ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου: Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας

0

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καθιέρωσαν την 10η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, με στόχο να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες για τα ψυχικά νοσήματα.

Ο ΠΟΥ περιγράφει την ψυχική υγεία ως μία κατάσταση συναισθηματικής ευεξίας στην οποία το άτομο είναι ικανοποιημένο από τα προσωπικά του επιτεύγματα, μπορεί να εργαστεί παραγωγικά και είναι σε θέση να προσφέρει στην κοινότητα.

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας επικεντρώνεται στην «Ψυχική Υγεία στο Χώρο Εργασίας». Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η εργασία είναι ευεργετική για την ψυχική υγεία, αλλά ένα αρνητικό εργασιακό περιβάλλον μπορεί να οδηγήσει σε ψυχικές διαταραχές. Η κατάθλιψη και το άγχος καταλαμβάνουν ένα μεγάλο οικονομικό κόστος στην παγκόσμια οικονομία που ανέρχεται στο 1 τρις δολάρια ανά έτος. Υπάρχουν πολλές δράσεις που μπορούν να προάγουν την ψυχική υγεία στο χώρο εργασίας και να αυξήσουν την παραγωγικότητα.

Παγκοσμίως, 300 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από κατάθλιψη, την βασικότερη αιτία ανικανότητας. Ένα αρνητικό εργασιακό περιβάλλον μπορεί να οδηγήσει σε σωματικά και ψυχικά ενοχλήματα, κατάχρηση ουσιών, απουσία από την εργασία και μειωμένη παραγωγικότητα. Οι χώροι εργασίας που υλοποιούν προγράμματα αγωγής ψυχικής υγείας είναι πιθανότερο να μειώσουν τις απουσίες των εργαζομένων και να αυξήσουν την παραγωγικότητα, έχοντας μακροπρόθεσμο οικονομικό όφελος.

Οι κίνδυνοι για την ψυχική υγεία στο χώρο εργασίας μπορεί να είναι:

  • Ανεπαρκή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία
  • Έλλειψη επικοινωνίας και πρακτικών οργάνωσης και διοίκησης
  • Χαμηλή συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων στο χώρο εργασίας
  • Μειωμένη υποστήριξη στους εργαζομένους
  • «Άκαμπτο» ωράριο εργασίας
  • Ασαφή εργασιακά καθήκοντα και οργανωτικοί στόχοι.

Ο εκφοβισμός και οι προσβολές συχνά αναφέρονται ως αιτίες εμφάνισης εργασιακού στρες. Επιπλέον, ευθύνονται τόσο για σωματικά όσο και για ψυχολογικά προβλήματα.

Τρία στάδια για τη δημιουργία ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος:

  1. Προστασία της ψυχικής υγείας μέσω της μείωσης των σχετιζόμενων με την εργασία παραγόντων κινδύνου.
  2. Προαγωγή της ψυχικής υγείας και ενδυνάμωση των εργαζομένων.
  3. Αντιμετώπιση των διαταραχών ψυχικής υγείας ανεξάρτητα από την αιτία που τα προκαλεί.

Στο πλαίσιο του δικτύου κοινοτικών υπηρεσιών για την προαγωγή της ψυχικής υγείας του γενικού πληθυσμού και την αποφυγή υποτροπής της νόσου λειτουργούν πανελλαδικά δομές ψυχικής υγείας όπως τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας, οι Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας, τα Κέντρα Ημέρας, οι Κοι.Σ.Π.Ε. κ.ά.                Στο Ρέθυμνο, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας λειτουργεί από το 2008 και οι υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν προς τους πολίτες είναι οι εξής:ü  Ψυχιατρική Παρακολούθησηü  Ψυχολογική Υποστήριξη - Ψυχοθεραπείαü  Κοινωνική Υπηρεσίαü  Ιατρείο Διαταραχών μνήμηςü  Ιατρείο Ενέσιμων Αντιψυχωτικών Μακράς Δράσηςü  Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας.

Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου

Διεύθυνση: Δημοκρατίας 24

Τηλ.: 28310 20799

email: [email protected]

Web: www.cepsyre.gr

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ