ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ιδρύεται Δημόσιο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο στο Ρέθυμνο

0

Στην τελική ευθεία για δημιουργία, βρίσκεται το Δημόσιο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο που θα ασχολείται με την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων, το οποίο αποτελεί χρόνιο αίτημα του Ρεθύμνου τα τελευταία 10 χρόνια.

Μπορεί η είδηση της ίδρυσης Δημοσίου Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου στο Ρέθυμνο, να αποτελεί την αίσια εξέλιξη για το χρόνιο αυτό αίτημα του Ρεθύμνου, την ίδια ώρα όμως η αποχώρηση του μοναδικού παιδοψυχιάτρου στο τέλος του Σεπτέμβρη εκτός Κρήτης αφήνει «στον αέρα» περισσότερα από 100 παιδιά για το κρίσιμο αυτό μεσοδιάστημα.

Την είδηση της άμεσης όπως αναμένεται δημιουργίας Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου, μας μετέφερε ο ψυχίατρος και διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου κ. Αντώνης Λιοδάκης, τονίζοντας συγχρόνως την απόλυτη ανάγκη της δημιουργίας του, καθώς όπως ανέφερε είναι σημαντική η ύπαρξη ομάδας ειδικευμένων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν σωστά τα περιστατικά.

 

Αίτημα σχεδόν 10 ετών το Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο

Ο διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας μιλώντας για το χρόνιο αίτημα  της δημιουργίας Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σχεδόν 10 χρόνια τώρα, από την έναρξη του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου που έγινε το 2008, εντοπίσαμε και στη συνέχεια αρχίσαμε να διεκδικούμε και να προτείνουμε στην πολιτεία την ανάγκη θεσμοθέτησης και ίδρυσης και ενός Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου στο Ρέθυμνο που θα ασχολείται με την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων.

Το διάστημα που ακολούθησε και κάθε χρονιά όλο και περισσότερο, είχαμε αιτήματα  από τα σχολεία να στηρίξουμε το έργο των εκπαιδευτικών, να παρέμβουμε σε ζητήματα που είχαν να κάνουν με τη σχέση γονιών και παιδιών, σε ζητήματα που αφορούσαν τη συμπεριφορά παιδιών και σε ζητήματα για την ενδοσχολική ζωή. Επομένως, επιβεβαιώνονταν κάθε φορά η ανάγκη για ίδρυση ενός τέτοιου κέντρου, που εκτός από παρεμβάσεις σε ζητήματα ψυχοπαθολογίας των παιδιών, θα έκανε και προληπτική αγωγή ψυχικής υγείας για τα παιδιά στο Ρέθυμνο».

 

«Μπαλώματα» με υπερβολικό κόστος

Για χαμένο χρόνο και χρήματα εκ μέρους της πολιτείας μίλησε ο κ. Λιοδάκης, κατά την αναφορά του σε διετές πρόγραμμα που «μπάλωσε» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε τα πράγματα, χωρίς όμως να δώσει μόνιμη λύση.

«Όταν φτάσαμε να ζήσουμε όλοι στο Ρέθυμνο την τραγικότητα με την σεξουαλική κακοποίηση πολλών παιδιών, περιστατικό που όλοι θυμούνται και φτάσαμε δηλαδή στην κορυφή του παγόβουνου, η πολιτεία αντί να επιταχύνει τις διαδικασίες και να φτιάξει ένα Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο, μπάλωσε τα πράγματα, φέρνοντας  το Ινστιτούτο Υγείας του παιδιού. Το διετές αυτό πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ μπορεί να είναι καλό και αγαθό, αλλά δεν ήταν μόνιμο και κόστισε υπερβολικά (700 χιλιάδες ευρώ). Με αυτά τα χρήματα θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα μόνιμο Δημόσιο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο, το οποίο και θα είχε στελεχωθεί, ώστε σήμερα να μην ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα ίδια προβλήματα. Το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ τέλειωσε και πάλι το Ρέθυμνο βρέθηκε στον πάτο», υπογράμμισε ο κ. Λιοδάκης και πρόσθεσε: «Συνεχίσαμε να πιέζουμε. Και πάλι στην αρχή είχαμε κάποιους γιατρούς εθελοντικά από τη Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας των Χανίων που έρχονταν, όπως έρχονταν και για ένα διάστημα κάποιοι παιδοψυχίατροι από το Ηράκλειο, αποσπασματικά και χωρίς κανένα προγραμματισμό».

 

Ένας παιδοψυχίατρος δεν φτάνει

Στη συνέχεια ο κ. Λιοδάκης αναφερόμενος στην αναχώρηση του μοναδικού παιδοψυχίατρου στο τέλος του μήνα, επεσήμανε ότι η ύπαρξη ενός και μόνο ειδικού, δεν είναι αρκετή: «Τα τελευταία χρόνια είχαμε μια κάλυψη από ένα παιδοψυχίατρο  επικουρικό γιατρό, όμως ένας παιδοψυχίατρος δεν αρκεί για να κάνει την παρέμβαση που χρειάζεται ένα παιδί, μέσα από λογοθεραπείες, εργοθεραπείες και τόσα άλλα που χρειάζονται. Οι παιδοψυχίατροι λειτουργούν σαν ομάδα. Υπάρχουν πολλές ειδικότητες προκειμένου να βοηθηθεί το παιδί που αντιμετωπίζει μαθησιακές δυσκολίες, διάσπαση προσοχής και πολλά ακόμα ζητήματα που προκύπτουν. Ο παιδοψυχίατρος  που είχαμε στο Ρέθυμνο, μετά από παρατάσεις που έληξαν, πήρε μόνιμη θέση εκτός Κρήτης και φεύγει από το Ρέθυμνο. Αξίζει να αναφερθεί ότι παρακολουθεί περισσότερα από 100 παιδιά κι κάνει μαζί τους περισσότερες από 800 συναντήσεις κάθε χρόνο. Τέλος του Σεπτεμβρίου όμως φεύγει και τα παιδιά θα μείνουν «ξεκρέμαστα». Εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να προκηρύξουμε μόνιμη θέση γιατί δεν έχει θεσμοθετηθεί Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο που ζητάμε από 2008. Έχουμε  ζητήσει ν’ αντικατασταθεί με έναν επικουρικό παιδοψυχίατρο, όπου δεν υπάρχει κανείς ενδιαφερόμενος στη λίστα (φαίνεται στη Διαύγεια). Μόλις υπάρξει κάποιος ενδιαφερόμενος αμέσως προσλαμβάνεται».

 

Εντός της χρονιάς αναμένεται η δημιουργία του Κέντρου

«Τον τελευταίο καιρό» όπως ανέφερε ο διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου, «έχει αντιστραφεί η κατάσταση και έχουν δρομολογηθεί όλες οι προϋποθέσεις, ώστε να θεσμοθετηθεί και να ιδρυθεί εντός της χρονιάς το Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο στο Ρέθυμνο» και πρόσθεσε: «Τόσο η ΥΠΕ όσο και το υπουργείο και τα συμβούλια των Νοσοκομείων έχουν επιταχύνει τις διαδικασίες που απαιτούνται».

Όσον αφορά τις θέσεις εργασίας ο κ. Λιοδάκης είπε: «Έχουμε ζητήσει 12 θέσεις από τον πρώην Οργανισμό του Ψυχιατρείου, οι οποίες μεταφέρθηκαν εδώ με τις ανάλογες ειδικότητες, ώστε να συσταθεί ψυχική μονάδα για παιδιά και εφήβους. Έχουμε πάρει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις και τώρα βρίσκεται στο υπουργείο υγείας και πιστεύω ότι εντός του 2017, θα θεσμοθετηθεί, ώστε να γίνουν οι πρώτες προκηρύξεις για τις μόνιμες θέσεις του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου».

Σύμφωνα με τον κ. Λιοδάκη το Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο, στην αρχή θα στεγαστεί στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας και στη συνέχεια θα αυτονομηθεί σαν χώρος. Θα έχει παιδοψυχιάτρους, παιδοψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, διοικητικούς, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ειδικούς παιδαγωγούς κ.α.

 

Επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας του Κέντρου

Για την αναχώρηση του παιδοψυχιάτρου στο τέλος του μηνός ο κ. Λιοδάκης ανέφερε: «Τώρα είμαστε σε αυτή την κρίσιμη φάση να μην έχουμε παιδοψυχίατρο. Όμως ορισμένα δρομολογημένα περιστατικά θα τα αντιμετωπίσουμε. Δεν μπορούμε όμως να αντιμετωπίσουμε νέα περιστατικά».

Όσον αφορά στις ηλικίες των παιδιών που παρακολουθούνται, αυτές ξεκινούν από την προσχολική ηλικία και καταλήγουν σε παιδιά που φοιτούν στο Λύκειο. Τα παιδιά αυτά έχουν διαταραχές συμπεριφοράς , μαθησιακές δυσκολίες, αδυναμία συγκέντρωσης προσοχής, κ.α. και όπως επεσήμανε ο κ. Λιοδάκης «χρειάζονται μια ομάδα ειδικών που ο καθένας θα τα βοηθήσει στον τομέα του».

Και πρόσθεσε: «Οι γονείς παλαιότερα αναγκάζονταν να απευθύνονται  είτε στους διπλανούς νομούς είτε εκτός Κρήτης, ενώ υπήρξαν και περιστατικά που ήταν αφημένα στην τύχη τους γιατί οι γονείς δεν είχαν ούτε τη δυνατότητα ούτε την άνεση να απευθύνονται σε ειδικούς εκτός νομού».

Κλείνοντας ο ίδιος ανέφερε:  «Χρειάζεται ενημέρωση στον κόσμο του Ρεθύμνου ώστε να διεκδικεί υπηρεσίες ψυχικής υγείας και παιδικής ψυχικής υγείας. Πρέπει να βοηθήσουν οι Σύλλογοι Γονέων, η Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και άλλοι φορείς, γιατί το  Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο, δεν θα γίνει μόνο για τα παιδιά που έχουν σοβαρά ζητήματα, θα βοηθήσει και στην ομαλή λειτουργία του σχολείου καθώς θα μπορεί ν’ αντιμετωπίσει  δύσκολές συμπεριφορές όπως το bullying, να βοηθήσει τους καθηγητές και τους συλλόγους γονέων. Επομένως η ανάγκη δημιουργίας και λειτουργίας του είναι επιτακτική».

 

ΑΘΗΝΑ ΠΕΤΡΑΚΑΚΗ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ