ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Από τα πουρνάρια στο γάμο

0

Γράφοντας αυτό το άρθρο, η προσοχή μου αποσπάσθηκε αρκετές φορές.

Τρέχοντα νέα κατέφθαναν στην οθόνη μου, και από ειδήσεις, μετατρέπονταν σε ‘πειρασμούς’. Αφήνοντας το άρθρο στη μέση, σχεδόν ασυναίσθητα, με ένα ‘κλικ’ ικανοποιούσα την περιέργεια μου.

Άνοιξα κάποια μηνύματα, απαντώντας μάλιστα σε ένα από αυτά.

Πήρα τον υπολογιστή παραμάσχαλα, δρόμο πήρα και δρόμο άφησα, και κάθισα στη καφετέρια του γυμναστηρίου περιμένοντας την κόρη μου.

Και καθώς έγραφα, το μάτι μου πήγαινε συνεχώς στον διπλανό ηλικιωμένο άντρα που κοιμόταν, ροχαλίζοντας, πάνω από την εφημερίδα του.

Αν εξαιρέσουμε την ανάγκη να προσφέρω εκπαίδευση στην κόρη μου, και τον κοιμώμενο άντρα, η προσοχή μου φαίνεται να αποσπάται συνεχώς από τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο.

Σύμφωνα με κάποιο αναλυτή της Τράπεζας της Αγγλίας, η τεχνολογία ‘ροκανίζει’ συνεχώς την ανθρώπινη παραγωγικότητα. Ο σύγχρονος άνθρωπος έχει μια ‘ψυχαναγκαστική ανάγκη’ να παραμένει συνεχώς συνδεδεμένος με τα τρέχοντα του Facebook, του Twiter, των email, και των τελευταίων ειδήσεων.

Η τεχνολογία έχει επιφέρει μεγάλες αλλαγές στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Το GPS αλλοιώνει την ικανότητα μας να προσανατολιζόμαστε. Η συνεχής αναζήτηση μέσω Google, μας δίνει ‘έτοιμο φαγητό’. Όλες αυτές οι εύκολες πληροφορίες όμως, δίνουν απλά ‘μεζεδάκια’ στον εγκέφαλο, όταν εκείνος έχει ανάγκη από ‘πλήρες γεύμα’.

Οι βλέψεις αρκετών εταιριών, οι οποίες φυσικά θέλουν να αυξήσουν την παραγωγικότητα των εργαζομένων τους, είναι να ελαττώσουν βαθμιαία τους περισπασμούς, με το να καταργήσουν τη χρήση Facebooκ, Twiter, email, και την παρακολούθηση των τρεχόντων ειδήσεων εν ώρα εργασίας.

Ακόμα και εκτός εργασίας όμως, ζωή είναι αυτό που συμβαίνει όταν βρισκόμαστε εκτός της επήρειας αυτών των περισπασμών.

Τα τρέχοντα νέα όμως, όπως καταγράφονται στο διαδίκτυο, έχουν ακόμα μια επίδραση στον σύγχρονο άνθρωπο. Αυτά που κοσμούν τις ιστοσελίδες μεγάλων εφημερίδων και κοινωνικών media, έχουν σκοπό να τραβήξουν την ανθρώπινη προσοχή από τα πραγματικά ‘γεγονότα’. Εκείνα που πραγματικά επηρεάζουν την ζωή των αναγνωστών.

Πάρτε για παράδειγμα το μεγάλο γεγονός της άνοιξης του επόμενου χρόνου. Του γάμου του Harry και της Meghan. Αν προσπαθήσετε να διαβάσετε κάποια από τις μεγαλύτερες Βρετανικές εφημερίδες, θα πρέπει να γυρίσετε πολλές σελίδες, και να καταλήξετε στα ‘μικρότερα γράμματα’. Εκεί που καταγράφονται τα μεγάλα προβλήματα.

Όσο ‘μουδιάζει’ λοιπόν ο Βρετανικός εγκέφαλος με βασιλικούς γάμους, με πολυτέλεια, και με λεπτομερέστατες καταγραφές των χρονικών του ειδυλλίου, το Βρετανικό κοινοβούλιο πλήττεται από αλλεπάλληλα σκάνδαλα, τη διαδικασία του Brexit που οδεύει ολοταχώς προς την κοινωνικοοικονομική απομόνωση των Βρετανών και την οικονομική εξαθλίωση τους.

Ένας βασιλικός γάμος, σαν το διαδίκτυο, θα αποσπάσει την προσοχή από τα θέματα που είναι όντως σημαντικά.

Ότι θα ζήσουν εκείνοι καλά, και εμείς χειρότερα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ