Παρέμβαση Γιάννη Κεφαλογιάννη και 15 Βουλευτών της ΝΔ για το πετρέλαιο θέρμανσης

Τις τραγικές επιπτώσεις για τα νοικοκυριά της χώρας από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, σε συνδυασμό με τη μείωση του επιδόματος θέρμανσης, αναδεικνύουν με παρέμβασή τους δεκαπέντε Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας συμπεριλαμβανόμενου του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της παράταξης, Βουλευτή Ρέθυμνου Γιάννη Κεφαλογιάννη. Οι Βουλευτές κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, ζητώντας ενημέρωση για τους δικαιούχους του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης ως προς το ποσό που θα διατεθεί και τη χρονική διαδικασία καταβολής του, διεκδικώντας ταυτόχρονα μέτρα προστασίας για τους κατοίκους των ορεινών περιοχών που αντιμετωπίζουν δυσμενέστερες κλιματολογικές συνθήκες.

Παράλληλα, ασκούν δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση, τονίζοντας πως, ενώ το 2014 το σχετικό κονδύλι ήταν 210 εκατ. ευρώ, πέρυσι μειώθηκε κατά το ήμισυ και φέτος αναμένεται νέος υποδιπλασιασμός με αποτέλεσμα το επίδομα να καταβάλλεται με μεγάλη καθυστέρηση και σε ολοένα και μικρότερο αριθμό δικαιούχων εξαιτίας των νέων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων που τέθηκαν με τις αποφάσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Είναι γνωστό ότι τα τελευταία δύο χρόνια το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης καταβάλλεται, και μάλιστα με αρκετά μεγάλη καθυστέρηση, σε ολοένα και μικρότερο αριθμό δικαιούχων εξαιτίας των νέων πιο αυστηρών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων που τέθηκαν με τις αποφάσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, αναμένεται νέα περαιτέρω μείωσή του, κάτι που θα πλήξει μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας και ιδιαίτερα όσους ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Υπενθυμίζεται ότι, ενώ το κονδύλι για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης είχε φτάσει το 2014 επί Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας τα 210 εκατ. ευρώ, μειώθηκε στο μισό πέρυσι και αναμένεται τη φετινή χρονιά νέος υποδιπλασιασμός τόσο του χορηγούμενου επιδόματος όσο και του αριθμού των δικαιούχων του.

Επειδή βρισκόμαστε ήδη στην αρχή του χειμώνα, όπου, ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές της χώρας, επικρατούν πολύμηνες δυσμενείς καιρικές συνθήκες και το ζήτημα της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης δεν είναι απλά ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αλλά και ζήτημα επιβίωσης.

Επειδή ήδη έχει ξεκινήσει η διανομή πετρελαίου προς τους καταναλωτές και μάλιστα σε πολύ υψηλές τιμές (μέση τιμή 1 – 1,02 Ευρώ).

Επειδή η απόφαση για την καταβολή του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης δεν πρέπει να έχει οριζόντιο χαρακτήρα αλλά να λαμβάνει υπόψη όλα τα ιδιαίτερα κλιματολογικά και οικονομικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής.

Επειδή επιβεβαιώνεται, δυστυχώς, ότι η Κυβέρνησή σας δε λαμβάνει υπόψη στο σχεδιασμό της τα παραπάνω στοιχεία με αποτέλεσμα, αντί να ανακουφίσει τους συμπολίτες μας, να ισοπεδώνει τα πάντα στο όνομα της οριζόντιας αντιμετώπισης του προβλήματος.

Κατόπιν όλων αυτών ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Τι ακριβώς θα ισχύσει τη φετινή χρονιά για τους δικαιούχους του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, ποιο το ποσό που θα διατεθεί και ποια θα είναι η χρονική διαδικασία καταβολής του, δεδομένου ότι βρισκόμαστε ήδη στο Νοέμβριο;
  2. Θα αναπροσαρμόσετε, το έστω κουτσουρεμένο επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, για να δώσετε ανάσα στους πολίτες που κατοικούν σε ορεινές περιοχές και αντιμετωπίζουν δυσμενέστερες κλιματολογικές συνθήκες;»

Σχετικά άρθρα

Δείτε επίσης

Close