ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αποθαυμάζοντας τους αναγεννησιακούς ρυθμούς στα βενετσιάνικα θυρώματα του Ρεθύμνου

0

Ξενάγηση: Αποθαυμάζοντας τους αναγεννησιακούς ρυθμούς στα βενετσιάνικα θυρώματα του Ρεθύμνου

11 Οκτωβρίου, 17.30 – 20.00. Σημείο Εκκίνησης: Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη.

«Αποθαυμάζοντας τους  αναγεννησιακούς ρυθμούς στα βενετσιάνικα θυρώματα του Ρεθύμνου».
Από τον Χάρη Στρατιδάκη, δρ παιδαγωγικής, ιστορικό ερευνητή.

Ακολουθεί το πρόγραμμα των επόμενων ημερών:

Οι εκδηλώσεις στους οικισμούς συνεχίζονται με κουκλοθέατρο για τα παιδιά και το έργο «Αλήθεια;» από τις Φύρδην Μίγδην (εργαστήρι Τζεπέτο) σε συνεργασία με την Αμάντα Γεραρχάκη.  Μία παράσταση αντικειμένων και αφήγησης που ξεκινά από την αρχή του κόσμου και φτάνει ως τις μέρες μας. Μια ιστορία για τον φόβο, την αναζήτηση της γνώσης και την αέναη αλλαγή. Το έργο θα βρίσκεται Πέμπτη 12/10 στις 19.30 στο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου στα Μυριοκέφαλα. Την Παρασκευή 13 /10 η ίδια παράσταση θα βρίσκεται  στην Πηγή στο χώρο του σχολείου στην  πάλι στις  19.30. Το έργο είναι για παιδιά από 7 χρονών και μεγάλους.

Επίσης για τα παιδιά  στις  13 Οκτωβρίου και ώρα:19.00-21.00 στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης θα λειτουργήσει  οικογενειακό μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα για παιδιά Δημοτικού με θέμα: «Αναγέννηση: Οικογενειακές στιγμές». Πρόκειται για οικογενειακό πρόγραμμα με στόχο παιδιά και γονείς να γνωρίσουν με βιωματικό τρόπο την καθημερινή ζωή κατά την περίοδο της Αναγέννησης. Υπεύθυνη είναι η  Δρ Τρούλη Σοφία, Μουσειοπαιδαγωγός.

Στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης επίσης θα γίνει στις  11 Οκτωβρίου ημέρα Τετάρτη και ώρα19.00-20.00 η ομιλία : «Από τον El Greco στον Picasso: Η επίδραση του Greco στους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα» από τον Δρ Χρηστίδη Κωνσταντίνο Εικαστικό, διδάσκοντα Πανεπιστημίου Κρήτης & Υπεύθυνο Εκπαιδευτικού Τομέα Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης. Στην ομιλία διερευνάται  το  πώς οι μεγάλοι αμφισβητίες και πρωτοπόροι της μοντέρνας τέχνης εμπνεύστηκαν από τον  μεγάλο καλλιτέχνη της όψιμης αναγέννησης El Greco που ήταν ένας  ήταν ένας ζωγράφος που τον θαύμαζαν και τον μελετούσαν συστηματικά καλλιτέχνες όπως: ο Σεζάν, ο Πικάσο, οι Γερμανοί εξπρεσιονιστές, οι Ευρωπαίοι εξπρεσιονιστές, οι σουρεαλιστές όπως επίσης και  οι Αμερικανοί εξπρεσιονιστές.

Τέλος την ίδια μέρα στις 11 Οκτώβρη και ώρα  17.30 – 20.00 θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση με σημείο εκκίνησης την Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη και τίτλο «Αποθαυμάζοντας τους  αναγεννησιακούς ρυθμούς στα βενετσιάνικα θυρώματα του Ρεθύμνου».

Την ευθύνη έχει ο κ.  Χάρης  Στρατιδάκης, δρ παιδαγωγικής, ιστορικός ερευνητής.

Οι σχολές χορού της Πόλης μας επίσης συμμετέχουν με Αναγεννησιακά μινουέτα πριν την έναρξη των εκδηλώσεων. Πρόκειται για τις σχολές χορού των  Ελίνας Παναρετάκη, Ιωάννας Δρυγιαννάκη και Βάσσιας Σακελλαρίου

Επίσης  η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου συμμετέχει  βάζοντας στις προθήκες βιβλία, με θέμα το Πορτραίτο της Αναγέννησης, καθ ’όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ.

Τέλος συνεχίζουν να λειτουργούν στο πλαίσιο των  παράλληλων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, οι παρακάτω  εκθέσεις:

Στο Σπίτι του Πολιτισμού από 30 Σεπτεμβρίου έως 15 Οκτωβρίου:

«Πρόσωπα και Προσωπεία  στο Ενετικό Ρέθυμνο».  Η έκθεση έχει σκοπό να αναδείξει με παιγνιώδη τρόπο τις προσωπικότητες που έδρασαν στα χρόνια της ενετοκρατίας και να ξεναγήσει το νεανικό αλλά και το ενήλικο κοινό στην ανθρώπινη διάσταση αυτών των αιώνων.  Επίσης σε συνδυασμό με την έκθεση «Πρόσωπα του 21ου αιώνα» να δούμε πρωταγωνιστές αλλά και τα κρυμμένα πρόσωπα του δικού μας «σκοτεινού» αιώνα που αναζητά την αναγέννηση. Επιμέλεια: Μαρία Τσουκνάκη.

«Μορφή σε πλαίσιο» Έκθεση Διαδραστικού Υλικού από παιδιά για παιδιά. Τα παιδιά από 9 Κέντρα Ξένων Γλωσσών της πόλης μας παρουσιάζουν σε πορτραίτο  την εικόνα του αγαπημένου τους άλλου  ή την αυτοπροσωπογραφία τους   που παρήχθη αφού μυήθηκαν  στην τάξη της  ξένης  γλώσσας στα μηνύματα της Αναγέννησης και καλούν άλλα παιδιά να διαδράσουν με τα έργα τους και να κατασκευάσουν το δικό τους πορτραίτο.

Ομάδα Κέντρων Ξένων Γλωσσών: Ε.Δραμυτινού, Τ.Κιναλή,  Σ.Κίρο,  Β.Κυριακάκη,  Μ.Λιονή,  Ν.Μοράκη, Ι.Πατσουμάς, Β.Τσερβάκη, Ε.Χαμογιωργάκη.

Στη Βόρεια Πυλίδα στη Φορτέτζα από 1-15 Οκτωβρίου :

 "Πόρτες της Αναγέννησης , η γοητεία του Ρεθύμνου". Μετονομασία της έκθεσης «Πόρτες και Παράθυρα της Αναγέννησης»  με έργα από Ουκρανούς καλλιτέχνες της Σχολής Καλών Τεχνών του Χάρκοβο. Τελικά τα έργα δεν θα εκτεθούν στον Ενετικό ναό της Αγ. Σοφίας αλλά στο κάστρο. Πόρτες της Παλιάς Πόλης ,  σε ένα ταξίδι στο παρελθόν διαμέσου της θάλασσας σε μια προσπάθεια να αναδειχθούν σελίδες από την ιστορία της πόλης.

Επιμέλεια : Κράβτσιουκ  Ειρήνη.

Στο Κέντρο Τεχνών – Εργαστήρι Βυζαντινής Παράδοσης:1 Οκτωβρίου έως 15 Οκτωβρίου

«Έκθεση Βυζαντινής Αγιογραφίας» από την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου.

 

Οι κύριες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ γι’ αυτήν την εβδομάδα  συνεχίζονται ως εξής :

Την Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

21.00 Αίθουσα Παντελής Πρεβελάκης (Ωδείο Ρεθύμνου)

Προσωπογραφία : Ο  Έρωτας.  «Έρωτας  Άχρονος» Μαρία Λαντζουράκη: σοπράνο, Ντόρα Μανιτάκη : πιάνο,  Αντώνης Μαυράκης : τρομπέτα,  Μπάμπης Παλιός: τούμπα

Την Τετάρτη 11  Οκτωβρίου 2017

21.00 Θόλος (Φορτέτζα)Προσωπογραφία : Ο Βασιλιάς Αλφόνσος ο Ι΄

«Στην αυλή του Αλφόνσου του Ι΄»  Μαρίτα Παπαρίζου: μεσόφωνος, εξειδικευμένη στην παλαιά μουσική  Αλέξανδρος Κάλκος: βιχουέλα

Πέμπτη 12  Οκτωβρίου 2017 21.00 Αίθουσα Παντελής Πρεβελάκης ( Ωδείο Ρεθύμνου) Προσωπογραφία:  Πάπισσα Ιωάννα. Γιώργος Κωνσταντίνου και Δημήτρης Μιμίδης : πιάνο

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

21.00 Αίθουσα Παντελής Πρεβελάκης ( Ωδείο Ρεθύμνου)  Προσωπογραφία : Η Μελαγχολία με τον κόντρα τενόρο Νίκος Σπανάτη, τον μαντολινίστα Γιώργο Γουμενάκη και τους  Γάλλους ‘Ensemble Desmarest’,

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

21.00  Θόλος  (Φορτέτζα) Προσωπογραφία: Φωτεινή. Τίνα Ανδρικοπούλου : τραγούδι,Tobias Schlierf : τραγούδι, τροχοβιέλα, ρεμπέκ. Νίκος Κατριτζιδάκης:  τραγούδι, μαντολίνο, θιαμπόλι, φλάουτα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ