ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

«Oι 452 επιλαχόντες παραγωγοί της Κρήτης αγωνιούν - Έχουν ήδη έξοδα για την έναρξη της αγροτικής τους δραστηριότητας»

0

Σε νέα παρέμβαση αναφορικά με την ουσιαστική ανάγκη ένταξης των επιλαχόντων της Περιφέρειας Κρήτης στο Πρόγραμμα Εγκατάστασης Νέων Αγροτών προέβη ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Α. Κεφαλογιάννης. Ο Ρεθεμνιώτης Βουλευτής είχε καταθέσει ερώτηση από τις 28/09/2017 ζητώντας ενημέρωση από τον αρμόδιο Υπουργό για το σχεδιασμό του Υπουργείου προκειμένου να προχωρήσει η άμεση εξεύρεση των απαιτούμενων πόρων ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα οι επιλαχόντες νέοι αγρότες. Με αφορμή την πρόσφατη απάντηση που έλαβε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου, στην οποία δεν ξεκαθαρίζεται κατά πόσο υπάρχει η βούληση να εξευρεθούν οι απαραίτητοι πόροι προκειμένου να επιτευχθεί η ένταξη των επιλαχόντων στο πρόγραμμα, ο κ. Κεφαλογιάννης επανέρχεται τονίζοντας πως επειδή η προηγουμένη Κυβέρνηση είχε εξασφαλίσει για το πρόγραμμα 241 εκατ. ευρώ, την ίδια στιγμή που οι Περιφέρειες είχαν ενημερώσει έγκαιρα για τη μεγάλη συμμετοχή και το ενδιαφέρον των αγροτών, οφείλει η Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει επιτέλους τη στάση της απέναντι στους νέους αγρότες της χώρας.

Στο κείμενο της απάντησης του Υπουργείου αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «θα χρησιμοποιηθεί κάθε δυνατότητα υπερδέσμευσης για τις Περιφέρειες, όπου ο συνολικός προϋπολογισμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν υπερβαίνει το διαθέσιμο (επιπλέον πόροι της τάξης του 10% επί του συνολικού προϋπολογισμού της πρόσκλησης με βάση το Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου-ΣΔΕ), διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα το δικαίωμα των υπολοίπων Περιφερειών να υλοποιήσουν την αναπτυξιακή τους στρατηγική για τον πρωτογενή τομέα». Παράλληλα, ενώ ο ίδιος ο κ. Αποστόλου είχε δεσμευτεί για την ένταξη των επιλαχόντων αγροτών της Δυτικής Μακεδονίας στο πρόγραμμα, στην απάντησή του δε γίνεται καμία αναφορά για την Περιφέρεια Κρήτης.

Ως εκ τούτου, ο κ. Κεφαλογιάννης επισημαίνει πως είναι απαραίτητο να βρεθεί άμεσα λύση για το ζήτημα αφού οι 452 επιλαχόντες παραγωγοί της Κρήτης αγωνιούν καθημερινά ενώ έχουν ήδη προβεί στα απαιτούμενα έξοδα για την έναρξη της αγροτικής τους δραστηριότητας, για τη δήλωση ΟΣΔΕ και για τις υπηρεσίες σύνταξης του φακέλου συμμετοχής στο πρόγραμμα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ