ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Δύσκολη χρονιά για τους αγρότες της Κρήτης το 2017

0

Ο... "πόλεμος" με χημικά κατά των αγροτών της Κρήτης και συλλήψεις στην Αθήνα ήταν το γεγονός εκείνο που ξεχώρισε το 2017 ως προς το αγροτικό ρεπορτάζ.

Εκατοντάδες αγρότες της Κρήτης επιβιβάστηκαν στα πλοία της γραμμής από Ηράκλειο και Χανιά το βράδυ της Δευτέρας 7 Μαρτίου, για να ανέβουν στην Αθήνα και να διαδηλώσουν κατά της άγριας φορολόγησής τους και του ασφαλιστικού. Το πρωί της 8ης Μαρτίου όμως, από την πρώτη στιγμή που έφτασαν στην πλατεία Βάθη, δέχτηκαν εκτεταμένη χρήση χημικών από τεράστια αστυνομική δύναμη που είχε κλείσει περιμετρικά το κτήριο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ακολούθησε πανικός... Φορώντας αντιασφυξιογόνες μάσκες λόγω των χημικών, οι αγρότες επιτέθηκαν στις κλούβες και τις δυνάμεις των ΜΑΤ με κατσούνες και εκείνοι "απάντησαν" με χημικά. Ακολούθησαν μεγάλες συμπλοκές, πετροπόλεμος, δακρυγόνα και ένταση έξω από το υπουργείο.

Η ατμόσφαιρα στο κέντρο της Αθήνας ήταν αποπνικτική για πολλές ώρες.

Την οργή των αγροτών προκάλεσε η απόφαση να κλείσει η είσοδος του υπουργείου, ενώ ζήτησαν συνάντηση με τον υπουργό. Μάλιστα, ακολούθησαν τουλάχιστον 4 προσαγωγές αγροτών μπροστά στους τηλεοπτικούς φακούς.

Το μεσημέρι αντιπροσωπία του συντονιστικού των αγροτών επιδίωξε συνάντηση με τον υπουργό. Οι αγρότες απαίτησαν να γίνει διάλογος με την παρουσία των ΜΜΕ, αίτημα που απορρίφθηκε, με αποτέλεσμα η συνάντηση να ματαιωθεί.

Στα πλοία μαζί με τους αγρότες είχαν επιβιβαστεί και εκπρόσωποι Εργατικών Κέντρων, συνδικαλιστικών οργανώσεων, Δήμων και φορέων, προκειμένου να στηρίξουν την κινητοποίηση των αγροτών και να συμπαρασταθούν στα αιτήματά τους. Χρειάστηκαν πολύωρες διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των προσαχθέντων και την επιστροφή των Κρητικών πίσω στο νησί, δηλώνοντας "πυρ και μανία" με την αντιμετώπιση που είχαν με εντολή του ίδιου του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου.

"Κάηκαν" ελιές-αμπέλια

Τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, ο καύσωνας με βαθμούς 40 και άνω, φτάνοντας στη Μεσαρά ακόμα και τους 42 με 43 βαθμούς, καταστρέφει πολλά αμπέλια και προκαλεί μεγάλες ζημιές και στην ανθοφορία της ελιάς. Με πόνο ψυχής αντικρίζουν οι αμπελουργοί τα σταφύλια τους να έχουν σταφιδιάσει από τη μια στιγμή στην άλλη.

Και όλα αυτά, σε μια χρονιά που από νωρίς την άνοιξη έδειχνε μεγάλη παραγωγή σταφυλιών και σε ό,τι αφορά τις ελιές, βεντέμα στις περισσότερες περιοχές της Κρήτης και στη χειρότερη περίπτωση... μισοβεντέμα στις υπόλοιπες.

Αυτές οι καιρικές συνθήκες θεωρήθηκαν στη συνέχεια ως καθοριστικές για την πολύ μειωμένη παραγωγή, η οποία και καταγράφηκε, στα αμπέλια και τις ελιές.

Ο δάκος... δυσκολεύτηκε

Τη χρονιά αυτή, η δακοπροσβολή υπήρξε κυρίως στο δήμο Ρεθύμνου, στις χοντρολιές αρχικά και στις ψιλολιές στη συνέχεια, αλλά όχι στο μέγεθος άλλων χρόνων. Κι αυτό παρά το "μπάχαλο" με το οποίο λειτούργησε η κεντρική εξουσία στην Αθήνα. Ο λόγος;

Οι μεγάλες θερμοκρασίες του καλοκαιριού, που αποδείχτηκαν "σύμμαχος" για τους ελαιοπαραγωγούς στη μάχη τους κατά του δάκου της ελιάς. Ωστόσο, τη χρονιά αυτή σημειώθηκαν μεγάλες καταστροφές από ριγχίτη, ο οποίος προκαλεί κυρίως καρπόπτωση στις ελιές.

Όλα αυτά τα προβλήματα οδήγησαν σε παραγωγή ελαιολάδου στην Κρήτη που στις περισσότερες περιπτώσεις χαρακτηρίζεται από οξύτητες υψηλές και σίγουρα υψηλότερες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

"Μαύρη" αγορά... ελαιολάδου

Σε γνωστούς, φίλους και συγγενείς, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αναζητούν τη χρονιά αυτή αγοραστές του προϊόντος τους πολλοί παραγωγοί ελαιολάδου, τρέμοντας με την ιδέα της υπερφορολόγησης που θα δουν από τις 31/12/2017 κι έπειτα να έρχεται και να τους "τσεκουρώνει"...

Όπως αποκάλυψε η "Νέα Κρήτη", πολλοί ελαιοπαραγωγοί πιέζουν τους ελαιουργούς να τους κόβουν παραστατικά που θα δείχνουν ότι το λάδι τους το παίρνουν όλο για το σπίτι, κάτι βέβαια που δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στα ελαιουργεία, τα οποία, ακόμα και να θέλουν, δεν μπορούν να μην εμφανίσουν ακριβή παραστατικά για το λάδι που αγοράζουν ή γι' αυτό που έχουν "προς φύλαξη" στις εγκαταστάσεις τους μέχρι να το τιμολογήσουν!

Ήδη φαίνεται πως το επικίνδυνο αυτό φαινόμενο λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις, αφού οι παραγωγοί αντιλαμβάνονται πως, μέσω της φορολόγησης του αγροτικού τους εισοδήματος, θα πληρώσουν από φέτος 22%, συν όλα τα υπόλοιπα, που θα τους ανεβάσουν τη συλλογική τους φορολόγηση τουλάχιστον στο 70%.

Οι τιμές ελαιολάδου

Αν και στο κλείσιμο της προηγούμενης χρονιάς οι τιμές παραγωγού ελαιολάδου είχαν ξεπεράσει ακόμα και τα 4 ευρώ το κιλό, με τη νέα ελαιοκομική περίοδο και την έναρξη της συγκομιδής, οι τιμές στο φρέσκο λάδι ξεκίνησαν από πολύ χαμηλότερα. Και αφού κυμάνθηκαν αρχικά γύρω στα 3,50 με 3,70 ευρώ, ακολούθησαν μεγάλες και απότομες μειώσεις, που είχαν ως συνέπεια να σταθεροποιηθούν οι τιμές για μεγάλο χρονικό διάστημα στο μέσο όρο των 3,30 ευρώ το κιλό. Έχει ενδιαφέρον η συνέχιση της περιόδου...

Επιτραπέζια: Πανωλεθρία στα σταφύλια

Μια από τις χειρότερες χρονιές για τις εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών χαρακτηρίζεται η χρονιά του 2017 από τους παραγωγούς και εξαγωγείς.

Η υπερπαραγωγή σε Ιταλία και Ισπανία έκοψε τη "φόρα" των κρητικών επιτραπέζιων σταφυλιών, που αναγκαστικά έμειναν στην εσωτερική αγορά και διατέθηκαν σε πολύ χαμηλές τιμές, με την εξαγωγή του επιτραπέζιου σταφυλιού μας να σημειώνει, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια μείωση κατά 40%.

Μόλις 9.000 τόνοι ταξίδεψαν στις αγορές του εξωτερικού από την Κρήτη, μείωση που σε σχέση με το 2014 ξεπερνάει το 40%. Η κατηφόρα από το 2015, λόγω και των καιρικών συνθηκών, δείχνει να μην έχει τέλος, με τους παραγωγούς πλέον να εκφράζουν ανησυχία για το αν θα μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες της νέας χρονιάς.

Επιδοτήσεις... ψίχουλα

Μπορεί να χαρακτηρίστηκε στο θέμα των επιδοτήσεων το 2017 ως μια χρονιά έγκαιρων πληρωμών, ωστόσο τα παράπονα για παρακρατήσεις ήταν μεγάλα, τόσο στην προκαταβολή όσο και στην εξόφληση.

Μάλιστα, όταν καταβλήθηκε η εξόφληση (δεύτερη δόση ενιαίας ενίσχυσης) από τις 14 Δεκεμβρίου και μετά, είχαμε επίσης παράπονα ότι ούτε αυτή τη φορά έλαβαν χρήματα οι αδικημένοι παραγωγοί της φόρμας 6.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ