ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Αισιοδοξία από την νέα διοίκηση για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ρεθύμνου

0

  • Ο Γιάννης Γλετζάκης εξελέγη πρόεδρος του Δ.Σ. της οργάνωσης

Του Μανούσου Κλάδου

Στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης βρίσκεται ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ρεθύμνου, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου έχει μπροστά του μια πολύ δύσκολη κατάσταση να αντιμετωπίσει. Ωστόσο, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος κ. Γιάννης Γλετζάκης, εμφανίζεται ετοιμοπόλεμος, με ένα σχέδιο δράσης διαχείρισης της κρίσης μέσα από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και στοχευμένες κινήσεις.

Μετά την Γενική Συνέλευση και τις εκλογικές αρχαιρεσίες της περασμένης Κυριακής, ο κ. Γλετζάκης ανέλαβε το τιμόνι του Α.Σ.Ρ. ενώ στις λοιπές θέσεις της διοίκησης ανέλαβαν Αντιπρόεδρος ο κ. Γιώργος Σηφάκης, Γραμματέας  ο κ. Κώστας Τσουρδαλάκης, Ταμίας ο κ. Ζαχαρίας Παναγιωτάκης και μέλη οι κ.κ.  Γιώργος  Βενιεράκης, Γιώργος Πατένας & Ευσεβία Τζουγανάκη.

Η νέα διοίκηση αναλαμβάνει στην ίσως πιο κρίσιμη περίοδο για το μέλλον της συνεταιριστικής οργάνωσης, καθώς ο ασφυκτικός κλοιός των οφειλών ολοένα και σφίγγει σαν θηλιά που απειλεί να βυθίσει σε πτώχευση τον άλλοτε οικονομικό κολοσσό. «Θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την κατάσταση» δηλώνει, πάντως, ο Πρόεδρος, ο οποίος μιλώντας στην εφημερίδα μας, αναφέρθηκε διεξοδικά στον σχεδιασμό που θέλει να υλοποιήσει.

ΑΝΑΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ

Σύμφωνα με τον κ. Γλετζάκη πρώτη προτεραιότητα για τη νέα διοίκηση είναι η προώθηση της ολοκλήρωσης της συμφωνίας με το ΤΕΙ Κρήτης καθώς έχει υπογραφεί από τις 4 Αυγούστου το συμβόλαιο πώλησης του κτιρίου του Hiper, το οποίο βρίσκεται στα Τρία Μοναστήρια. Το ποσό πώλησης ανέρχεται σε 1.900.000 ευρώ. Το μισά χρήματα θα καταβληθούν για οφειλές στις τράπεζες και τα υπόλοιπα θα διατεθούν για χρέη στη Δ.Ο.Υ. στο ΙΚΑ αλλά και για τα δεδουλευμένα των εργαζομένων, οι οποίοι παραμένουν πολλούς μήνες απλήρωτοι.

Προωθείται επίσης η πώληση του μεγάλου οικοπέδου στον Κουμπέ, η διαπραγμάτευση για την ρύθμιση των οφειλών στις τράπεζες αλλά και κινήσεις ανανέωσης των παραγόμενων προϊόντων του τυροκομείου, εξαγωγής ελαιολάδου, αξιοποίηση συμφωνίας με το ΙΑΜΑ για την πώληση αρωματικών φυτών και εξυγίανση της λειτουργίας του καταστήματος αγροτικών εφοδίων.

Συγκεκριμένα ο νέος Πρόεδρος του Α.Σ.Ρ. δήλωσε στην εφημερίδα μας τα εξής: «Πρώτη μας προτεραιότητα είναι να ξεμπλοκάρουμε την ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης των κτιριακών εγκαταστάσεων του Hiper στο ΤΕΙ Κρήτης καθώς το συμβόλαιο έχει υπογραφεί από τις 4 Αυγούστου και τα εντάλματα πληρωμής βρίσκονται στον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο Ηράκλειο. Πρόκειται για ποσό 1.900.000 ευρώ από τα οποία τα μισά θα αποδοθούν για οφειλές στην Τράπεζα και τα υπόλοιπα θα διατεθούν για οφειλές στην Δ.Ο.Υ. στο ΙΚΑ αλλά και μεγάλο μέρος των δεδουλευμένων των εργαζομένων .

Μια δεύτερη προτεραιότητα είναι ο διαγωνισμός για την πώληση του ακινήτου στην Αγία Φωτεινή στη βάση της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης που έγινε στις 22 Οκτωβρίου και έχει δείξει ενδιαφέρον το ΚΤΕΛ. Επίσης προωθούμε την συγκρότηση μιας ομάδας παραγωγών για την καλλιέργεια αρωματικών φυτών καθώς έχουμε μια συμφωνία με το ΙΑΜΑ και προσδοκώμενα προσοδοφόρα αποτελέσματα.

Θέλουμε ακόμα να ξεκινήσουμε σε μηδαμινή βάση μια συζήτηση και συμφωνία με τις τράπεζες για να ρυθμίσουμε τα χρέη του Συνεταιρισμού προς αυτές ενώ θα ερευνήσουμε το θέμα της παραγωγής νέων προιόντων από το τυροκομείο μας γιατί η διάθεση της γραβιέρας έχει κωλύσει, οπότε πρέπει να στραφούμε σε προιόντα όπως το νωπό γάλα, οι μυζήθρες, η φέτα και άλλα και είμαστε στο τελικό στάδιο για συμφωνία με εταιρία εξαγωγής ελαιολάδου στο εξωτερικό. Στις άμεσες προτεραιότητες μας είναι και η λειτουργία του καταστήματος αγροτικών εφοδίων γιατί μπορεί να αποφέρει σημαντικά κέρδη και πρέπει να το οργανώσουμε σωστά.»

ΕΙΜΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ

Απέναντι στην δύσκολη οικονομική κατάσταση του συνεταιρισμού, ο Γιάννης Γλετζάκης εμφανίζεται αισιόδοξος, ή μάλλον έτοιμος να αντιμετωπίσει με πείσμα τις αντίξοες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, πιστεύοντας στην ανάγκη να υπάρχει ο συνεταιρισμός προς όφελος αγροτών και κτηνοτρόφων. Ερωτηθείς για το χρέος απάντησε στην εφημερίδα μας, ότι «Ειλικρινά, δεν ξέρω ούτε εγώ το τελικό ύψος των οφειλών καθώς είμαι στην φάση της ενημέρωσης. Όμως, υπάρχουν πολλά προβλήματα και έτσι όπως ενημερώνομαι τις τελευταίες ημέρες, διαπιστώνω την διόγκωση τους. Αλλά θα το παλέψουμε, κάνοντας παράκληση και σε όποιο Ρεθεμνιώτη μπορεί να μας βοηθήσει. Ο Συνεταιρισμός πρέπει να υπάρχει για όφελος όλων των αγροτών και των κτηνοτρόφων του Ρεθύμνου. Όντος υπάρχουν τεράστιες οφειλές και μεγάλος βαθμός δυσκολίας στο να αντιμετωπιστούν. Ειδικά με τις τράπεζες, από τις οποίες η πίεση είναι ασφυκτική. Θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την κατάσταση.»

Στο ίδιο μήκος κύματος, έκανε ειδική αναφορά για τους εργαζόμενους, τονίζοντας, ότι  «Επειδή και εγώ υπήρξα εργαζόμενος και αντιλαμβάνομαι το μέγεθος του προβλήματος, ήδη κάλεσα τους περισσότερους και τους ενημέρωσα για το ότι από την συμφωνία με το ΤΕΙ Κρήτης θα τους καταβάλουμε περίπου το 50% με 60% των δεδουλευμένων τους. Ελπίζουμε δε, πως αυτό θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι για μας πρώτη προτεραιότητα και ελπίζουμε με τις συμφωνίες με τις τράπεζες να προωθήσουμε την εξόφληση του συνόλου των δεδουλευμένων των εργαζομένων.»

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Οι εκλογές ανάδειξης νέας διοίκησης πραγματοποιήθηκαν μετά την επαναληπτική Γενική Συνέλευση των μελών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου την περασμένη Κυριακή, φερνοντας τον Γιάννη Γλεντζάκη πρώτο σε σταυρούς προτίμησης.

Συνολικά ψήφισαν 113 συνεταιριστές εκ των οποίων ο κ. Γλετζάκης έλαβε 97 ψήφους, ο κ.  Τσουρδάκης Κωνσταντίνος 49, ο κ. Σηφάκης Γιώργος 42, ο κ. Πατένας Γιώργος 42, ο κ. Παναγιωτάκης Ζαχαρίας 33, ο κ. Βενιεράκης Γιώργος 25 και η κ. Τζουγανάκη Ευσεβεία 23 ψήφους.

Το νέο Δ.Σ. συγκροτήθηκε σε σώμα την περασμένη Δευτέρα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ