ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Την Τρίτη «χτυπάει» το κουδούνι για τα προσφυγόπουλα στη Κρήτη

0

Την Δευτέρα αναμένεται να χτυπήσει το… πρώτο κουδούνι για χιλιάδες παιδιά σε όλη την Ελλάδα καθώς αρχίζει η νέα σχολική χρονιά. Ωστόσο, την επόμενη ημέρα, την Τρίτη, τα σχολεία της Κρήτης θα υποδεχθούν τα δεκάδες προσφυγόπουλα που ζουν τον τελευταίο καιρό στο νησί.

«Όλα είναι έτοιμα για να υποδεχθούμε τα παιδιά των προσφύγων που ζουν στο νησί στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενίας που “τρέχει” η Αναπτυξιακή Ηρακλείου σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ», αναφέρει μιλώντας στο cretapost ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κρήτης, Γιώργος Τερζάκης ο οποίος παράλληλα τόνισε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού σχεδιαζόταν η ένταξη των 35 προσφυγόπουλων στα σχολεία.

«Τα παιδιά των προσφύγων που υπάρχουν στην Κρήτη είναι 35 με το μεγαλύτερο πληθυσμό να βρίσκεται στο Ηράκλειο και ελάχιστα προσφυγόπουλα ζουν στα Χανιά. Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το πρόγραμμα φιλοξενίας των προσφύγων στο νησί είχαμε επικοινωνία με τα στελέχη της Αναπτυξιακής Ηρακλείου προκειμένου να προγραμματίσουμε την ομαλή ένταξη των παιδιών στα σχολεία», επεσήμανε ο κ. Τερζάκης.

Ο σχεδιασμός

Ο σχεδιασμός ορίζει ότι η πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς για τα προσφυγόπουλα είναι η Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου.

«Όσα παιδιά προσφύγων μένουν στην Κρήτη θα πάνε πρώτη ημέρα στο σχολείο την Τρίτη. Μάλιστα, θα διασκορπιστούν σε διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης ώστε να ενταχθούν πιο ομαλά στην σχολική ζωή», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Τερζάκης ενώ παράλληλα περιέγραψε και το μοντέλο που αναμένεται να εφαρμοστεί: «Τα παιδιά θα εισαχθούν στις τάξεις που ορίζει η ηλικία τους – τα περισσότερα παιδιά είναι του δημοτικού – όπου και θα παρακολουθούν τα μαθήματα με τους υπόλοιπους μαθητές. Ωστόσο θα υπάρχουν και ξεχωριστά τμήματα υποδοχής όπου εκεί τα προσφυγόπουλα θα μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα. Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι μέσα σε 3-4 μήνες τα παιδιά θα μπορούν να συνεννοηθούν στα ελληνικά».

Ομαλή η ζωή των προσφύγων στο νησί

Βρισκόμαστε στον τρίτο μήνα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα εγκατάστασης και φιλοξενίας των προσφύγων στην Κρήτη.

Όπως ήδη έχει γράψει το cretapost, οι περισσότεροι πρόσφυγες μένουν σε διάφορες περιοχές του Ηρακλείου ενώ οι υπόλοιποι ζουν σε Χανιά και Ρέθυμνο.

Στην πλειονότητά τους οι πρόσφυγες δηλώνουν ευχαριστημένοι και άκρως ανακουφισμένοι που μένουν τους τελευταίους τρεις μήνες στην Κρήτη καθώς έφυγαν από τις σκηνές που στοιβάζονταν με δεκάδες άλλους και ήρθαν σε σπίτια έχοντας μία αξιοπρεπή ζωή.

Παράλληλα, οι ίδιοι οι Κρητικοί δείχνουν έντονο το συναίσθημα της φιλοξενίας απέναντί τους καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που σπεύδουν να τους βοηθήσουν όπως μπορούν ή να τους κάνουν απλώς λίγη παρέα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων θα είναι σε ισχύ έως το τέλος του χρόνου ωστόσο όπως προανήγγειλε ο ευρωπαϊκός επίτροπος ανθρωπιστικής βοήθειας και διαχείρισης κρίσεως, κ. Στυλιανίδης, θα πάρει παράταση έως και το 2019.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ