Nova2play με 100 Mbps

Αναστυλώθηκε το μοναστηριακό μετόχι στον Φοινικιά

ΣΤΑ ΣΕΛΛΙΑ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Του Μανούσου Κλάδου

Στην ανακαίνιση και αξιοποίηση του Μετοχίου του Φοινικιά προχώρησε η Ενορία Σελλίων στο ομώνυμο χωριό του Δήμου Αγίου Βασιλείου. Πρόκειται για μια μοναστηριακή εγκατάσταση, η οποία είχε εγκαταλειφτεί από τα μέσα του περασμένου αιώνα και είχε ερειπωθεί.  Ένας μικρός ναός, μια φάμπρικα και μερικά κελιά, συγκροτούσαν το μικρό Μετόχι που κάποτε χρησιμοποιούσαν οι καλόγεροι της Μονής Ρουστίκων Ρεθύμνου για να διαχειριστούν την πλούσια περιουσία, την οποία διατηρούσε εκεί το μοναστήρι τους. Σήμερα, ο χώρος αυτός, χάρις στις προσπάθειες του Πρωτοπρεσβύτερου Ιωάννη Βάθη, ανακατασκευάστηκε εκ βάθρων και αποτελεί ακόμα ένα αξιοσημείωτο και επισκέψιμο μνημείο για τον νότο του νομού μας.

ΤΟ ΜΕΤΟΧΙ

Κάποτε, όλες οι μεγάλες μονές, προκειμένου να ελέγχουν και να φροντίζουν τις περιουσίες τους, ήταν αναγκασμένες να χτίζουν μικρά μετόχια προκειμένου να μπορούν οι καλόγεροι να μεταφέρονται και να στεγάζονται σε αυτά, ώστε να ασκούν με σχετική άνεση τα διακονήματα των αγροτικών εργασιών. Ήταν σαν μικρές μονές με ναό και μοναχικά κελιά και αποθηκευτικούς χώρους ενώ ανάλογα με τα αγροτικά εισοδήματα, πιθανόν να διέθεταν φάμπρικες, αν ήταν σε μεγάλες εκτάσεις με ελιές ή πατητήρια, αν επρόκειτο για αμπέλια και ανάλογα για κάθε άλλο εισόδημα.

Την περασμένη Τετάρτη, εορτή των Ταξιαρχών, πραγματοποιήθηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Μετοχίου με την συμμετοχή πλήθους πιστών και του Δημάρχου Αγ. Βασιλειου Ιωάννη Ταταράκη

Ο Φοινικιάς ήταν μετόχι της Μονής Προφήτη Ηλία Ρουστίκων. Το ιστορικό μοναστήρι του Ρεθύμνου διέθετε στην συγκεκριμένη περιοχή των Σελίων τεράστιες εκτάσεις με ελιές και είχε σημαντική παραγωγή ελαιολάδου. Για το λόγο αυτό το μετόχι είχε φάμπρικα. Τα κτίσματα αλλά και ο Ιερός Ναός του Αρχαγγέλου Μιχαήλ ανάγονται στον 18ο και 19ο αιώνα και φαίνεται να λειτουργούσε έως την εποχή του Ελευθέριου Βενιζέλου, ο οποίος με νόμο μοίρασε τα κτήματα στους ακτήμονες των Σελλίων. Το δε κτηριακό συγκρότημα του μετοχίου περιήλθε στην ενορία του χωριού μετά από απόφαση των αγροτών που κληρονόμησαν τις εκτάσεις.

Με την πάροδο των χρόνων το μετόχι ερειπώθηκε και καταστράφηκε.

Η ΑΝΑΣΤΥΛΩΣΗ

Από το 2009 και μετά, με εγκεκριμένη μελέτη της εφορίας αρχαιοτήτων ξεκίνησε η αναστύλωση της μονής. Σύμφωνα με τον εφημέριο π. Ιωάννη Βάθη, τα χρήματα για το έργο εξασφαλίστηκαν με δωρεές των πιστών προς την ενορία, που χρηματοδοτεί το έργο. Σήμερα έχουν αποκατασταθεί το καθολικό, η φάμπρικα και τα γύρω από αυτά κτίσματα. Μάλιστα έχει διαμορφωθεί χώρος που λειτουργεί ως λαογραφικό μουσείο με πολλά και ενδιαφέροντα εκθέματα.

«Θέλουμε να λειτουργεί ως λατρευτικός αλλά και λαογραφικός χώρος και ελπίζουμε να μας βοηθήσει ο Θεός να συνεχίσουμε» είπε ο Παπά – Γιάννης για το μετόχι αυτό, το οποίο βρίσκεται δύο χιλιόμετρα από τα Σελλιά με θέα το απέραντο γαλάζιο του Νότιου Κρητικού Πελάγους.

Ο ίδιος τόνισε, πως «Εορτάσαμε και φέτος τη Σύναξη των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Φοινικιά. Η αναστήλωση του Φοινικιά με τη βοήθεια όλων των Σελλιανών, και πολλών φίλων, βρίσκεται στη φάση της αποπεράτωσης. Το όλο έργο είναι αποτέλεσμα συνολικής προσπάθειας όλης της τοπικής κοινωνίας και με τη βοήθεια του Θεού δεν βρήκαμε πόρτα κλειστή σε κανένα αίτημα μας.»

Σχετικά άρθρα