ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νέοι κύκλοι μαθημάτων στο Studio: The Garage

0

Studio The Garage

Workshops Σεπτέμβρη-Νοέμβρη

 

Το Studio The Garage (Ρέθυμνο, δημοκρατίας 36) υποδέχεται τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά με 4 workshops πάνω στη βασική θεατρική εκπαίδευση και το θεατρικό παιχνίδι.

Παράλληλα με αυτά από τις 21 Οκτώβρη ξεκινά και το τακτικό εβδομαδιαίο πρόγραμμα μαθημάτων πάνω σε όλους τους τομείς της θεατρικής τέχνης, το οποίο και θα ανακοινωθεί σύντομα.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλ. 698 762 3792 ή να επισκεφτείτε τη fb σελίδα The Garage: https://www.facebook.com/thegaragerethymno/

Πέμπτη 28 & Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη:

«Διάλογος μέσω της κίνησης» με την Εριφύλη Δαφέρμου

Διάλογος μέσα απο την κίνηση, ομάδα - σχέση – επικοινωνία-κίνηση - εκφραστικό μέσο- ποιότητες κίνησης- effort (πηγαία προσπάθεια)- φράση. Χορευτικός αυτοσχεδιασμός.

Σε αυτά τα 2 μαθήματα θα προσπαθήσουμε να εστιάσουμε στις διαφορετικές ποιότητες κίνησης (efforts του Laban) όπως προκύπτουν από την εσωτερική, συνειδητή ή μή, πρόθεση. Πώς χρησιμοποιούνται - αξιοποιούνται - εφαρμόζονται στη φράση, και την άμεση σύνθεση;

Το μάθημα είναι ανοιχτό σε όλα τα επίπεδα και αφορά όσους αγαπούν το θέατρο, το χορό και τη σωματική έκφραση γενικότερα.

 

Η Εριφύλη Δαφέρμου είναι χορεύτρια, χορογράφος, καθηγήτρια χορού. Αποφοίτησε από την επαγγελματική σχολή χορού Μοριάνοβα – Τράστα. Με υποτροφία του ΙΚΥ συνέχισε τις σπουδές της στο Laban Center London με το μεταπτυχιακό πρόγραμμα MA Dance Theater Practice. Από το 2005 – 2012 χορογράφος και χορεύτρια των Dirty Granny Tales (ιδρυτικό μέλος). Mεταξύ άλλων έχει συνεργαστεί με τους Kreativkompanie xthesis, Face the Fact, Tranzito, Χορόνδε, Seresta, το Λύκειο Ελληνίδων Σητείας, καθώς και με το Μέγαρο μουσικής Αθηνών, τη Σοφία Κορώνη, τον Paolo Cingolani και την Αποστολία Παπαδαμάκη. Από το 2004 εργάζεται στην Ανωτέρα Επαγγελματική σχολή χορού Μοριάνοβα Τράστα ως καθηγήτρια σύγχρονου χορού και αυτοσχεδιασμού. Έχει εργαστεί για την Ανωτέρα σχολή χορού της Εθνικής Λυρικής σκηνής, το Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Έχει επιμεληθεί την κίνηση και τις χορογραφίες σε θεατρικά έργα που σκηνοθέτησε η Σοφία Κορώνη και η Κυριακή Σπανoύ. Συνεργάζεται σταθερά από το 2015 με τους Άννα Απέργη, Χρύσα Καλλιάφα, Ελένη Πανταζάτου, Paolo Cingolani για την ομάδα χορού Lalun. Από το 2016 διδάσκει ανάλυση της κίνησης Laban στο Ελληνοβρετανικό κολλέγιο.

Κυριακή 22 Οκτώβρη:

«ΑυΤοΣχΕδιΑζΟνΤαΣ» με την Ειρήνη Μπαριτάκη

Δεν υφίσταται θέατρο, χωρίς αυτοσχεδιασμό και αυτοσχεδιασμός χωρίς θέατρο! Ο θεατρικός αυτοσχεδιαμός, είναι μια μορφή παιχνιδιού με βάση τη φαντασία, βασικούς θεατρικούς κανόνες και την ελευθερία της έκφρασης του σώματος και του λόγου. Το μαγικό με τον αυτοσχεδιασμό είναι η δυνατότητα που δίνει για να δημιουργήσουμε έναν ολόκληρο κόσμο με πολύ απλά στοιχεία και υλικά και με μόνο όπλο την καλή θέληση και διάθεση.

Στοχεύει στην: ενίσχυση της φαντασίας, προσωπική καλλιέργεια του ατόμου και στην αυτοπεποίθησή του, ομαδικότητα, συνεργασία με άλλα μέλη της ομάδας, δημιουργικότητα, ευρηματικότητα, εγρήγορση, αξία του παρόντος και του τώρα, χωρίς καμία προετοιμασία.

Το πρώτο μέρος του μαθήματος ¨ΑυΤοΣχΕδιΑζΟνΤαΣ¨, στόχο έχει την επαφή με το σώμα μας, με ασκήσεις χαλάρωσης, αναπνοής και αυτοσυγκέντρωσης, βασισμένες στην μέθοδο Μέγιερχολντ. Ενώ στο δεύτερο μέρος θα ασχοληθούμε με ασκήσεις και σκηνές αυτοσχεδιασμού, από την καθημερινή μας ζωή.

Απευθύνεται: Σε ενήλικες όλων των ηλικιών, με ή χωρίς θεατρική εμπειρία και εκπαίδευση.

 

Η Ειρήνη Μπαριτάκη είναι ηθοποιός και σκηνοθέτης θεάτρου. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1989. Απόφοιτος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης του τμήματος «Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών», με ειδίκευση στην Βουλγάρικη και Ρώσικη Γλώσσα Φιλολογία και Πολιτισμό. Ακολούθησε σπουδές στην Ανώτερη Δραματική Σχολή «Νέο Ελληνικό Θέατρο» του Γιώργου Αρμένη, όπου και αποφοίτησε το 2013. Με κρατική υποτροφία της ρώσικης κυβέρνησης, το 2016 αποφοίτησε με άριστα παμψηφεί, από την Κρατική Ακαδημία Σκηνικών Τεχνών της Αγίας Πετρούπολης, με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην σκηνοθεσία, την υποκριτική και τη διδασκαλία θεάτρου. Συμμετοχή ως ηθοποιός σε παραστάσεις στο Φεστιβάλ Θέατρου Δρόμου, στο ¨Θέατρο του Ήλιου¨, στο ¨Αμιράλ¨, στο ¨Νέο Ελληνικό Θέατρο¨ και στην¨ Κρατική Ακαδημία Σκηνικών Τεχνών της Αγίας Πετρούπολης¨. Σκηνοθεσία: «Λυσιστράτη», στην ¨ Κρατική Ακαδημία Σκηνικών Τεχνών της Αγίας Πετρούπολης¨ και «Αγαπητέ Τσέχωφ», Αθήνα (2016-2017). Από το 2017 ζεί και εργάζεται στο Ηράκλειο Κρήτης, διδάσκοντας θέατρο σε ενήλικες και παιδιά.

Δευτέρα 20- Τρίτη 21 Νοέμβρη:

«Actors’ Laboratorium» από τους This Famous Tiny Circus theater group

Βασικές Αρχές του Εργαστηρίου:

Το σώμα είναι ένα βασικό εργαλείο για τον ηθοποιό-ερμηνευτή-άνθρωπο. Με απόλυτο σεβασμό στο σώμα, ο συμμετέχων ξεκινά να το εξερευνά μέσα από μία σειρά ενεργειών- παιχνιδιών κατάλληλα σχεδιασμένων, έτσι ώστε να το ξυπνούν αβίαστα, χωρίς καμία πίεση ή προσπάθεια, αναπνοή την αναπνοή, στιγμή την στιγμή, σε σχέση με τον περιβάλλοντα χώρο και τα υπόλοιπα σώματα-συνεργάτες. Στόχος του συμμετέχοντα: να ανακαλύψει τα όριά του και να τα ξεπεράσει ξεκινώντας κάθε φορά από το σημείο μηδέν.

Η δουλειά/παιχνίδι που ακολουθεί με το κείμενο και το τραγούδι είναι μια διαδικασία φυσικής ένωσης της φωνής, του σώματος, του ρυθμού, και του λόγου με το σώμα.

Η δουλειά/παιχνίδι έχει στόχο να δώσει στον ηθοποιό-performer-συμμετέχοντα την ευκαιρία να ανακαλύψει την ευχαρίστηση να παρίσταται ολοκληρωτικά πάνω στην σκηνή και να τον βοηθήσει να ανακαλύψει το βάθος της τέχνης και της τεχνικής του.

Το κείμενο μπορεί να γίνει ένα όχημα για να φέρει στην επιφάνεια το εσωτερικό μας βάθος και να το μεταφέρει στο κοινό.

Με την εις βάθος ανάλυση του κειμένου, το «σπάσιμό» του σε δράσεις και μια σειρά ομαδικών ασκήσεων/παιχνιδιών δίνονται στον ηθοποιό τα εργαλεία να συνδεθεί προσωπικά με αυτό προσδίδοντας αληθινή ζωή στα λόγια ενός φανταστικού προσώπου (ρόλος).

Απευθύνεται σε όλους όσους αγαπούν τη θεατρική τέχνη και επιθυμούν να ανακαλύψουν νέους δρόμους προς αυτήν.

Η Ομάδα Θεάτρου “This Famous Tiny Circus theater group” ιδρύθηκε το 2012 από τους ηθοποιούς Κωνσταντίνο Μάρκελλο και Ελένη Στεργίου. Από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα δουλεύει με έναν σταθερό πυρήνα ηθοποιών, μουσικών, εικαστικών και άλλων καλλιτεχνών-συνεργατών που αργά αλλά σταθερά αυξάνει ή μετασχηματίζεται με σκοπό την δημιουργία μιας ομάδας εργασίας με κοινό κώδικα προσέγγισης της τέχνης της υποκριτικής και του θεάτρου, αλλά και με κοινή αισθητική και στόχους.

Η Ομάδα διεξάγει Θεατρικά Eργαστήρια (workshops) υπό τον τίτλο «Actors’ Laboratorium” για επαγγελματίες του θεάτρου, ερασιτέχνες ηθοποιούς, υποψηφίους εισακτέους σε Δραματικές Σχολές, μουσικούς, χορευτές, αλλά και για οποιονδήποτε έχει ανάγκη να έρθει σε επαφή με το σώμα και την φωνή του ή να καλλιεργήσει τα εκφραστικά του μέσα. Η πρωτότυπη μέθοδος εργασίας της ομάδας, η οποία συνεχώς εξελίσσεται, είναι προϊόν έρευνας, πολυετούς μαθητείας δίπλα σε σημαντικούς δασκάλους του θεάτρου και εντατικής εφαρμογής της σε επαγγελματικό επίπεδο στις παραστάσεις των “This Famous Tiny Circus theater group” ή άλλων συνεργαζόμενων σχημάτων. Βασίζεται κυρίως στην «Μέθοδο των Σωματικών Δράσεων» του Γκροτόφσκι και στην σύγχρονη τεχνική υποκριτικής του Ντέιβιντ Μάμετ «Πρακτική Αισθητική», η οποία διδάσκεται στο Atlantic Theater Company της Νέας Υόρκης. Τα τελευταία χρόνια οι This Famous Tiny Circus οργανώνουν και συντονίζουν στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας Masterclasses με τον σκηνοθέτη Ryszard Nieoczym, μαθητή και πρώην συνεργάτη του Γκροτόφσκι.

Σάββατο 25- Κυριακή 26 Νοέμβρη:

«Το Θεατρικό παιχνίδι ως Εργαλείο Μάθησης και Διαχείρισης της Ομάδας», από τον Τάσο Παπαδόπουλο

Οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν εμπειρίες που αφορούν στο θεατρικό παιχνίδι και τη σχέση του με την σύγχρονη Παιδαγωγική, αλλά και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Οι συναντήσεις θα περιλαμβάνουν: ασκήσεις γνωριμίας και ασκήσεις συντονισμού της ομαδας, σωματικές ασκήσεις ενεργοποίησης και προετοιμασίας, σωματική έκφραση, αυτοσχεδιασμό, παιχνίδι ρόλων, παντομίμα, ομαδικά δρώμενα συνεργασίας.

Απεύθυνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, ψυχολόγους, ηθοποιούς, εργοθεραπευτές, φοιτητές.

Ο Τάσος Παπαδόπουλος είναι εμψυχωτής θεατρικού παιχνιδιού σε ομαδες ενηλίκων και παιδιών σε ολόκληρη την Ελλάδα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ