ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Υποδομές και απόσταση από τις πύλες εισόδου απειλούν το τουριστικό μέλλον του νότου

0

Έντονη ανησυχία επικρατεί στους τουριστικούς επιχειρηματίες του νότου του Ρεθύμνου για το ζήτημα των βασικών υποδομών και κυρίως της πρόσβασης στην περιοχή από τις πύλες εισόδου. Η ιδιαίτερου φυσικού κάλους ακτογραμμή που ξεκινά από την Αγία Γαλήνη και καταλήγει στα σύνορα με τα Σφακιά, ακολουθώντας μια ήπιας μορφής τουριστική ανάπτυξη αποτελεί σήμερα πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες από ολόκληρο τον κόσμο, κυρίως φυσιολάτρες, αλλά και ανθρώπους που επιθυμούν να απολαύσουν τις μοναδικές παραλίες και να ξεκουραστούν σε ένα ήσυχο, παραθαλάσσιο μεν, αλλά μακριά από την πόλη περιβάλλον.

Όμως τα πακέτα διακοπών για το νότο του Ρεθύμνου είναι ήδη αρκετά πιο ακριβά από αυτά του βορρά και τούτο σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Νοτίων Περιοχών κ. Δημήτρης Ηλιάκης, οφείλεται στην μεγάλη απόσταση μεταξύ ξενοδοχείων και αεροδρομίων που επιβαρύνεται από το πεπαλαιωμένο οδικό δίκτυο που συνδέει τις πύλες εισόδου με αυτό το κομμάτι της νότιας Κρήτης. Με αφορμή το κλείσιμο της φετινής τουριστικής περιόδου, που κύλησε ομαλά για τους επιχειρηματίες της περιοχής, ο κ. Ηλιάκης τόνισε και πάλι το ζήτημα των υποδομών, δηλώνοντας στην εφημερίδα μας, ότι  «Πέρα από το φορολογικό, το οποίο γενικά καθιστά τις επιχειρήσεις μας παθητικές, το σοβαρότερο πρόβλημα για μας εκεί είναι η πρόσβαση στην περιοχή μας από τα αεροδρόμια καθώς αυτά είναι μακριά και το οδικό δίκτυο παλαιωμένο. Επιβαρύνονται σημαντικά τα πακέτα διακοπών και μας βγάζουν εκτός αγοράς. Αν μάλιστα γίνει το αεροδρόμιο στο Καστέλι, τότε φοβάμαι πως θα οριστικοποιήσει το κλείσιμο αρκετών ξενοδοχείων και θα πλήξει οικονομικά το νότο του Ρεθύμνου αν ως τότε δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα έργα υποδομής και διασύνδεσης με αυτή την νέα πύλη εισόδου αλλά και τα Χανιά.»

Η τουριστική περίοδος, σύμφωνα με τον κ. Ηλιάκη, ήταν φέτος και για το νότο του Ρεθύμνου βελτιωμένη σε σχέση με πέρσι, παρουσιάζοντας αύξηση γύρω στο 5%. Αφενός, όμως, η αύξηση αυτή αφορά μόνο το βασικό τετράμηνο του θέρους ενώ παρατηρήθηκε, ότι κόσμος που επέλεξε αυτή την περιοχή ήταν περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων όπως ακριβώς και του βορρά.

Χαρακτηριστικά ο κ. Ηλιάκης δήλωσε στην εφημερίδα μας, ότι «Εκείνο που πρέπει να επισημάνουμε, είναι ότι πρόκειται για βελτίωση στο τετράμηνο Ιούνιος – Σεπτέμβριος, καθώς Μάιος και Οκτώβριος δεν είχαν κάποια εξέλιξη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης ο κόσμος που ήρθε δεν είχε λεφτά. Δεν μπορώ να ξέρω ακριβώς τι έγινε, ωστόσο, εκτιμώ πως μας ήρθαν τουρίστες που κυρίως επέλεγαν παλαιότερα για διακοπές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, οπότε είχαν πιο περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες. Γενικότερα, όμως, είναι ένα φαινόμενο που υπάρχει από τότε που τα ξενοδοχεία επιλέγουν πακέτα all inclusive, ένα σύστημα που μειώνει τα έσοδα και των ξενοδοχείων και των καταστημάτων έξω από τα ξενοδοχεία. Το 60% των πακέτων στο νότο είναι αυτού του συστήματος.»

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Νοτίων Περιοχών, για την επόμενη τουριστική περίοδο αλλά και γενικότερα για το μέλλον της περιοχής θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενίσχυση των μηνών Απρίλιος, Οκτώβριος και επέκταση μίας εβδομάδας το Νοέμβριο. «Είναι εφικτός αυτός ο στόχος για το νότο του Ρεθύμνου» δήλωσε ο κ. Ηλιάκης για να συμπληρώσει, ότι  «Αρκεί να υλοποιηθούν οι απαιτούμενες υποδομές, κυρίως στον τομέα των φυσιολατρικών διαδρομών καθώς κυρίως τέτοιους επισκέπτες έχουμε αυτές τις περιόδους στο νότο και πρέπει να φροντίσουμε να γίνουν αυτά τα χαμηλού κόστους βελτιωτικά έργα.»

ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΚΛΑΔΟΣ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ