ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Το μήνυμα που μας στέλνει ο σοροπτιμισμός

0

«Ευεξία και ποιότητα ζωής» ήταν ο τίτλος της ομιλίας, στην εκδήλωση του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Ρεθύμνου που πραγματοποιήθηκε  τη  Δευτέρα 23 Οκτωβρίου το βράδυ στον όμορφο χώρο του ξενοδοχείου Μίνως, με στόχο την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου Ρεθύμνου, καθώς και του Κοινωνικού Ιατρείου.

Ομιλητές ήταν ο κ. Λιονής Χρήστος, καθηγητής Γενικής Ιατρικής και  Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθυντής  Κλινικής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής στο ΠΑΓΝΗ, καθώς και η ερευνήτρια στο Τμήμα Ιατρικής κ.Αναστασάκη Μαριλένα.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με μουσική από τους κ. Ζαχαριουδάκη Νίκο, Τομζά Παύλο, Μπινιά Δημήτρη και Κλείτσα Αναστασία.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη μας , Πρωτοπρεσβύτερος  και Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος Πατήρ Νικόλαος, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Μαίρη Λιονή, η εκπρόσωπος του Σοροπτιμιστικού ομίλου Ηρακλείου, κ. Κοζάκη-Περακάκη Αγγέλα, ο Αντιδήμαρχος κ.Αγριμάκης Νικόλαος εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων, αλλά και πολλοί συμπολίτες μας που κάνουν πράξη την κοινωνική αλληλεγγύη.

Για το νόημα και τα ιδανικά του σοροπτιμισμού, μίλησε η πρόεδρος του Ομίλου κ. Μανωλιτζά-Δουλιανάκη Άννα, η οποία τόνισε μεταξύ άλλων. Οι σοροπτιμίστριες πρέπει να είναι ευσυνείδητες  και υπεύθυνες γυναίκες. Τα ταλέντα τους όπως  η  επιδεξιότητα και η συμπεριφορά πρέπει  να στηρίζονται σε υψηλά πρότυπα. Η  γεμάτη ενδιαφέροντα φύση τους, το ανεξάρτητο πνεύμα  και η κρίση στην συνεχή ετοιμότητα τους τις κάνουν να υπηρετούν ανιδιοτελώς πάντοτε τους  άλλους και σπάνια τον εαυτό τους.

Όμως ύστερα από  τόσα χρόνια στο σοροπτιμισμό κάνοντας ανασκόπηση των πεπραγμένων μας, καταλήγουμε πως τελικά  δουλέψαμε  για τον εαυτό μας, διότι  το  να προσφέρεις   στους  άλλους, κάτι από τον εαυτό σου, την αγάπη σου  και τον δυναμισμό σου, είναι τελικά ότι  καλλίτερο  μπορείς να χαρίσεις στον Ίδιο σου τον εαυτό .

Ο κ. Λιονής αναλύοντας τη λέξη ευεξία, την ταύτισε με την καλή συνήθεια που πρέπει να ταιριάξει με το χαρακτήρα, του οποίου η κινητοποίηση είναι η χαρά και η ευχαρίστηση.

Η ποιότητα ζωής σχεδόν ταυτίζεται στις μέρες μας με την υγεία, την ευεξία, δηλαδή με τις συνήθειες  που έχουμε υιοθετήσει.

Ο οργανισμός  αποζητά την ευχαρίστηση για να ανταποκριθεί στο στρες της καθημερινότητας, πολλές φορές σε διάφορες ουσίες ,όπως το αλκοόλ, τη νικοτίνη κλπ., που αυτές με τη σειρά τους εκκρίνουν περισσότερη κορτιζόλη. Η περίσσεια αυτή κορτιζόλη συνδέεται με σωματικές και ψυχικές αρρώστιες.

Τι είναι λοιπόν αυτό που μπορεί να ανατρέψει το χρόνιο στρες; Η απάντηση βρίσκεται σε μια αρετή , σε μια φυσική ευχαρίστηση, που ονομάζεται συμπονετική φροντίδα. Συμπόνια βέβαια δε σημαίνει απλώς , ότι αναγνωρίζουμε ότι  ο συνάνθρωπός μας υποφέρει, ότι στενοχωριόμαστε με τον πόνο του, την αναπηρία του ή τα προβλήματά του , αλλά ότι συγχρόνως δείχνουμε εμπράκτως την ανακούφιση του πόνου του, την άμβλυνση της δικής του δυσφορίας.

Τέλος ο κ. Λιονής μας προτρέπει να δοκιμάσουμε τη χαρά της συμπονετικής φροντίδας και να κάνουμε αυτοσκοπό τη μείωση του πόνου του συνανθρώπου μας. Μας παραινεί να δημιουργήσουμε ένα συγκύτιο ανθρώπων, όπου ο ένας βοηθά τον άλλο.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε  η κ. Αναστασάκη , η οποία αναφέρθηκε στα αποτελέσματα ερευνών που δείχνουν ότι η προσφορά στο συνάνθρωπο και η συμπόνια σχετίζονται με υψηλότερα επίπεδα ευεξίας ,συμπληρώνοντας ότι η ευτυχία είναι μεταδοτική.

Οι νέοι καλούνται να προσαρμοστούν σε ένα μοτίβο αντίστροφο με αυτό που έχουν μεγαλώσει, ενώ ταυτόχρονα βάλλονται με πρότυπα και σχήματα που τους δείχνουν πώς πρέπει να είναι ευτυχισμένοι. Αν και η σύγχρονη εποχή δίνει στους νέους πολλούς λόγους για να μη διατηρούν την ευεξία, η ευεξία είναι θέμα προσωπικής επιλογής , τόνισε  η κ. Αναστασάκη

Ο Σ.Ο.Ρ. εκφράζει τις ευχαριστίες του σε όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης και στον κόσμο που στηρίζει το κοινωνικό έργο του.

Ευχαριστούν ιδιαιτέρως την οικογένεια του κ.Χαράλαμπου και κ. Αρτεμις Βουρβαχάκη που τους παραχώρησαν για άλλη μια φορά τον υπέροχο χώρο του ξενοδοχείουν τους.

Η Πρόεδρος και τα μέλη του Σοροπτιμιστικού ομίλου  Ρεθύμνου ΕΡΩΦΙΛΗ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ