ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Εκδηλώσεις για την ελαιοκομία σε ολόκληρη την Κρήτη, από 15 έως και 30 Νοεμβρίου

0

Η ανάδειξη των βασικών πλεονεκτημάτων της ελαιοκομίας, στους τομείς του περιβάλλοντος, της υγείας, του πολιτισμού και της οικονομίας, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, θα αναδειχθούν από 15 έως και 30 Νοεμβρίου, διάστημα που ορίστηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελαιοκομίας, στις 26 Νοεμβρίου.

Το Διεθνές Συμβούλιο είναι οργανισμός στον οποίο μετέχουν κράτη με ελαιοπαραγωγή και στόχο έχει την ενίσχυση της ελαιοπαραγωγικής διαδικασίας, αλλά και την συνεχή ενημέρωση των ελαιοπαραγωγών για θέματα που απασχολούν τον ευρύτερο κλάδο παραγωγής και βιομηχανίας Ελιάς και Ελαίου.

Ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, σε συνεργασία με το Συμβούλιο, την Περιφέρεια Κρήτης και το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο, αποφάσισαν οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Κρήτη να φέρουν τον γενικό τίτλο «Ελιά και Λάδι στην Κρήτη, Πολιτισμός, Περιβάλλον, Υγεία, Οικονομία» και να πραγματοποιηθούν σε όλο το νησί, δεδομένου ότι το ένα τέταρτο της επιφάνειας της Κρήτης καλύπτεται από ελαιώνες, που αποτελούν το φυσικό δάσος, με όλες τις ευνοϊκές επιδράσεις του στο περιβάλλον.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι εκδηλώσεις θα γίνουν:

Στα Χανιά, στο ΜΑΙΧ, στις 15.11.17, στο Ρέθυμνο, στο Σπίτι του Πολιτισμού, στις 24.11.17, στην Γέργερη Ηρακλείου, στην Αίθουσα των Σχολείων, στις 27.11.17 και στην Κριτσά Λασιθίου, στην αίθουσα «ΛΑΤΩ» και στον Αγ. Νικόλαο, στις 28.11.17.

Πρόκειται για εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν συζητήσεις με θεματική το ελαιόλαδο, βραβεύσεις ελαιοτριβείων, αλλά και ξενοδοχείων, πολιτιστικά δρώμενα, αλλά και την παρουσίαση των εξελίξεων που αφορούν το λάδι σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επίσης, θα παρουσιαστούν εισηγήσεις από ειδικούς επιστήμονες τις εξελίξεις στην παραγωγή και εμπορία του ελαιολάδου, τις ορθές πρακτικές στην παραγωγή, την έκθλιψη και τυποποίηση, τη διαχείριση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων, τις ευεργετικές επιδράσεις του ελαιολάδου στην υγεία, αλλά και την οργανοληπτική αξιολόγηση του ελαιολάδου.

Σύμφωνα και με τον Σύνδεσμο Ελαιoκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ), «στην Κρήτη, λίγες είναι οι οικογένειες που δεν ασχολούνται με την ελαιοκαλλιέργεια. Περίπου 95,5 χιλ. αγροτικές οικογένειες, δηλαδή το σύνολο σχεδόν των αγροτικών οικογενειών, άλλα και η πλειονότητα των αστικών οικογενειών της Κρήτης, έχουν και καλλιεργούν μόνες τους ή με την βοήθεια εποχιακών εργατών -κυρίως την περίοδο της συγκομιδής- ένα μικρό ή μεγάλο αριθμό ελαιοδένδρων. Σε κάθε οικογένεια αντιστοιχούν περίπου 150-200 ελαιόδενδρα, πράγμα που δίδει την δυνατότητα στους Κρητικούς ελαιοπαραγωγούς να φροντίζουν, σχεδόν μόνοι τους, όλες τις εργασίες που απαιτεί η καλλιέργεια».

Σε ό,τι αφορά την οικονομία του κλάδου, στοιχεία αναφέρουν ότι η ελαιοκομία στην Κρήτη, παρά τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, αλλά και των εκτεταμένων ζημιών από καιρικές συνθήκες, καθώς και τα προβλήματα στη διάθεση του προϊόντος, εξακολουθεί να αποτελεί το δεύτερο, μετά τον τουρισμό, οικονομικό πυλώνα του νησιού.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ