ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ετοιμάζεται σφοδρή επίθεση στην ιδιωτική περιουσία

0

Μεθοδευμένα προωθείται η απόλυτη καταστροφή των Ελληνικών Νοικοκυριών που έχουν χρέη στις τράπεζες αφού η κυβέρνησης έχει επιδοθεί «σε αγώνα δρόμου» για να ανταποκριθεί στην  μνημονιακή της δέσμευση για τους ηλεκτρονικού πλειστηριασμούς. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Αθηναϊκού τύπου αλλά και όλες τις πληροφορίες από τα κυβερνητικά στρατόπεδα, οι δανειστές αναμένουν να δουν στην πράξη - μέσα σε δύο εβδομάδες - όσα τους είχε υποσχεθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πως θα ήταν έτοιμα από το καλοκαίρι.

Διαφαίνεται, πως οι παρεμβάσεις από την πλευρά των δανειστών είναι τέτοιες, που δεν επιδέχονται άλλων αναβολών. Μάλιστα, έχουν αναγάγει σε μείζον ζήτημα τους πλειστηριασμούς, θεωρώντας πως η μη διενέργεια τους, αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη και εμπόδιο ως προς την επίτευξη των μεγαλεπήβολων στόχων των δανειστών. Μάλιστα προχθές ο Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ανέφερε, ότι οι απώλειες στην ανάπτυξη συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ενώ ΕΚΤ και ΔΝΤ έστειλαν μήνυμα πως η αξιολόγηση δεν κλείνει αν δεν ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί όπως έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση.

Και μέσα σε όλα το ενδιαφέρον στρέφεται στην έκτακτη Γενική Συνέλευση των συμβολαιογράφων στις 20 Νοεμβρίου όπου αναμένεται να αποφασιστεί η άρση ή μη της αποχής τους από τους πλειστηριασμούς. Μετά τις πιέσεις που έχουν ασκηθεί από τους θεσμούς, η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να μη χάσει το «τρένο» της τρίτης αξιολόγησης. Τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστούν διατάξεις που θα κάνουν αυτεπάγγελτο αδίκημα την παρεμπόδιση των πλειστηριασμών ενώ αναμένεται να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των συμβολαιογράφων, προκειμένου να διακόψουν την αποχή τους.

Και ενώ σχεδιάζεται με σχετική μαεστρία η τελική επίθεση κατά της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών, οι τράπεζες από την πλευρά τους προωθούν αήθη δημοσιεύματα μέσω καλοπληρωμένων «δημοσιογράφων», τα οποία αναφέρουν, ότι οι καθυστερήσεις στους πλειστηριασμούς, σημαίνει, ότι καθίσταται δύσκολο να επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των πιστωτικών ιδρυμάτων, για τους οποίους έχουν δεσμευτεί στις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές και μάλιστα εντός συγκεκριμένων και αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων. Η αποτυχία αυτή θα οδηγήσει και σε αποτυχία στα stress tests της ΕΚΤ το 2018, δημιουργώντας νέες κεφαλαιακές ανάγκες στις τράπεζες. Η εξέλιξη αυτή θα προδιαγραφεί αρκετά νωρίτερα, καθώς ο SSM έχει ξεκινήσει προληπτικούς ελέγχους στους οποίους η έμφαση δίνεται στη δυνατότητα ανάκτησης ενεχύρων από τις τράπεζες.

Με βάση τα πορίσματα του SSM, τα οποία προφανώς θα είναι αρνητικά αν δεν γίνουν πλειστηριασμοί και δεν ρευστοποιηθούν εμπράγματες εξασφαλίσεις των τραπεζών, θα καθοριστούν τα κριτήρια βάσει των οποίων θα διεξαχθούν τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Με απλά λόγια, οι τράπεζες για ακόμα μία φορά προωθούν διαδικασίες απορροφήσεις νέων κεφαλαίων μέσω της λεγόμενης «ανακεφαλοποίησης», συντηρώντας προωθώντας κανονικά την συσσώρευση του πλούτου στα ταμεία τους σε βάρος των πολιτών.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ