ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Γιάννης Κεφαλογιάννης: Να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες προκειμένου να ξεκινήσει η διανομή των συγγραμμάτων στους φοιτητές

0

Την άμεση ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών για την άρση της αναστολής της διανομής των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων αναδεικνύει με παρέμβασή του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Α. Κεφαλογιάννης. Ο Ρεθεμνιώτης Βουλευτής κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κωσταντίνο Γαβρόγλου, ζητώντας ενημέρωση ως προς το ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να λάβει το Υπουργείο ώστε να διανεμηθούν εγκαίρως τα πανεπιστημιακά συγγράμματα και να μη δημιουργηθούν προβλήματα στην ομαλή ολοκλήρωση του χειμερινού εξαμήνου του φετινού ακαδημαϊκού έτους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Κύριε Υπουργέ,

Με δεδομένες τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργούν, καθώς και του σπουδαίου έργου που επιτελούν τα ελληνικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, είναι επιβεβλημένο η στήριξη και η ενίσχυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να αποτελέσει μια ουσιαστική προτεραιότητα για την Πολιτεία. Ως εκ τούτου, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (ΣΕΕΒΙ) για την αναστολή της διανομής των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων κατά την έναρξη των μαθημάτων του νέου ακαδημαϊκού έτους, και την αναστάτωση που έχει προκληθεί στην πανεπιστημιακή κοινότητα της χώρας, είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες προκειμένου να ξεκινήσει η διανομή των συγγραμμάτων στους φοιτητές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΕΕΒΙ, η εν λόγω απόφαση οφείλεται κατά βάση στην «οικονομική αδυναμία του κλάδου των εκδοτών επιστημονικών βιβλίων να στηρίξουν με ίδιους πόρους τη διανομή». Παράλληλα, τονίζεται ότι «το Υπουργείο Παιδείας καθυστερεί πρωτοφανώς την εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεών του απέναντι στον κλάδο». Επιπρόσθετα, αξίζει να αναφερθεί ότι ήδη από τον Ιούλιο είχατε ενημερωθεί έγκαιρα για το πρόβλημα με σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση από την Αξιωματική Αντιπολίτευση η οποία δεν απαντήθηκε ποτέ.

Επειδή ακόμα δεν έχει εξεταστεί η αποπληρωμή των τιμολογίων που αφορούν στο εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2015-2016, την ίδια στιγμή που ο ίδιος παραδεχτήκατε ότι υπάρχει καθυστέρηση στην αποπληρωμή εξαιτίας της αλλαγής των διαδικασιών κοστολόγησης.

Επειδή η αδυναμία διανομής των Πανεπιστημιακών συγγραμμάτων θα οδηγήσει τους οικονομικά ασθενέστερους φοιτητές σε αδυναμία παρακολούθησης και ομαλής ολοκλήρωσης του ακαδημαϊκού εξαμήνου.

Επειδή σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας για επιστημονική πρόοδο και ευημερία.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Τι άμεσα μέτρα θα λάβει το Υπουργείο ώστε να διανεμηθούν εγκαίρως τα πανεπιστημιακά συγγράμματα και να μη δημιουργηθούν προβλήματα στην ομαλή ολοκλήρωση του χειμερινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2017-2018;

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ