ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Χρυσό βραβείο από τον ΣΕΔΗΚ σε τρία ελαιουργεία της Κρήτης για ορθές πρακτικές έκθλιψης

0

Οι ορθές πρακτικές στην καλλιέργεια, την παραγωγή αλλά και στη διάθεση του ελαιόλαδου ενισχύουν το προϊόν ποιοτικά, του δίνουν πραγματική αξία και προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον.

Αυτά μεταξύ άλλων τονίσθηκαν στην ημερίδα με θέμα «Ελιά και λάδι στην Κρήτη», την πρώτη μιας σειράς εκδηλώσεων που θα ακολουθήσουν στην υπόλοιπη Κρήτη μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ).

Στην ημερίδα βραβεύτηκαν για τις ορθές πρακτικές στην έκθλιψη ελαιοκάρπου και στη διάθεση ελαιολάδου ελαιουργεία από όλη την Κρήτη.

Τις ορθές πρακτικές που ακολουθούνται στη σύγχρονη ελαιοκομία αναφέρθηκε ο διευθυντής εργαστηρίου ελαιολάδου της Ένωσης Ηρακλείου κ. Μαν. Μιχελινάκης μένοντας ιδιαίτερα στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου και πως αυτά μπορούν να ενισχυθούν.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε το θεατρικό δρώμενο “Δάκοι και δακοκτόνοι” που παρουσίασαν οι μαθητές της Α΄ και της Β΄τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σούδας, πάνω σε κείμενα της Αγγέλας Μάλμου, πρ. Σχολική σύμβουλο. Οι μικροί μαθητές κέρδισαν το θερμό χειροκρότημα του κόσμου που βρέθηκε στο ΜΑΙΧ ανάμεσα τους και πολλοί γονείς που έδωσαν τα συγχαρητήρια τους στσους εκπαιδευτικούς Διονύση Χατζηδάκη, Μαρία Κοφίτσα, Μαρούλη Τσάκου.

Οι φορείς

Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολαδου που αποτελεί τον μεγαλύτερο στον Οργανισμό για την Ελαιοκομία στον κόσμο έθεσε υπό την αιγίδα του τις εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Κρήτη μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου για την «Παγκόσμια Ημέρα Ελαιοκομίας» ανάφερε ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ δρ. Νίκος Μιχελάκης.

Από τη μεριά του ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ν. Καλογερής υπογράμμισε πως «η ελιά είναι αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας και του πολιτισμού μας» και τόνισε τη συμβολή του ΣΕΔΗΚ στη στήριξη της, ενώ ο αντιδήμαρχος Χανίων κ. Ε. Κονταξάκης σημείωσε πως θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ευαισθητοποίησης της νεολαίας για την υγιεινή και πολιτιστική αξία του ελαιολάδου.

Για τις προσπάθειες του ΜΑΙΧ να στηρίξει με κάθε τρόπο την ελαιοκαλλιέργεια και το ελαιόλαδο ως προϊόν μίλησε ο διευθυντής του κ. Γ. Μπαουράκης.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε ο συντ. Εκπαιδευτικός κ. Μουντάκης.

Βραβεία σε ελαιουργεία για ορθές πρακτικές έκθλιψης ελαιολάδου

• ΧΡΥΣΟ: Α.Σ. Κριτσάς, Μποτζάκης Α.Ε., Α.Σ. Έμπαρου

• ΑΡΓΥΡΟ: Terra Creta, Αλμπαντάκης ΑΕΕΒΕ

• ΧΑΛΚΙΝΟ: Α.Σ. Μεσκλών, Πρωτογεράκης ΟΕ, ΑΕΣ Λιθινών

• ΕΠΑΙΝΟΣ: Α.Σ. Αγίου Μύρωνα, ΑΣΕΣ Σητείας, Κολολάκης Ο.Ε., Α.Σ. Πλατάνου

Βραβεία σε ελαιουργεία για ορθές πρακτικές Διάθεσης Ελαιολάδου

• ΧΡΥΣΟ: –

• ΑΡΓΥΡΟ: Α.Σ. Έμπαρου,Terra Creta.

• ΧΑΛΚΙΝΟ: Αλμπαντάκης ΑΕΕΒΕ, Μποτζάκης Α.Ε.

• ΕΠΑΙΝΟΣ: Α.Σ. Πλατάνου,ΑΣΕΣ Σητείας.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ