ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Μια ουσιώδης βραδιά στο Ωδείο: Νίκος Ανδρουλάκης

0

Στον απόηχο της Κεντρικής Ομιλίας του Νίκου Ανδρουλάκη στο Ωδείο Ρεθύμνου το Σάββατο που μας πέρασε, θα ήταν χρήσιμο να συλλέξουμε τα στοιχεία που παρατέθηκαν από τον υποψήφιο για τη Δημοκρατική Παράταξη, προκειμένου να κάνουμε έναν πλήρη απολογισμό της παρουσίας και των θέσεων του.

Μέσα στον υπέροχο χώρο του Ωδείου Ρεθύμνου, κατάμεστο από κόσμο, κατατέθηκαν ιδέες, προτάσεις και θέσεις που αφορούν όχι μόνο τις επερχόμενες εσωπαραταξιακές εκλογές, αλλά και το συνολικό γίγνεσθαι της χώρας στον γεωπολιτικό χάρτη της περιοχής. Κάτι που ανέκαθεν ήταν κρίσιμο για τη Χώρα μας, στον πολύ ιδιαίτερο χώρο που βρίσκεται.

Όλες οι γενιές της Δημοκρατικής Παράταξης ήταν εκεί. Και αυτό διαπιστώθηκε με χαρά, ιδιαίτερα όταν κάνουμε αναφορά στην Νέα Γενιά της Χώρας μας, από την οποία ζητάμε να επαναπολιτικοποιηθεί και να πάρει ξανά μέρος στα κοινά της Πατρίδας μας. Πολλοί, ευχάριστα πολλοί νέοι άνθρωποι ήρθαν να ακούσουν έναν άνθρωπο της νεότερης γενιάς της Δημοκρατικής Παράταξης, ενδιαφερόμενοι να ακούσουν την πρότασή του για την επόμενη μέρα της Χώρας. Για το πως η Χώρα δεν θα τους διώχνει πια. Για το πως δεν θα είναι πρώτο τους μέλημα να φύγουν στο εξωτερικό μόλις πάρουν το πτυχίο τους, απογοητευμένοι από τις προοπτικές που ανοίγονται εδώ.

Σε μία ομιλία 50 λεπτών από στήθους, έγιναν πολλαπλές αναφορές σε όλα τα ζητήματα που οφείλουν να απασχολούν τους Δημοκρατικούς πολίτες αυτής της Χώρας.

Από τις διεθνείς σχέσεις της χώρας μας με τους γείτονές μας – Βουλγαρία, Ρουμανία, Δυτικά Βαλκάνια – μέχρι την ανάλυση της κατάστασης στο Κουρδικό ζήτημα. Από τη προσπάθεια της Χώρας να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, γινόμενη όμως ταυτόχρονα ο οδηγός στα Βαλκάνια, εκμεταλλευόμενη την οικονομική και γεωγραφική της θέση έως τις σχέσεις της με τις άλλες Μεσογειακές Ευρωπαϊκές χώρες.

Στην ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη τέθηκαν όμως και τα αναπτυξιακά θέματα της Χώρας μας για την επόμενη μέρα. Κατέθεσε προτάσεις τόσο για το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας και την αναγκαία μεταστροφή του από τη τωρινή εσφαλμένη κατάσταση, όσο και για τις άμεσες ενέργειες που οφείλουμε να κάνουμε προκειμένου να δώσουμε τη πραγματική προοδευτική ώθηση που χρειάζεται η χώρα για να μπορέσει να περάσει τις άμεσες δυσκολίες που περνάει. Προτάσεις για τη μείωση του ΦΠΑ και τη διαχείριση των κόκκινων δανείων για τους πραγματικά αδύναμους οικονομικά, θέσεις για την Θεσμική Θωράκιση της χώρας σε μια περίοδο που οι Θεσμοί βάλλονται βάναυσα από τη Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Στην τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη όμως έγιναν και οι αναγκαίες αναφορές σε λάθη και παραλείψεις των προηγούμενων ετών, προκειμένου να μην τα επαναλάβουμε στο μέλλον. Αναδείχθηκαν οι ευθύνες εκείνων που πραγματικά έφεραν τη κρίση στη Χώρα και σήμερα κρύβονται σιωπώντας. Έγινε αναφορά στην τεράστια προσπάθεια ανάταξης της Χώρας αμέσως μετά τη καταστροφική περίοδο Καραμανλή αλλά και στα λάθη εκείνης της περιόδου.

Ακούστηκαν όμως και θέματα που οι Πολιτικοί οφείλουν να αναδεικνύουν σε παιδευτικό επίπεδο για τους πολίτες. Το Δημογραφικό και η Αξιοκρατία τέθηκαν ως κύριοι πυλώνες για την επόμενη μέρα της Χώρας. Δημογραφικά, η Χώρα μας γερνάει, και αυτό έχει επιπτώσεις σε κάθε έκφανση της ζωής μας. Το 1960 η Ελλάδα ήταν χώρα 8,2 εκατομμυρίων ετών και το 2060 αναμένεται να είναι χώρα 2,5 εκατομμυρίων. Αν αυτό εξεταστεί σε συνάρτηση με τους γείτονες μας, τρομάζει. Είναι μεγάλο θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα για τη χώρα μας.

Η Αξιοκρατία είναι το δεύτερο μεγάλο θέμα που η Πολιτική οφείλει να επανατοποθετήσει, προκειμένου οι πολίτες να εμπιστευτούν ξανά το Κράτος, τις Λειτουργίες και τη Πολιτική τελικά. Και οι προτάσεις του Νίκου Ανδρουλάκη για διαυγείς και κρυστάλλινες αποφάσεις, η πρόταση για τετραετή κλειστή θητεία των θέσεων που σήμερα καλύπτονται από τους αποτυχημένους Υποψήφιους Βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος, δείχνει το δρόμο της επαναθεμελίωσης της αξιοκρατίας στη συνείδηση των πολιτών.

Κλείνοντας το σημείωμα αυτό, και μετά την ζεστή και ουσιώδη ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη στο Ωδείο το περασμένο Σάββατο, θεωρώ πως μπορούμε να πούμε πως με συνολικές τοποθετήσεις όπως αυτή, η Δημοκρατική παράταξη μπορεί ξανά να γίνει ο βασικός πολιτικός πυλώνας της ανάταξης της χώρας. Με τη καθαρή ματιά και τη συνολική θεώρηση των δεδομένων που φαίνεται να κατέρχεται ως Υποψήφιος ο Νίκος Ανδρουλάκης διαφαίνεται η δυνατότητα αυτού του πολιτικού χώρου να ξαναγίνει ο οδηγός των θετικών εξελίξεων στη Χώρα.

Από τους Δημοκρατικούς Πολίτες της Χώρας εξαρτάται η επόμενη μέρα. Από τη μαζική και δυναμική συμμετοχή όλων που αγωνιούν για τη πορεία του χώρου και της Χώρας θα εξαρτηθούν τα πάντα. Είναι γνωστό πως όποτε η Δημοκρατική Παράταξη έμενε πίσω στις εξελίξεις, όποτε δεν υπήρχε ένα μεγάλο Όραμα να καθοδηγήσει, η Χώρα έμπαινε σε περιπέτειες. Αν τώρα αποτύχουμε, δεν θα αποτύχει μόνο ο πολιτικός μας χώρος. Αλλά και η Πατρίδα μας συνολικά.

ΛΙΤΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ