ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Εκκληση του ΟΗΕ για μετεγκατάσταση 1.300 μεταναστών από τη Λιβύη

0

Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση χθες Δευτέρα σε όλες τις χώρες να αναλάβουν 1.300 κυρίως Αφρικανούς μετανάστες που είναι εγκλωβισμένοι στη Λιβύη, πολλοί εκ των οποίων έχουν πέσει θύματα κακοποιήσεων στα κέντρα κράτησης όπου διαβιούν σε άθλιες συνθήκες.

Ο Νίγηρας συμφώνησε να δεχθεί προσωρινά τους πιο ευάλωτους από αυτούς που απομακρύνονται από τη Λιβύη, μεταξύ αυτών ασυνόδευτα παιδιά και μόνες μητέρες, εν αναμονή της μετεγκατάστασής τους, ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) σε ανακοίνωσή της.

«Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες προστασίας των ενδιαφερόμενων ανθρώπων που θα μεταφερθούν στον Νίγηρα, η UNHCR ζητεί επειγόντως 1.300 θέσεις μετεγκατάστασης», προσθέτει η υπηρεσία.

Η UNHCR σκοπεύει να μεταφέρει 700 με 1.300 μετανάστες από τη Λιβύη στον Νίγηρα έως το τέλος Ιανουαρίου, ενώ ζητεί οι θέσεις για μόνιμη μετεγκατάσταση να είναι διαθέσιμες έως τα τέλη Μαρτίου.

Μια πρώτη ομάδα 25 μεταναστών από την Ερυθραία, την Αιθιοπία και το Σουδάν μεταφέρθηκαν από τη Λιβύη στον Νίγηρα τον προηγούμενο μήνα.

«Είναι μια απελπισμένη έκκληση για αλληλεγγύη και ανθρωπιά. Πρέπει να απομακρύνουμε τους πιο ευάλωτους μετανάστες από τη Λιβύη το συντομότερο δυνατό», επεσήμανε ο Φόλκερ Τουρκ, βοηθός Ύπατος Αρμοστής για την Προστασία.

Τον Σεπτέμβριο το CNN μετέδωσε μια εκπομπή στην οποία εμφανίζονταν μετανάστες που πωλούνταν σε σκλαβοπάζαρα στη Λιβύη, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή και εκκλήσεις να τους προσφερθεί ασφαλής δίοδος εκτός της χώρας.

Ο αριθμός των μεταναστών στη Λιβύη έχει αυξηθεί ραγδαία αφού ένοπλες πολιτοφυλακές εμπόδισαν τις αναχωρήσεις πλοίων από τη Σαμπράτα προς την Ιταλία.

Την Παρασκευή ο Παγκοσμιος Οργανισμός Μετανάστευσης κάλεσε τις μεγάλες εταιρείες του Διαδικτύου να δυσκολέψουν τη χρήση των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης από τους διακινητές, οι οποίοι τους χρησιμοποιούν για να προσελκύσουν μετανάστες από τη δυτική Αφρική στη Λιβύη, όπου κινδυνεύουν με κράτηση, βασανιστήρια, σκλαβιά ή ακόμη και θάνατο.

Το Facebook και WhatsApp δεν έχουν απαντήσει στο αίτημα του Reuters να σχολιάσουν την είδηση αυτή.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ