ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Γιούνκερ: Κοινός υπουργός Οικονομικών και ευρωπαϊκό ΔΝΤ

0

Το όραμά του για την αναγέννηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίασε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ.

Κατά την έναρξη της ομιλίας του τόνισε ότι "ο άνεμος επέστρεψε στα πανιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οφείλουμε να τον εκμεταλλευθούμε".

"Ένα παράθυρο ευκαιρίας έχει ανοίξει σήμερα, δέκα χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης, και δεν θα μείνει ανοικτό για πάντα, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την ομιλία του από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρουσιάζοντας το όραμά του για την αναγέννηση της Ένωσης", σημείωσε.

Το σύνθημα του Ζ.Κ. Γιούνκερ συμπυκνώνεται άλλωστε στη φράση του: "Είναι τώρα η ώρα να οικοδομήσουμε μία περισσότερη ενωμένη, περισσότερο ισχυρή και περισσότερο δημοκρατική Ευρώπη για το 2025".

Εν συνεχεία, ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε "σοκαρισμένος" από το σκάνδαλο της παραποίησης των τιμών των εκπομπών ρύπων από την αυτοκινητοβιομηχανία, διατυπώνοντας την απαίτηση για καθαρά αυτοκίνητα στο μέλλον. "Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει μία ευρωπαϊκή βιομηχανική στρατηγική που θα αποτελέσει εγγύηση για ανταγωνιστικές βιομηχανίες", είπε.

H ευρωζώνη χρειάζεται δικό της υπουργό Οικονομικών

Ως προς το οικονομικό σκέλος, ο πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε πως προωθεί την ιδέα για τη θέσπιση ενός Ευρωπαίου υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών για την ΕΕ που θα προεδρεύει των συνεδριάσεων του Eurogroup. "Η ευρωζώνη χρειάζεται το δικό της υπουργό Οικονομικών, ο οποίος να μπορεί να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία της ΕΕ και θα πρέπει να έχει θέση αντιπροέδρου στην Κομισιόν και προέδρου στο Eurogroup", δήλωσε για την ακρίβεια.

Η ευρωζώνη δεν χρειάζεται δικό της κοινοβούλιο ούτε ξεχωριστό προϋπολογισμό, πρόσθεσε ο ίδιος. "Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα πρέπει σταδιακά να γίνει το ευρωπαϊκό "ΔΝΤ", η Κομισιόν θα καταθέσει τις προτάσεις της τον Δεκέμβριο", συμπλήρωσε.

Η ΕΕ σχεδιάζει να θεσπιστεί λεπτομερής έλεγχος των ξένων επενδύσεων

"Η ΕΕ σχεδιάζει να θεσπιστεί λεπτομερής έλεγχος για τις ξένες επενδύσεις σε στρατηγικής σημασίας τομείς και επιχειρήσεις της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ξεκινήσει εμπορικές συνομιλίες με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία", δήλωσε ακόμη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσθέτοντας ότι η ΕΕ θα πρέπει να ολοκληρώσει τις νέες εμπορικές συμφωνίες έως το 2019.

Δημιουργία νέας ευρωπαϊκής αρχής ελέγχου για αποσπασμένους εργαζόμενους

Τη σύσταση "κοινής αρχής" που θα ελέγχει την εφαρμογή "παντού" στην Ευρωπαϊκή Ένωση των ρυθμίσεων που αφορούν την απασχόληση αποσπασμένων εργαζομένων πρότεινε επίσης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

"Σε μία Ένωση ίσων, δεν μπορεί να υπάρχουν εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας. Όσοι κάνουν την ίδια εργασία στον ίδιο τόπο, πρέπει να παίρνουν τον ίδιο μισθό", είπε κατά την ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης, υπερασπιζόμενος τις προτάσεις που έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους αποσπασμένους εργαζόμενους. "Προτείνω τη δημιουργία νέας ευρωπαϊκής αρχής ελέγχου και εφαρμογής των ρυθμίσεων αυτών", πρόσθεσε.

Σκληρό μήνυμα σε Τουρκία

Στα πλαίσια της ομιλίας του, ο Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ ζήτησε από την Τουρκία θα απελευθερώσει του φυλακισμένους δημοσιογράφους και να σταματήσει να καθυβρίζει τους Ευρωπαίους ηγέτες.

"Απευθύνω σήμερα έκκληση προς τους Τούρκους αξιωματούχους, απελευθερώστε τους δημοσιογράφους μας και όχι μόνο τους δικούς μας, σταματήστε να καθυβρίζετε τα κράτη μέλη μας, τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων χαρακτηρίζοντάς τους φασίστες και ναζί".

"Η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΕΕ θα τείνει πάντα το χέρι προς τους τουρκικό λαό, αλλά η Τουρκία φαίνεται ότι δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αποτυχία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων", πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του Brexit, τόνισε πως δεν είναι το μέλλον της Ευρώπης και πως η Ευρώπη θα συνεχίσει το δρόμο της. Παράλληλα, πρότεινε τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής της ΕΕ μία ημέρα μετά το Brexit, στις 30 Μαρτίου του 2019, στη ρουμανική πόλη Σίμπιου για να χαρτογραφηθεί το μέλλον της ΕΕ.

Μεταναστευτικό

"Η Ιταλία διασώζει την τιμή της Ευρώπης", δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επαινώντας την επιμονή και τη γενναιοδωρία της κατά την μεταναστευτική κρίση.

"Η ΕΕ θα εργαστεί από κοινού με τα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να δοθεί τέλος στις "σκανδαλώδεις" συνθήκες που επικρατούν για τους μετανάστες στη Λιβύη", δήλωσε τέλος, και σημείωσε ότι θα προτείνει μια νέα πολιτική στα τέλη του μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα διεκδικήσει νέα εντολή το 2019 και ζητά να τελειώσει η πολεμική μεταξύ των κρατών-μελών.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ