωμένα, σε ένα μόνο δάχτυλο. Συμβαίνει όταν οι μύες είναι χαλαροί και καθόμαστε ακίνητοι, και συνήθως επηρεάζει μία πλευρά του σώματος.

Πολλαπλή σκλήρυνση

Αυτή η νόσος, που επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα, τον εγκέφαλο, τα νεύρα και την σπονδυλική μας στήλη, μπορεί επίσης να προκαλέσει τρέμουλο—και συνήθως ενώ κινούμαστε.

Στερητικό σύνδρομο από αλκοόλ

Ένα από τα πρώτα σημάδια ότι ο οργανισμός μας απαιτεί αλκοόλ ενώ βρισκόμαστε σε απεξάρτηση είναι το τρέμουλο. Ανάλογα με το πόσο πολύ πίναμε, και για πόσο καιρό, το τρέμουλο μπορεί να διαρκέσει από λίγο καιρό, μέχρι και έναν χρόνο—ή και παραπάνω.

Δεν ευθύνεται, όμως, πάντα κάποια ασθένεια για το τρέμουλο. Ας δούμε μερικές ακόμα αιτίες…

Φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα που μπλοκάρουν την παραγωγή ντοπαμίνης μπορεί να προκαλέσουν τρέμουλο.

Έλλειψη βιταμίνης Β12

Αυτή η βιταμίνη είναι σημαντική, επειδή βοηθάει το κεντρικό νευρικό μας σύστημα να λειτουργεί σωστά. Την βρίσκουμε στο κρέας, στα ψάρια και στα πουλερικά, στα αυγά και στα γαλακτοκομικά.

Στρες

Το στρες, αλλά και πολλά άλλα έντονα αισθήματα, όπως η οργή, αλλά και η υπερβολική πείνα ή έλλειψη ύπνου, μπορούν να προκαλέσουν τρέμουλο.

Χαμηλό σάκχαρο

Αν το σάκχαρο στο αίμα σας έχει πέσει σε χαμηλά επίπεδα (υπογλυκαιμία), το τρέμουλο είναι πολύ πιθανό σύμπτωμα.

Νευρολογική βλάβη

Από κάποιον τραυματισμό, κάποια ασθένεια, ή πρόβλημα με το κεντρικό νευρικό σύστημα. Όλα αυτά μπορεί να προκαλέσουν τρέμουλο.

Υπάρχουν τόσα διαφορετικά είδη, όπως και τόσες διαφορετικές αιτίες, συνεπώς είναι αναγκαίο να μιλήσετε με τον γιατρό σας, ώστε να καθορίσετε με σιγουριά ποιο είναι το πρόβλημα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ