ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Αντιδράσεις για την καθυστέρηση του Πανεπιστημίου στην υπόθεση Ρίχτερ

0

Εντύπωση και προβληματισμό δημιουργεί η αδικαιολόγητη καθυστέρηση  του Πανεπιστημίου Κρήτης να συμμορφωθεί προς την ίδια την ομόφωνη απόφαση του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης που ζήτησε την άμεση ανάκληση του τίτλου του επίτιμου Διδάκτορα στον Χάινς Ρίχτερ.

Πολίτες που δραστηριοποιήθηκαν για το θέμα, κινητοποιούνται και αφού ξεκίνησαν συλλογή υπογραφών με σκοπό την εφαρμογή της απόφασης τώρα ζητούν και τη συνδρομή των δημάρχων όλης της Κρήτης.

Ένας από τους δήμους που ανταποκρίθηκαν είναι και ο Δήμος Πλατανιάς ο οποίος με ομόφωνο ψήφισμά του ζητά την άμεση εφαρμογή της απόφασης για ανάκληση του τίτλου στον ιστορικό Χάινς Ρίχτερ. Ωστόσο, όπως έχει γίνει γνωστό το αίτημα για άμεση ανάκληση του τίτλου του Χ. Ρίχτερ οι δήμαρχοι Καντάνου – Σελίνου και Βιάννου.

 Το «Παγκρήτιο Δίκτυο Δυνάμεων Αντίστασης και Αλληλοβοήθειας» προτρέπει του δήμους της Κρήτης να πάρουν θέση

« Σαν ΠΑ.Δ.ΔΥ.Α.Α. συγχαίρουμε το Δήμο Πλατανιά που με ομόφωνο ψήφισμα του στηρίζει τον αγώνα της πρωτοβουλίας των πολιτών της Κρήτης για την άμεση ανάκληση του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης από το Χάιντς Ρίχτερ. Προτρέπουμε όλους τους δήμους της Κρήτης να πάρουν ανάλογες αποφάσεις ανταποκρινόμενοι στο αίτημα της τοπικής κοινωνίας της Κρήτης για σεβασμό στην ιστορία της, στους αγώνες της και στους νεκρούς αυτού του νησιού. Να θυμίσουμε ότι έχει προηγηθεί το από 28 Νοεμβρίου 2014 ομόφωνο ψήφισμα του Δήμου Αρχανών–Αστερουσίων.

Σύμφωνα με το Χαιντς Ρίχτερ: «Οι κρητικοί είναι φανατικοί, διαφορετική ράτσα». Υποστηρίζει ότι η στάση των Κρητικών ήταν κτηνώδης και αυτή προκάλεσε τα αντίποινα, χωρίς να περιγράψει καθόλου τι ήταν αυτό που έκαναν οι Γερμανοί. Εκτός από την ολική κάλυψη που δίνει στους ναζί στρατιωτικούς ο Ρίχτερ, ακόμα και σ' αυτούς που καταδίκασε η Νυρεμβέργη, βρίσκοντας διάφορες δικαιολογίες, στο τέλος καταλήγει και στο να ζητήσει την αποκατάσταση των "ιδεαλιστών" αλεξιπτωτιστών, πράγμα που είναι και ο τελικός σκοπός του.

Το ΠΑ.Δ.ΔΥ.Α.Α., σε αυτό το στάδιο, συμμετέχει ενεργά τόσο στη συλλογή υπογραφών όσο και στις επαφές με τους δημάρχους της Κρήτης και πιστεύουμε ότι η συνδυασμένη αντίδραση πολιτών, συλλογικοτήτων και τοπικής αυτοδιοίκησης θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα».

Αναλυτικά το ψήφισμα του δήμου Πλατανιά

Με αφορμή την κοινοποίηση στον Δήμο Πλατανιά της από 13/10/2017 επιστολής ομάδας πολιτών προς τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης για την άμεση ανάκληση του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα από τον Χάιντς Ρίχτερ, το Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά στην από 31/10/2017 Τακτική του Συνεδρίαση με ομοφωνία των παρόντων μελών του, αποφάσισε τα εξής:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά συμμετέχει στον αγώνα για την άμεση ανάκληση του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης από τον Χάιντς Ρίχτερ και δηλώνει την συμπαράστασή του στην πρωτοβουλία των πολιτών της Κρήτης που εύλογα απορούν για ποιους λόγους το Πανεπιστήμιο Κρήτης δεν έχει προβεί σε καμία ουσιαστική κίνηση ανάκλησης του διδακτορικού τίτλου από τον Χ. Ρίχτερ, όπως αυτό ορίζεται στην από 25/05/2016 ομόφωνη απόφαση του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης.

Δεδομένου ότι ο νέος Νόμος ορίζει την Σύγκλητο ως το αρμόδιο όργανο για τον χειρισμό τέτοιων ζητημάτων, η Πρυτανική Αρχή οφείλει να αποκαταστήσει την ηθική τάξη εμπράκτως και να προβεί άμεσα στην διαδικασία ανάκλησης του διδακτορικού τίτλου από τον Χ. Ρίχτερ».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ