Minoan Lines

Στο Λιμεναρχείο Ρεθύμνου το φορτίο των 6 τόνων κατεργασμένης κάνναβης  

Τους έξι περίπου τόνους χασίς σε μορφή σοκολάτας που βρέθηκε στο ρυμουλκό νότια της Κρήτης, μετέφερε η Ομάδα Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού Σώματος πριν από λίγο στο Λιμεναρχείο Ρεθύμνου.

Το παράνομο φορτίο ήταν καλά κρυμμένο στο αμπάρι του πλοίου «ΑΝΔΡΕΑΣ», σημαίας Τανζανίας, το οποίο ακινητοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας ανοιχτά της Ιεράπετρας.

Μετά από μεγάλη και άρτια συντονισμένη επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής και με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου, οι άντρες του Λιμενικού ανέβηκαν στο ρυμουλκό σκάφος και συνέλαβαν 6 άνδρες από τη Συρία, ενώ χρειάστηκε να κόψουν ακόμα σίδερα προκειμένου να μπορέσουν να βγάλουν από την κρυψώνα τους τα ναρκωτικά..

Συγκεκριμένα βρέθηκαν έξι τόνοι, εκατόν εβδομήντα επτά κιλά και οκτακόσια γραμμάρια  κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα).

Η συγκεκριμένη ποσότητα ήταν συσκευασμένη σε διακόσια σαράντα ένα (241) δέματα, επιμελώς τοποθετημένα σε ειδικές κρύπτες, ενώ η συνολική αξία του φορτίου ανέρχεται περίπου στα 70.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η παρακολούθηση ξεκίνησε από την περιοχή της Σητείας ενώ στις έρευνες συμμετείχαν όλα τα κλιμάκια ειδικών αποστολών των Λιμεναρχείων Κρήτης καθώς και κλιμάκιο της Δίωξης από Αθήνα που βρέθηκε στην Κρήτη για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ειδικά εκπαιδευμένο σκυλί από τα Χανιά που ανέβηκε στο πλοίο κι «έδειξε» την κρυψώνα των ναρκωτικών. Το σκυλί εντόπισε ένα σημείο στο οποίο είχαν κάνει ηλεκτροσυγκόλληση και από πάνω είχαν βάλει βαρέλια για να φαίνεται ενιαίο το αμπάρι καλύπτοντας την καταπακτή που οδηγούσε στο παράνομο φορτίο.

Ωστόσο σύμφωνα με άλλες πληροφορίες εντός των επόμενων ωρών, το ρυμουλκό που αρχικά οδηγήθηκε στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης αναμένεται να έρθει στο λιμάνι του Ρεθύμνου.

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος:

«Ευρύτατης κλίμακας επιχείρηση εντοπισμού και κατάσχεσης τεράστιας ποσότητας κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα), που μέχρι τώρα ξεπερνά τους έξι (06) τόνους έλαβε χώρα κατά τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, από το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή.

Ειδικότερα, μετά από αξιοποίηση πληροφοριών και συντονισμένης συνεργασίας της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου (ΔΙ.ΔΙ.ΝΑ.Λ.) του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος με Υπηρεσίες του Γαλλικού Τελωνείου, πρωινές ώρες της 05-12-17, Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με επιβαίνοντες στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (ΜΥΑ) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. κατευθύνθηκε στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης για τον εντοπισμό ύποπτου σκάφους για μεταφορά ναρκωτικών ουσιών.

Πρωινές ώρες χθες (5-12-2017), το ΠΑΘ 070, σε συνεργασία με αεροσκάφος του Frontex, εντόπισε το ρυμουλκό “ANDREAS” να πλέει στη θαλάσσια περιοχή πενήντα (50) ν.μ. νότια της Κρήτης. Αφού ελήφθησαν υπόψη οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η πορεία του ύποπτου σκάφους, η ασφάλεια των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που θα επιχειρούσαν καθώς και ο επιδιωκόμενος αιφνιδιασμός του πληρώματος του ύποπτου πλοίου, αποφασίστηκε και πραγματοποιήθηκε η άμεση ακινητοποίησή του με ρεσάλτο σε αυτό από τους πλέον εκπαιδευμένους βατραχανθρώπους του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Στο πλαίσιο εφαρμογής των κανόνων εμπλοκής για την ακινητοποίηση του ρυμουλκού, κρίθηκε απαραίτητη η εκτέλεση προειδοποιητικών βολών, διότι το πλήρωμα του ύποπτου σκάφους δεν υπάκουε στις δοθείσες εντολές.

Ακολούθως, τα έξι (06) μέλη του πληρώματος, Συριακής υπηκοότητας, ακινητοποιήθηκαν και το εν λόγω σκάφος οδηγήθηκε στην Αγία Γαλήνη Κρήτης, όπου μετά από ενδελεχή έρευνα, με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών και κλιμακίου της ΔΙ.ΔΙ.ΝΑ.Λ., διαπιστώθηκε μέχρι στιγμής ότι μετέφερε έξι τόνους, εκατόν εβδομήντα επτά κιλά και οκτακόσια γραμμάρια (6.177,800 kg) κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα). Η συγκεκριμένη ποσότητα ήταν συσκευασμένη σε διακόσια σαράντα ένα (241) δέματα, επιμελώς τοποθετημένα σε ειδικές κρύπτες επί του πλοίου, ενώ η συνολική αξία του φορτίου ανέρχεται περίπου στα εβδομήντα εκατομμύρια ευρώ (70.000.000€). Η έρευνα επί του ρυμουλκού για τον εντοπισμό τυχόν επιπλέον ποσότητας κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα) συνεχίζεται από στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Για την εν λόγω υπόθεση διενεργείται περαιτέρω έρευνα της αρμόδιας Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Με συναρμόδιες διωκτικές Αρχές του εξωτερικού.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής καθώς και ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός συνεχάρησαν τον Αρχηγό του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχο Λ.Σ. Σταμάτιο Ράπτη και τα στελέχη του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. που συμμετείχαν στην επιχείρηση».

Σχετικά άρθρα