ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Το 4ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου ταξίδεψε με το Erasmus+ στις Δαλματικές ακτές και στην καρδιά της Κροατίας

0

Οι καθηγητές του 4ου Γυμνασίου Ρεθύμνου, Βασιλική Παλαμά, Μαρία Βασάκη, Σοφία Μπάνου, Ειρήνη Πιλαβά, Νίκος Προεστάκης, καθώς και οι μαθήτριες, Ελευθερία Μακρυποδάκη και Γεωργιέλλη Σηφογιαννάκη ταξίδεψαν στην πανέμορφη Κροατία κατά το χρονικό διάστημα από 14/10/2017 έως και 21/10/2017 στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus + KA2 με τίτλο: «Flip: Finding Learning Innovative Paths» («Αντεστραμμένη τάξη : Ανακαλύπτοντας Καινοτόμα Εκπαιδευτικά Μονοπάτια»), όπου συμμετέχουν ως εταίροι μαζί με τα σχολεία: «Constantin Parfene» από Βασλούι Ρουμανίας, «Osnovna Skola Horvati» από Ζάγκρεμπ Κροατίας και το «Istituto Cattaneo-Deleddo» από Μόντενα της Ιταλίας. Ήταν η τρίτη συνάντηση στη σειρά μετά από δύο επιτυχείς συναντήσεις στο Βασλούι της Ρουμανίας τον Νοέμβριο 2016 και στο Ρέθυμνο τον Μάιο 2017.

Η πρώτη στάση πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπρόβνικ, το λεγόμενο «μαργαριτάρι της Μεσογείου», μια ιστορική πόλη με επιβλητικά τείχη μήκους δύο χιλιομέτρων,  γραφικά στενά και  άριστα διατηρημένη παλαιά πόλη, η οποία έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco από το 1979.

Το ταξίδι συνεχίστηκε στην πρωτεύουσα της Κροατίας, το Ζάγκρεμπ. Στο σχολείο «Osnovna Skola Horvati» καθηγητές, μαθητές και γονείς υποδέχτηκαν θερμά τους εκπροσώπους των σχολείων-εταίρων με ανάκρουση των εθνικών ύμνων κάθε χώρας και ένα πρωτότυπο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν υποδειγματικές εισηγήσεις-παρουσιάσεις για τη χρήση των εκπαιδευτικών παιχνιδιών στη διδασκαλία από τους καθηγητές του σχολείου στο Ζάγκρεμπ, καθώς αυτό ήταν το θέμα της τρίτης συνάντησης. Την ίδια μέρα επισκέφθηκε το σχολείο η υφυπουργός Παιδείας της Κροατίας. Αφού γνώρισε τους εκπροσώπους όλων των σχολείων, ενημερώθηκε για το πρόγραμμα, ακολούθησε συζήτηση και ευχήθηκε «καλή συνέχεια» στην υλοποίηση των στόχων του προγράμματος.

Το απόγευμα της πρώτης μέρας στο Ζάγκρεμπ πραγματοποιήθηκε περιήγηση με ξενάγηση στο άψογα διατηρημένο ιστορικό κέντρο της πόλης, γεμάτο μπαρόκ παλάτια και μεσαιωνικά κτίρια. Εντυπωσιακή η εκκλησία του Αγίου Μάρκου (Crkva Sv Marka) με τα πολύχρωμα κεραμίδια που σχηματίζουν το οικόσημο του Ζάγκρεμπ και της Κροατίας, ενώ ο καθεδρικός ναός του Ζάγκρεμπ, το ψηλότερο κτίριο της Κροατίας δεσπόζει στην περιοχή Gornji Grad.

Την επόμενη μέρα καθηγητές και μαθητές επισκέφθηκαν το Εθνικό πάρκο λιμνών του Πλίβιτσε, ένα από τα παλαιότερα εθνικά πάρκα στη νοτιοανατολική Ευρώπη και το μεγαλύτερο στην Κροατία. Αποτελεί, επίσης, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco (από το 1979) και περιλαμβάνει δεκαέξι λίμνες, οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους με μια σειρά καταρρακτών. Το τοπίο έμοιαζε με μια παλέτα χρωμάτων σε  όλους τους τόνους του μπλε, του γαλαζοπράσινου και του κίτρινου, ενώ οι ήχοι του νερού των καταρρακτών «τρυπούσαν» τη σιγαλιά της φύσης με μαγευτική ορμή και δύναμη.

Μετά από τρεις ώρες πεζοπορία, το ταξίδι συνεχίστηκε για την πόλη Ζαντάρ με τα ιστορικά μνημεία, τα μεσαιωνικά κτίρια με ενετικές επιρροές και την εντυπωσιακή «μουσική των κυμάτων» της Κροατίας. Το θαλάσσιο μουσικό όργανο, ένα κούφιο κατασκεύασμα κάτω από τη θάλασσα του Κροάτη αρχιτέκτονα Nikola Basic, που αποτελείται από τριάντα πέντε αυλούς, επιτρέπει στα θαλάσσια νερά να εισέρχονται μέσα δημιουργώντας ένα μοναδικό κονσέρτο κυμάτων με ήχους άλλοτε δυνατούς και άλλοτε γλυκύτερους, ανάλογα με το μέγεθος και την ορμή των κυμάτων της θάλασσας! Η μέρα επισφραγίστηκε με την επίσκεψη σε ένα μουσείο αφιερωμένο στη μνήμη του Νίκολα Τέσλα, στον τόπο γέννησής του, στο Σμίλιαν στην περιοχή Λίκα της σημερινής Κροατίας, το οποίο ανήκε στη Σερβική Κοινότητα της Αυστριακής Αυτοκρατορίας. Η ξενάγηση στο μουσείο για τη ζωή και το έργο του σπουδαίου εφευρέτη, ηλεκτρολόγου, μηχανικού, μηχανολόγου Νίκολα Τέσλα προσέλκυσε το ενδιαφέρον καθηγητών και μαθητών.

Κατά τις επόμενες μέρες έλαβαν χώρα οι παρουσιάσεις έργων των σχολείων-εταίρων στον χώρο του σχολείου, με το 4ο Γυμνάσιο να καινοτομεί ως προς την παρουσίαση και υλοποίηση των εκπαιδευτικών παιχνιδιών και την ενσωμάτωσή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία, την πρόκληση κινήτρων και εναλλακτικών μορφών μάθησης μες στη σχολική τάξη. Δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές να συμμετάσχουν σε δράσεις και εκπαιδευτικά παιχνίδια μαζί με τους μαθητές των άλλων χωρών και να διασκεδάσουν.

Συν τοις άλλοις, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Δημαρχείο της πόλης, όπου έγινε συνάντηση με την υπεύθυνη του τμήματος Παιδείας, η οποία καλωσόρισε εγκάρδια καθηγητές και μαθητές, ενώ κάθε χώρα ανέλαβε να εκφωνήσει χαιρετισμό και να αυτοπαρουσιαστεί. Ακολούθησε η επίσκεψη στο Μουσείο Νεάντερνταλ στην Κράπινα, το οποίο διαθέτει μια από τις σημαντικότερες παγκόσμια συλλογές λειψάνων Νεάντερνταλ που έχουν βρεθεί σε μία θέση, όπως λείψανα, πέτρινα όπλα και εργαλεία του προϊστορικού «ανθρώπου της Κράπινα».

Η επίσημη βραδιά έλαβε χώρα σε ένα οινοποιείο, στην Pension Vuglec Breg στην περιοχή Κράπινα.  Εκεί χόρεψε και τραγούδησε ομάδα από τη Σχολή του  Κλασικού Μπαλέτου του Ζάγκρεμπ φορώντας παραδοσιακές στολές. Προσφέρθηκαν νόστιμες εγχώριες κροατικές γεύσεις, αποδόθηκαν τιμητικές βεβαιώσεις συμμετοχής στη συνάντηση σε κάθε χώρα, εκφωνήθηκαν λόγοι και έγινε ανταλλαγή δώρων. Μάλιστα οι μαθήτριες του 4ου Γυμνασίου θέλησαν να απευθύνουν ευχαριστήριο λόγο. Η Γεωργιέλλη Σηφογιαννάκη δήλωσε:  «Ευχαριστώ τους καθηγητές μου για την ευκαιρία που μου έδωσαν και την οικογένεια για τη ζεστή φιλοξενία και για όλα όσα μου προσέφεραν. Το Erasmus είναι ένα τέλειο πρόγραμμα, γιατί γνώρισα υπέροχα μέρη, έκανα καινούριους φίλους και θα ήθελα να σας ξαναδώ όλους. Σας ευχαριστώ όλους για μία ακόμα φορά». Η μαθήτρια Ελευθερία Μακρυποδάκη είπε χαρακτηριστικά:  «Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους, τους καθηγητές μου, όλους τους υπόλοιπους καθηγητές, τους γονείς. Βρήκα τη χώρα σας υπέροχη και ενδιαφέρουσα. Είμαι πολύ χαρούμενη που βρίσκομαι εδώ, γιατί έκανα καινούριους φίλους. Το πρόγραμμα αυτό είναι πολύ σημαντικό και χαίρομαι που τόλμησα να συμμετάσχω, γιατί η γνώση δεν αποκτάται μόνο μέσα από τα βιβλία, αλλά και από τέτοιου είδους εμπειρίες. Εύχομαι να σας ξαναδώ όλους!». Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι η φιλοξενία που προσφέρθηκε από τις οικογένειες στις μαθήτριές μας ήταν υποδειγματική ως ανταπόδωση βέβαια της εξίσου εξαιρετικής φιλοξενίας που είχαν δεχτεί εδώ το Μάιο 2017.

Την τελευταία μέρα οριοθετήθηκαν οι δράσεις που πρέπει να γίνουν μέχρι την επόμενη συνάντηση στη Μόντενα της Ιταλίας τον Μάρτιο του 2018 και η ομάδα καθηγητών και μαθητριών του 4ου Γυμνασίου επέστρεψε γεμάτη εικόνες, ήχους, χρώματα, ιδέες και γνώσεις.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ