ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύντομα η online διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Τaxis -Σταδιακή η εφαρμογή

0

Eντός των επόμενων μηνών θα αρχίσει η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το σύστημα taxis και η οποία θα γίνει σταδιακά ώστε να καλυφθεί όλο το φάσμα της αγοράς.

Η on line σύνδεση των ταμειακών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματικών με τις εφορίες, προβλέπεται από τη νομοθεσία που ισχύει από τον περασμένο Δεκέμβριο είναι εύκολη διαδικασία ωστόσο αρχικά θα εφαρμοστεί αρχικά για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών.

Σύμφωνα με όσα είπε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου μιλώντας σε περιφερειακό τηλεοπτικό κανάλι, η άμεση εφαρμογή του μέτρου σε όλους τους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες δεν είναι δυνατή διότι «οι ταμειακές δεν είναι εκσυγχρονισμένες σε όλους και λόγω της κρίσης δεν μπορούμε να τους αναγκάσουμε».

Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Ναυτεμπορική», στόχος του μέτρου είναι η διαβίβαση των δεδομένων των εκδιδόμενων αποδείξεων λιανικών συναλλαγών να πραγματοποιείται αυτόματα κατά την έκδοση των συγκεκριμένων φορολογικών στοιχείων, ώστε να καταγράφονται και να αποστέλλονται στην ΑΑΔΕ, σε πραγματικό χρόνο, όλα τα δεδομένα των λιανικών πωλήσεων και των λιανικών συναλλαγών παροχής υπηρεσιών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών.

Έτσι, η Φορολογική Αρχή θα αποκτήσει τη δυνατότητα διαρκούς παρακολούθησης του τζίρου λιανικών συναλλαγών των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών άμεσα.

Οι λεπτομέρειες και η έκταση εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου, οι ειδικότερες υποχρεώσεις των φορολογουμένων, η διαδικασία και οι τεχνικές προδιαγραφές για τη διαβίβαση, την ασφάλεια και την επεξεργασία των δεδομένων προβλέπεται να καθοριστούν με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 69 του ν. 4446/2016. Η απόφαση αυτή θα πρέπει να εκδοθεί εντός των προσεχών εβδομάδων ώστε το μέτρο να αρχίσει να εφαρμόζεται σταδιακά.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ