ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ξεκίνησαν τα έργα κατασκευής του βιολογικού της περιοχής Κουλούκωνα - Ζωνιανών

0

Μετά από διαδικασίες που ξεπέρασαν την δεκαπενταετία, ξεκίνησαν επιτέλους τα έργα κατασκευής του βιολογικού της περιοχής Κουλούκωνα – Ζωνιανών στον Δήμο Μυλοποτάμου. Ήδη η πρώτη εργολαβία που αφορά στην μονάδα βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων έχει ξεκινήσει ενώ εντός των ημερών υπογράφεται η σύμβαση για την κατασκευή των δικτύων, που σημαίνει, ότι μπαίνει σε πλήρη εξέλιξη η φάση υλοποίησης του αναγκαίου έργου για την προστασία των υδάτων του ορεινού Μυλοποτάμου, που έχει δεχθεί δεινό πλήγμα από την μέχρι σήμερα απουσία σύγχρονων δικτύων και μονάδων διαχείρισης των υγρών αποβλήτων.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 8.900.000 ευρώ αφορά στην κατασκευή της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων των Δ.Ε. Κουλούκωνα και Ζωνιανών, των αποχετευτικών δικτύων μεταφοράς των λυμάτων καθώς και τη σύνδεση της ΕΕΛ και των αντλιοστασίων με το δίκτυο της ΔΕΗ. Η πράξη περιλαμβάνει τρία υποέργα: 1ο υποέργο « Εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Δημοτικής Ενότητας Κουλούκωνα και Ζωνιανών», 2ο υποέργο «Κατασκευή αποχετευτικών δικτύων» και 3ο υποέργο «Σύνδεση ΕΕΛ -αντλιοστασίων με το δίκτυο της ΔΕΗ».

Το 1ο υποέργο αφορά στην κατασκευή της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων βόρεια του οικισμού Μουρτζανών. Η προβλεπόμενη μέθοδος επεξεργασίας είναι αυτή της ενεργού ιλύος με παρατεταμένο αερισμό, με ταυτόχρονη σταθεροποίηση της παραγόμενης βιολογικής ιλύος και βιολογική απομάκρυνση αζώτου. Από την σχεδιαζόμενη ΕΕΛ προβλέπεται να εξυπηρετούνται όλοι οι οικισμοί της Δ.Ε. Κουλούκωνα και της Δ.Ε. Ζωνιανών του Δήμου Μυλοποτάμου.

Το 2ο υποέργο έργο αφορά στην κατασκευή των αναγκαίων έργων αποχέτευσης (αγωγών μεταφοράς στην εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων) των οικισμών Δαφνέδες, Μουρτζανά, Γαράζο, Κάλυβος, Λιβάδια, Μαρινιανά, Κράνα, Βενί, Κατεριανά, Αξός και Ζωνιανά. Το 2ο υποέργο περιλαμβάνει επίσης 2 αντλιοστάσια, 2 δεξαμενές αναρρύθμισης και την κατασκευή τοιχίου προστασίας της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων με συρματοκιβώτια. Το συνολικό μήκος του δικτύου αγωγών μεταφοράς (καταθλιπτικών και βαρύτητας) ανέρχεται σε 32244 m.

Το 3ο υποέργο αφορά στην σύνδεση των αντλιοστασίων και της ΕΕΛ με το δίκτυο της ΔΕΗ.

Ο ΣΤΟΧΟΣ

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζεται με το έργο αυτό είναι η ρύπανση των ρεμάτων, του υδροφόρου ορίζοντα και του εδάφους της ευρύτερης περιοχής από την διάθεση ανεπεξέργαστων λυμάτων καθώς και ο κίνδυνος που προκαλείται για τη δημοσία υγεία. Οι οικισμοί που αφορά η μονάδα έχουν ισοδύναμο πληθυσμό κάτω των 2000 κατοίκων έκαστος και ο στόχος είναι η προστασία του δομημένου και φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής που αφορά.

Η κατασκευή του έργου στοχεύει στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος του ορεινού Μυλοποτάμου και στην προστασία του από τα αστικά λύματα που μέχρι σήμερα οδηγούνται ανεπεξέργαστα σε ρέματα.

Ο αποτελεσματικός καθαρισμός των λυμάτων, με απομάκρυνση στον επιθυμητό βαθμό όλων σχεδόν των κύριων και δευτερευόντων ρυπαντικών συστατικών των λυμάτων, θα συντελέσει στην αναβάθμιση της σημερινής ρυπογόνου κατάστασης, με ελαχιστοποίηση των προβλημάτων που δημιουργούν τόσο στο έδαφος όσο και στους υδροφορείς.

Το πρόβλημα της υποβάθμισης των υδάτινων πόρων εξαιτίας της διάθεσης σε αυτούς των ανεπεξέργαστων οικιακών λυμάτων, αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για την περιοχή που αφορά τόσο στην ανάπτυξη της όσο και στην προστασία της δημόσιας υγείας.

Η προστασία των υδάτινων αποδεκτών της περιοχής είναι επιτακτική ανάγκη και το έργο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή ενώ θα συμβάλει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ