ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δύο Κρητικοί με τη λύρα και το λαούτο τους στην Ινδία

0

Η παραδοσιακή μουσική της Κρήτης ταξιδεύει και εκτός... "συνόρων" ξεχωρίζοντας σε ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στον πλούτο και την ομορφιά της μουσικής.

Ο λόγος για τους δύο Κρητικούς καλλιτέχνες, τον Πάρι Περυσινάκηκαι τον Αντώνη Παπαδάκη που προσκλήθηκαν για να συμμετέχουν σε ένα φεστιβάλ αρκετά μακριά από τον τόπο τους, στη Νοτιοκεντρική Ινδία.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το Πρώτο Διεθνές Βεδικό Συνέδριο που ξεκίνησε στις 19 Νοεμβρίου, τελειώνει σήμερα, 23 Νοεμβρίου, και είναι αφιερωμένο στον Μπαγκαβάν Σρι Σάτυα Σάι Μπάμπα για τα 92α γενέθλια του, ο οποίος όπως αναφέρουν στις ομιλίες προς τιμήν του, αποκάλυψε το Παγκόσμιο Εκπαιδευτικό Σύστημα των Ανθρωπίνων Αξιών.

Το συγκεκριμένο φεστιβάλ πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο του Sai Baba κοντά στην πόλη Bangalore της νότιο κεντρικής Ινδίας.

Από το Πανεπιστήμιο λοιπόν προσκλήθηκαν μουσικοί από 10 κράτη. Ανάμεσά τους και οι δικοί μας μουσικοί Πάρις Περισυνάκης και Αντώνης Παπαδάκης που αναμφισβήτητα «έκλεψαν» την παράσταση με τη λύρα και το λαούτο τους.

Το έργο και η δουλειά των δύο καλλιτεχνών

Ο Πάρις Περυσινάκης μεγάλωσε ακούγοντας τους γλυκούς και απαλούς σκοπούς της Ανατολικής Κρήτης. Κατάγεται από τους Μεσελέρους, χωριό της Ιεράπετρας. Η οικογένεια του δεν είχε μουσικές ρίζες αλλά φημιζόταν για το μερακλίκι στο χορό και στο τραγούδι. Η μουσική τον μάγεψε από νωρίς και στα 8 του χρόνια διδάχτηκε τους κριτικούς σκοπούς από τον μεγάλο δάσκαλο Κώστα Μουντάκη. Στα 12 του πια έπαιζε επαγγελματικά μουσική!

Ο Αντώνης Παπαδάκης είναι, από την άλλη, ένας νέος καλλιτέχνης με ένα ιδιαίτερο «χρώμα» στη μουσική του καθώς παίζει λαούτο. Κατάγεται από το χωριό Σοκαράς και στο ενεργητικό της καλλιτεχνικής του πορείας έχει πολλές εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα παρέα με τον Πάρι Περυσινάκη. Σε λίγο καιρό μάλιστα θα κυκλοφορήσει το πρώτο προσωπικό του CD στο οποίο συμμετέχουν και πολλοί γνωστοί και καταξιωμένοι κρητικοί καλλιτέχνες. Το CD επιμελείται και πάλι ο Πάρις Περυσινάκης.

Δείτε την τρίτη μέρα του Συνεδρίου με την ελληνική αποστολή η οποία μπαίνει δυναμικά από 1:49:16 στο παρακάτω video:

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ