ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Επιστρέφουν στην Κρήτη τα αρχαία αντικείμενα που είχε κλέψει ο Γερμανός στρατηγός

0

Σε μια συγκινητική τελετή στην Ελληνική Πρεσβεία της Βιέννης τα 26 αρχαία αντικείμενα παραδόθηκαν από τις Αυστριακές αρχές προκειμένου να επαναπατριστούν

Στην Κρήτη και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου θα βρεθούν τις επόμενες ημέρες τα 26 αρχαία αντικείμενα που είχαν κλαπεί από την Κνωσσό από τον Γερμανό στρατηγός Τζούλιους Ρίνγκελ κατά τη διάρκεια της κατοχής.

Χτες σε μια συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην ελληνική πρεσβεία της Βιέννης πραγματοποιήθηκε η παράδοση των αρχαίων αντικειμένων σε ελληνικά χέρια από τον Αυστριακό Καθηγητή Σέρερ ο οποίος και ήταν επικεφαλής της έρευνας που αποκάλυψε την προέλευση των αρχαίων αντικειμένων αλλά και της πρωτοβουλίας αυτά να επιστραφούν στην Κρήτη.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και η γγ του Υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη που μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Ηρακλείου ανέφερε "Ήταν μια πολύ συγκινητική ατμόσφαιρα χτες στη Βιέννη όπου στεγάζεται η ελληνική πρεσβεία. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε η ελληνική ομογένεια από τις γύρω περιοχές, εκπρόσωποι από την αυστριακή καγκελαρία και το υπουργείο εξωτερικών καθώς και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας όπως ο καθηγητής Σέρερ του πανεπιστημίου του Γκρατς που πρωτοστάτησε στην πρωτοβουλία της επιστροφής των αντικειμένων στην Ελλάδα."

Όπως ανέφερε η ίδια ο καθηγητής που διεξήγαγε την έρευνα διαπίστωσε ότι πρόκειται για αντικείμενα τα οποία είχαν κλαπεί από τον Ρίγκελ και προέρχονται από το Στρωματογραφικό Μουσείο και τη Βίλα Αριάδνη, στην Κνωσό.

Από τη στιγμή που το διαπίστωσε ενημέρωσε την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου η οποία συνεργάστηκε με το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου για την επιστροφή των αντικειμένων ενώ βοήθησε ιδιαίτερα και η ελληνική πρεσβεία για τον επαναπατρισμό τους.

Χτες τα αντικείμενα παραδόθηκαν στην Ελληνική Πρεσβεία όπου οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να τα δουν από κοντά ενώ τις επόμενες ημέρες θα επιστρέψουν στην Κρήτη και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου που όπως ανέφερε η ίδια ετοιμάζει μια ξεχωριστή έκθεση για τα αντικείμενα αυτά.

"Τα αντικείμενα αυτά έχουν ένα συμβολισμό. Αυτά είναι η ιστορία μας. Είναι σημαντική η κίνηση επαναπατρισμού της ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που αρχαία αντικείμενα που είχαν κλαπεί επιστρέφουν στη χώρα μας." ανέφερε η κ. Βλαζάκη σημειώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια ακόμα και απλοί ιδιώτες από διάφορες χώρες, επιστρέφουν μέσω των πρεσβειών μας μικρά αντικείμενα που είχαν αφαιρέσει ως σουβενίρ από επισκέψεις τους ως τουρίστες σε αρχαιολογικούς μας χώρους.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ