ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του Μιχάλη Τρούλη "Μυλοπόταμος"

0

Στον κατάμεστο από κόσμο πολυχώρο πολιτισμού «Χαρουπόμυλος» στο Πάνορμο, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017 η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Μιχάλη Τρούλη, «Μυλοπόταμος», το οποίο εξέδωσε ο Σύλλογος Μυλοποταμιτών Ηρακλείου «Η Ρίζα».

Πρόκειται για μια καλαίσθητη έκδοση, η οποία δίδει τη δυνατότητα στο ευρύ κοινό, να έχει μια ολοκληρωμένη ιστορική ανασκόπηση για το παρελθόν της επαρχίας και μια σημαντική καταγραφή για το παρόν της. Μέσα σε 437 σελίδες, ο αναγνώστης μπορεί να έχει με ευκολία στην διάθεση του, ό,τι είναι γνωστό μέχρι σήμερα για τον τόπο, το περιβάλλον, τους οικισμούς, και τους ανθρώπους του Μυλοποτάμου, αλλά και στοιχεία καινούργια, τα οποία έρχονται να προσθέσουν στην γνώση μας για την μεγάλη επαρχία, η οποία σήμερα περιλαμβάνει τον Δήμο Ανωγείων, το Δήμο Μυλοποτάμου και το Ανατολικό τμήμα του Δήμου Ρεθύμνης. Ακόμα παλαιότερα, συναντούμε στοιχεία για το Μάραθος, τη Δαμάστα και το Φόδελε, που σήμερα ανήκουν στον Δήμο Μαλεβυζίου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, παρουσιάζει η ανάλυση της ανά τους αιώνες διοικητικής διαίρεσης της περιοχής αλλά και η παράθεση των πληθυσμιακών μεταβολών, όπως διασώθηκαν από τις απογραφές που έχουν γίνει από την εποχή της Βενετοκρατίας έως σήμερα.

Αρχικά με τα στοιχεία που αφορούν το σύνολο της επαρχίας και ακολούθως με γεωγραφικό προσδιορισμό την κάθε μία σημερινή τοπική κοινότητα με τους οικισμούς της.  Έτσι αναφέρεται στην ιστορία της, την πληθυσμιακή και οικονομική της εξέλιξη, τους ανθρώπους, τους αγωνιστές, τις προσωπικότητες που ξεχώρισαν από κάθε χωριό και βέβαια της σύγχρονη παρουσία της και την δυναμική που αναπτύσσει.

Την παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποίησαν ο Δημοσιογράφος & Πρόεδρος του Δ.Σ. Μυλοποτάμου κ. Μανούσος Κλάδος και ο Δρ Εγκληματολογίας κ. Γιώργος Παπακωσταντής ενώ τη συζήτηση συντόνισε η Δικηγόρος και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σισών κ. Ιωσηφίνα Σαριδάκη.

Με συγκίνηση μίλησε για το νέο πόνημα του ο συγγραφέας κ. Μιχάλης Τρουλης ενώ χαιρετισμό απεύθυνε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μυλλοποταμιτών Ηρακλείου «Η Ρίζα» κ. Αλέξανδρος Κοσκινάς.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παρουσίαση Κρητικής μουσικής και παραδοσιακών χορών από τον μουσικοχορευτικό σύλλογο «Τ’ Αόρι».

Παρευρέθηκαν, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Μαρία Λιονή, ο Δήμαρχος Ανωγείων κ. Μανώλης Καλλέργης, οι Αντιδήμαρχοι Μυλοποτάμοι κ.κ. Μανώλης Σκλαβάκης και Μιχάλης Σαρρής, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, και πλήθος κόσμου.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Οργανισμός Πολιτισμού Τουρισμού και Νέας Γενιάς Δήμου Μυλοποτάμου «Ο Αυλοπόταμος» και ο Σύλλογος Μυλοποταμιτών Ηρακλείου «Η Ρίζα» με την συμβολή του Πολιτιστικού Συλλόγου Πανόρμου και της Πολιτιστικής Εταιρείας «Επιμενίδης».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ