ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Ας φάνε παντεσπάνι: Ο Γάλλος πρωθυπουργός πλήρωσε 350.000€ για μία πτήση Τόκιο - Παρίσι

0

Σάλο έχει προκαλέσει στη γαλλική κοινή γνώμη και φωνές από την αντιπολίτευση η είδηση πως ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρντ Φιλίπ, νοίκιασε αεροσκάφος για την πτήση από τη Νέα Καληδονία στο Παρίσι, το οποίο στοίχισε 350.000€ στους Γάλλους φορολογούμενους. Η αντιπροσωπεία της γαλλικής κυβέρνησης βρισκόταν στη Νέα Καληδονία στις 5 και 6 Δεκεμβρίου, με το πρόγραμμα να προβλέπει επιστροφή στο Παρίσι με στρατιωτικό airbus Α340. Τεχνική βλάβη ανάγκασε το αεροσκάφος να εκτελέσει αναγκαστική προσγείωση στο Τόκιο, με αποτέλεσμα να υπάρξει μικρή καθυστέρηση.

Ο Εντουάρντ Φιλίπ και το μεγαλύτερο μέρος της αντιπροσωπείας, αντί να αναμένουν το αεροσκάφος στη Νέα Καληδονία, αποφάσισαν να νοικιάσουν άλλο αεροσκάφος σε ιδιωτική εταιρία που τους ζήτησε αντίτιμο 350.000€. Μάλιστα, το ρεπορτάζ θέλει τον πρωθυπουργό να εκτιμά το νέο αεροσκάφος πιο άνετο, καθώς το στρατιωτικό αεροσκάφος διέθετε κυρίως καθίσματα "οικονομικής θέσης". Έφτασε στο Παρίσι δύο ώρες νωρίτερα, με πρόσχημα πως έπρεπε να παρίσταται σε προγραμματισμένο υπουργικό συμβούλιο.

Στα χρήματα αυτά θα πρέπει να υπολογίσει κανείς και το κόστος της επιστροφής του Airbus της γαλλικής αεροπορίας που επέστρεψε από τη μακρινή Νέα Καληδονία άδειο. Ο ίδιος ο Φιλίπ σχολίασε την είδηση λέγοντας πως το στάτους του πρωθυπουργού δεν του επιτρέπει να κινείται μόνος, αλλά με μια μεγάλη αντιπροσωπεία συνεργατών. "Αν καλούσατε μόνο τον Εντουάρντ Φιλίπ, θα ερχόταν με το μετρό" σχολίασε με νόημα στο RTL ο πρωθυπουργός.

Τον πρωθυπουργό έσπευσε να δικαιολογήσει και ο προκάτοχός του Εμανουέλ Βαλς, που υποστήριξε πως ένα ταξίδι στον Ειρηνικό, τόσο μακρινό, έχει κάποιο κόστος. Όπως σχολιάζει παλιός κοινοβουλευτικός του σοσιαλιστικού κόμματος ένα τέτοιο ταξίδι κοστίζει έτσι κι αλλιώς 270.000€. Ωστόσο και πάλι η διαφορά ενδέχεται να ξεπερνά τις 100.000€, που δεν είναι και αμελητέα.

Από την άλλη, οικολογικές οργανώσεις και αντιπολίτευση υπενθυμίζουν στον πρωθυπουργός πως είχε ζητήσει από το υπουργικό του συμβούλιο σύνεση και προσοχή στη "σπατάλη" του δημοσίου χρήματος όταν αναλάμβανε καθήκοντα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ