ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρέθυμνο: Αγωνία για το δάκο της ελιάς από τους παραγωγούς

0

Κραυγή αγωνίας από τους αγρότες του Ρεθύμνου για να ενταθούν οι ψεκασμοί κατά του δάκου, αφού με τα μελτέμια από τα μέσα Αυγούστου και με τις δροσερές θερμοκρασίες του Σεπτέμβρη, εάν δεν ληφθεί έγκαιρα δράση δακοκτονίας, ορατός είναι ο κίνδυνος η φετινή παραγωγή να υποβαθμιστεί σημαντικά.

Στις 80 χιλιάδες τόνους αναμένεται να φτάσει φέτος η παραγωγή ελαιολάδου στην Κρήτη, έναντι 50 χιλιάδων πέρυσι, υπολείπεται όμως σημαντικά των 120 χιλιάδων τόνων ελαιολάδου που παράγει η Κρήτη σε μια καλή ελαιοκομική περίοδο.

Το 40% της χοντρολιάς έχει προσβληθεί από δάκο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του αγροτικού συλλόγου Ρεθύμνου, Γιώργο Κατσανέβα, χαμηλότερα τα ποσοστά προσβολής της κορωνέικης ποικιλίας, ενώ μετά από χρόνια υπάρχει ικανοποιητική παραγωγή στις τσουνάτες ελιές, χάρις τις βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις του περασμένου χειμώνα.

Ο εμπορικός κατακερματισμός ωστόσο της παραγωγής, ιδιαίτερα στο Ρέθυμνο σε αντίθεση με τη Ζάκρο και η έλλειψη τυποποίησης δεν αφήνουν το κρητικό ελαιόλαδο να διαπρέψει διεθνώς στο βαθμό που του αξίζει.

Οι τιμές του ελαιολάδου αναμένεται να κρατηθούν σε υψηλά επίπεδα, ενώ υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν την ύπαρξη εμπόρου στην Κρήτη που αγοράζει το ελαιόλαδο στα 4,40 ευρώ έναντι των 3,90 που είναι η γενική τιμή.

Οι προδιαγραφές είναι στα καλύτερά τους για την ελαιοκομική περίοδο στην Κρήτη, δεδομένου ότι διεθνώς η παραγωγή είναι περιορισμένη, όμως οι πρώιμες ποικιλίες έχουν ήδη προσβληθεί από δάκο, εγείροντας ανησυχία και προβληματισμό.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ