Γερμανία: Πρόωρες εκλογές το Πάσχα, εάν η SPD επιμείνει στο ‘nein’

Μετά το ναυάγιο των συζητήσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών, Φιλελεύθερων και Πράσινων (της λεγόμενης κυβέρνησης Τζαμάικα), η Γερμανία βρίσκεται σε αχαρτογράφητα νερά, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές για τέταρτη μόλις φορά στη μεταπολεμική ιστορία της.

Οι αγορές ήδη αντέδρασαν νευρικά με το ευρώ να σημειώνει μικρή πτώση. Η Κομισιόν εξέφρασε την ελπίδα, δια του εκπροσώπου του Γιούνκερ Μαργαρίτη Σχοινά, ότι θα διασφαλιστεί η σταθερότητα και η συνέχεια στη Γερμανία, ενώ και η Ρωσία ευχήθηκε να σχηματιστεί σύντομα κυβέρνηση.

Η Άνγκελα Μέρκελ, που γεύεται τώρα τις πραγματικές συνέπειες της πύρρειου νίκης της το Σεπτέμβριο, μετέβη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ, ο οποίος στις 3:30 ώρα Ελλάδος αναμένεται να προβεί σε διάγγελμα και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται καταρχήν να καλέσει τους Σοσιαλδημοκράτες σε συζητήσεις για κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού. Ο Στάινμαγιερ αναμένεται εξάλλου να καλέσει αύριο τους ηγέτες της CSU, της FDP, των Πράσινων και της SPD για να συνομιλήσει μαζί τους.

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν τρία σενάρια:

Το πρώτο θα ήταν να αλλάξει στάση η SPD και να πει ja σε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμου με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Το δεύτερο σενάριο θα ήταν κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τη Μέρκελ μόνο με τους Φιλελευθερους ή τους Πράσινους. Ήδη οι Φιλελεύθεροι σύμφωνα με τη Bild έχουν δηλώσει ότι θα στήριζαν κυβέρνηση μειοψηφίας με τη Μέρκελ, αλλά χωρίς τους Πράσινους, με τους οποίους είχαν θεμελιώδεις διαφορές ειδικά στο προσφυγικό. Με αυτή τη σύνθεση του Bundestag όμως θα ήταν πολύ δυσλειτουργικό.

Το τρίτο σενάριο είναι οι πρόωρες εκλογές. Ήδη ο Jürgen Trittin των Πράσινων προέβλεψε πρόωρες εκλογές το Πάσχα.

Το σενάριο των εκλογών δεν είναι απίθανο, καίτι αντιβαίνει στη γερμανική λογική, καθώς ήδη η ηγεσία της SPD σε πρόταση της προς το κόμμα εκτιμά ότι το αποτέλεσμα των εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου δεν επιτρέπει στους Σοσιαλδημοκράτες να μπουν σε συζήτηση μεγάλου συνασπισμού. Η πρόταση αυτή θα συζητηθεί (και πιθανώς να εγκριθεί) σε κομματική συνεδρίαση σήμερα το απόγευμα και στη συνέχεια ο Μάρτιν Σουλτς θα δώσει συνέντευξη τύπου.

Ήδη πάντως τις προηγούμενες ημέρες και ενώ οι προκαταρκτικές συζητήσεις για Τζαμάικα πήγαιναν από αναβολή σε αναβολή, τόσο ο Σουλτς όσο και η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Αντρέα Νάλες, είχαν δηλώσει δημόσια πως αποκλείεται μεγάλος συνασπισμός ακόμη και εάν υπάρξει οριστικό ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών, Φιλελεύθερων και Πράσινων. Η γερμανικη κοινη γνώμη πάντως είναι διχασμένη όσον αφορά στο ερώτημα μεγάλος συνασπισμός ή πρόωρες εκλογές.

Αλλά και η Μέρκελ έχει καλέσει την ηγεσία του κόμματος της σε ειδική συνεδρίαση την Κυριακή. Πολλοί όμως ήδη αναρωτιούνται εάν οι εξελίξεις αυτές θα σημάνουν και την αρχή του πολιτικου τέλους της Mutti, της αποκαλούμενης “μητερούλας” που κυριαρχεί στη γερμανική πολιτική σκηνή τα τελευταία δέκα χρόνια. Το ερώτημα συγκεκριμένα είναι εάν προκειμένου να βρεθεί λύση, προταθεί κυβέρνηση χωρίς τη Μέρκελ, αλλά ούτε και το Σουλτς στη θέση του καγκελαρίου.

Το βέβαιο είναι σε κάθε περίπτωση ότι οι Γερμανοί πολιτικοί θα εξαντλήσουν ακόμη και αυτή την ώρα κάθε περιθώριο σχηματισμού κυβέρνησης, καθώς δε λείπει ο φόβος περαιτέρω ενίσχυσης της ξενοφοβικής AfD.

Το σενάριο νέων εκλογών στη Γερμανία όμως ανησυχεί και την Ελλάδα που αναμένει το κλείσιμο της αξιολόγησης και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος. Και χωρίς νέα κυβέρνηση στο Βερολίνο, η τελευταία δύσκολα μπορεί να προχωρήσει.

news247.gr

Σχετικά άρθρα