ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

PET CT SCAN: Ένα πολύτιμο Ιατρικό «όπλο» που απουσιάζει από την Κρήτη

0

Κοινωνική ανάγκη η εγκατάσταση του

Η Τομογραφία Εκπομπής Ποζιτρονίων (Positron Emission tomography – PET) αποτελεί σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την ιατρική κοινότητα και την ιατρική επιστήμη γενικά. Πρόκειται για μια απεικονιστική εξέταση που δείχνει τη λειτουργία των διαφόρων ιστών και οργάνων.

Μία πολύ μικρή ποσότητα ενδοφλεβίως χορηγούμενης ουσίας χρησιμοποιείται γι'αυτόν το σκοπό. Κάθε εξέταση έχει το δικό της τύπο και δοσολογία στη χορηγούμενη ουσία.

To PET-CT εξετάζει λεπτομερώς τη μεταβολική δραστηριότητα του ανθρώπινου σώματος μέσω ακτίνων γάμμα και τρισδιάστατων απεικονιστικών μοντέλων και έχει ευρεία χρήση σε ασθενείς με καρκίνο. Τα καρκινικά κύτταρα λόγω του υψηλού μεταβολικού τους ρυθμού απεικονίζονται ως «φωτεινότερες» εστίες στο PET scan με αποτέλεσμα να μπορούν να εντοπιστούν ευκολότερα οι περιοχές που νοσούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εξέταση μπορεί να ανιχνεύσει βλάβες ακόμη και λίγων χιλιοστών.

Ως συνέπεια, οι θεράποντες ιατροί είναι σε θέση να προγραμματίσουν τα κατάλληλα θεραπευτικά σχήματα πριν η ασθένεια «ξεφύγει» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία, τη συνολική επιβίωση και την ποιότητα ζωής του ασθενή.

Η τεράστια χρησιμότητα του ΡΕΤ όμως δεν εξαντλείται στην ογκολογία. Οι ιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εξέταση αυτή για ασθενείς με προβλήματα στον εγκέφαλο όπως άνοια και νόσος Αλτσχάϊμερ καθώς και στην παρακολούθηση της καρδιακής λειτουργίας.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, στην Ελλάδα λειτουργούν 5 τομογράφοι ΡΕΤ στα δημόσια νοσοκομεία. Συγκεκριμένα, στον «Ευαγγελισμό», στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», στο «Μεταξά», στο «Θεαγένειο» και στο «Παπαγεωργίου» ενώ σύντομα αναμένονται και στο πανεπιστημιακό νσοκομείο του Ρίου και στο νοσοκομείο των Αγίων Αναργύρων.

Στον ιδιωτικό τομέα λειτουργούν άλλα τέσσερα μηχανήματα. Το κόστος της εξέτασης σε ιδιωτικές κλινικές ανέρχεται σε 400 ευρώ, ενώ αν προσκομιστεί παραπεμπτικό από τον ΕΟΠΥΥ η χρέωση ανέρχεται στο 15% του ποσού αυτού (60 ευρώ) συν τυχόν άλλες χρεώσεις που ίσως συνυπολογίσει το ιδιωτικό κέντρο.

Σε δημόσιο νοσοκομείο η εξέταση στους ασφαλισμένους γίνεται δωρεάν, αρκεί όμως η παραπομπή να έχει εγκριθεί από ελεκγτή Ιατρό ή από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) του Υπουργείου Υγείας μετά από πρόταση ογκολογικού συνεδρίου που θα αποφασίσει αν ο ασθενής πληροί τα κριτήρια για να υποβληθεί στην εξέταση. Από τις αρχές του 2017 έως σήμερα, από τα 450 αντίστοιχα αιτήματα που έχουν κατατεθεί στο ΚΕΣΥ, έχουν εγκριθεί τα 356.

Δυστυχώς, πηγές του Υπουργείου Υγείας σημειώνουν πως για την Κρήτη δεν υπάρχει προς στιγμήν κάτι ανακοινώσιμο όσον αφορά την εγκατάσταση και λειτουργία τομογράφου ΡΕΤ στο νησί ούτε και ειδικής εγκατάστασης παρασκευής του ειδικού ραδιοφαρμάκου. Το κόστος ανα μηχάνημα προσεγγίζει το 1.5 εκατομμύριο ευρώ ενώ οι εγκαταστάσεις για το ραδιοφάρμακο κοστίζουν περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτό σημαίνει πως επί του παρόντος η μόνη διέξοδος κυρίως για τους ογκολογικούς ασθενείς της Κρήτης είναι η διαδικασία παραπομπής από το ΚΕΣΥ σε μηχάνημα των Αθηνών ή των άλλων πόλεων που διαθέτουν το ΡΕΤ. Το χρονικό διάστημα αναμονής για εξέταση είναι περίπου 1 εβδομάδα αναλόγως του φόρτου εργασίας των κλινικών.

Ο διευθυντής του Τμήματος Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του ΠΑΓΝΗ, Χαράλαμπος Βαρβέρης, ανέφερε πως κάθε χρόνο το τμήμα δέχεται από 800 έως 1000 νέους ογκολογικούς ασθενείς. Πολλοί εξ’ αυτών σχεδιάζονται με ριζικό τρόπο, δηλαδή για τη χειρουργική αντιμετώπιση των νεοπλασιών, ενώ άλλοι αντιμετωπίζονται στα πλαίσια της παρηγορητικής ιατρικής.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρβέρη, μεγάλο μέρος των περιστατικών θα μπορούσε να ωφεληθεί από το ΡΕΤ αλλά λόγω της ισχύουσας κατάστασης και των ενδείξεων που συστήνει η ιατρική κοινότητα, αυτό δεν είναι προς στιγμήν εφικτό. Για παράδειγμα, μια ασθενής με καρκίνο τραχήλου μήτρας μπορεί να παραπεμφθεί για εξέταση ΡΕΤ, ενώ μια άλλη με νεοπλασία κόλπου δεν μπορεί.

Άν αναλογιστεί κανείς πως σε ορισμένα είδη καρκίνου όπως του πνεύμονα οι χειρουργοί θεωρούν βαρύνουσας σημασίας τη διάγνωση μέσω ΡΕΤ, καταλαβαίνει κανείς τη σημασία της απόκτησης και λειτουργίας του συγκεκριμένου μηχανήματος.

Για την αποφυγή λοιπόν ταλαιπωρίας και περαιτέρω εξόδων των ασθενών που έχουν ανάγκη το πολύτιμο αυτό μηχάνημα, οι φορείς της Κρήτης και η κοινωνία πρέπει να εμμείνουν στο αίτημα της εγκατάστασης του τομογράφου στο νησί προς όφελος ολόκληρης της νοτίου Ελλάδας τους ασθενείς της οποίας, ως γνωστόν, εξυπηρετούν τα νοσοκομεία της Κρήτης και ιδιαίτερα του Ηρακλείου.

Έρευνα – Ρεπορτάζ: Μ.Μπουχαλάκης

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ