ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

«Ζήσε το όνειρο σου χωρίς αναβολικά»

0

 

  • Πως «έχτισε» το σώμα του ο Πρωταθλητής Ελλάδας μόνο με γυμναστική και … υπομονή!

 

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥΣΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Ο Βαλεντίνος Ράντος είναι ο 30χρονος Ρεθεμνιώτης bodybuilder που διαπρέπει στους σχετικούς αγώνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, υπηρετώντας, ωστόσο, το φυσικό  bodybuilding και όχι το υποβοηθούμενο από αναβολικά ή άλλα μη φυσικά συμπληρώματα διατροφής. Αποτελεί μια διαφορετική πρόταση γυμναστικής, καθώς αντιτίθεται σε οποιαδήποτε μορφή λήψης ουσιών για την διάπλαση του σώματος και αποφάσισε για πρώτη φορά να βγει και να μιλήσει δημόσια με στόχο να καταδείξει στα νέα παιδιά, πως γίνεται να καταφέρεις πολλά στον τομέα αυτό χωρίς αναβολικά ή όποια άλλα επικίνδυνα για την υγεία  σκευάσματα κυκλοφορούν στην αγορά.

Για όσους δεν γνωρίζουν το bodybuilding στα Ελληνικά μεταφράζεται με τη λέξη «σωματοδόμηση» και αποτελεί την διαδικασία αύξησης της μυϊκής μάζας και ελάττωσης του σωματικού λίπους με συνδυασμό άρσης βαρών, επαρκούς πρόσληψης θερμίδων και θρεπτικών συστατικών, καθώς και ξεκούρασης. Ο άνθρωπος ο οποίος ασχολείται με τη δραστηριότητα αυτή καλείται μπόντι μπίλντερ (bodybuilder). Ως άθλημα καλούμενο αγωνιστικό μπόντι μπίλντινγκ, οι μπόντι μπίλντερς επιδεικνύουν το σώμα τους έναντι επιτροπής κριτών, οι οποίοι τους βαθμολογούν βάσει της εμφάνισής τους. Οι βασικές πόζες ανάδειξης της μυικής ανάπτυξης είναι επτα: Μπροστινή πόζα διπλών δικεφάλων, πλάγια στήθους, άνοιγμα πλάτης από μπροστά, πλάγια τρικεφάλων, διπλή δικεφάλων από πίσω, άνοιγμα πλάτης από πίσω και κοιλιακοί με μηρό. Σε πολλούς αγώνες υπάρχει επίσης και η πόζα μέγιστης μυικότητας («most muscular»).

Ο Βαλεντίνος Ράντος ξεκίνησε την διάπλαση του σώματος του στα 17 του χρόνια, δεν έχει πάρει ποτέ αναβολικά, όπως δηλώνει, και αγωνίζεται αυστηρά σε αγώνες φυσικού bodybuilding έχοντας αναδειχθεί Πρωταθλητής Ελλάδος και λάβει σημαντικές διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Ειδικότερα είναι ο Πανελλήνιος πρωταθλητής INBA (NATURAL BODYBUILDING) 2016 και 2017. Στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα INBA (NATURAL BODYBUILDING) 2017  πήρε την 5η θέση, ενώ έλαβε την 6η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα INBA (NATURAL BODYBUILDING) 2016. Παράλληλα εργάζεται σε γυμναστήριο της πόλης μας καθώς διαθέτει πιστοποιητικό εξειδίκευσης - personal trainer – εlite  level 3 αλλά και ως φωτομοντέλο στην Αθήνα ενώ στο παρελθόν έχει δουλέψει και ως ναυαγοσώστης.   Έχει σπουδάσει στα ΤΕΙ τεχνικός οπτικοακουστικών συστημάτων.

Η ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ

Δυστυχώς η θέληση για εντυπωσιακή διαμόρφωση του σώματος, οδηγεί πολλούς νέους στην χρήση αναβολικών ουσιών, επικίνδυνων για την υγεία. Η διαπίστωση αυτή οδήγησε στην απόφαση του Ρεθεμνιώτη Πρωταθλητή bodybuilding να βγει δημόσια και να πει πως μπορείς και σώμα να φτιάξεις και πρωταθλητισμό να κάνεις, αλλά χωρίς επικίνδυνες ουσίες. Μόνο διατροφή και γυμναστική.

Μιλώντας στην εφημερίδα μας, τόνισε για την δική του εμπειρία, πως  «Όλη αυτή η διαδικασία, να θέλεις να φτιάξεις το σώμα σου, να μαθαίνεις πράγματα γύρω από αυτό και να γίνεσαι πιο δυνατός, μου άρεσε πάρα πολύ. Ποτέ δεν βιάστηκα όμως. Ποτέ δεν σκέφτηκα να πάρω τον εύκολο δρόμο για να φτάσω κάπου. Μου άρεσε να βλέπω την σταδιακή βελτίωση που επιτύγχανα στο σώμα μου σιγά – σιγά. Όμως, ακόμα και αν δεν έβλεπα κάποιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, πάλι θα συνέχιζα έτσι, διότι μου αρέσει η διαδικασία. Την απολαμβάνω.»

Συνεχίζοντας να ξεδιπλώνει τις εμπειρίες του στο bodybuilding περιγράφει, τα εξής: «Η ιδέα να πάω σε αγώνες ήρθε στα 25 μου χρόνια. Όταν το συζήτησα για πρώτη φορά με άτομο που πήγαινε σε αγώνες, μου είπε πως πρωταθλητισμός χωρίς αναβολικά δεν γίνεται. Εκεί ήταν που εγώ όχι μόνο διαφώνησα αλλά αμέσως σκέφτηκα πως πρέπει να το προσπαθήσω και να μπω σε μια διαδικασία να αποδείξω, ότι γίνεται και χωρίς αναβολικά. Ένιωσα πως με μείωσαν, όταν μου είπαν πως δεν μπορώ να πάω σε αγώνες επειδή δεν παίρνω τέτοιου είδους ουσίες. Την πρώτη φορά έτσι κατέβηκα. Έκανα διατροφή και γυμναστική και κατέβηκα. Βγήκα δεύτερος στην κατηγορία μου και απέδειξα πως ήταν δυνατόν να πετύχεις. Στην συνέχεια πήγα στους Πανευρωπαϊκούς αγώνες. Ήταν μεγάλος ο ανταγωνισμός και εγώ χωρίς αναβολικά βγήκα προτελευταίος! Αλλά δεν το είδα ως αποτυχία. Το είδα ως 2ος από το τέλος, το διασκέδασα και σκέφτηκα πως δεν θα πρέπει να συνεχίσω σε αυτούς τους αγώνες. Ωστόσο, έμαθα πως υπάρχουν αγώνες φυσικού bodybuilding, πριν τους οποίου κάνουν το λεγόμενο αντιντόπινγκ, οπότε μπήκα στην διαδικασία του πρωταθλητισμού και μέσα από αυτό να κάνω αυτό που μου αρέσει.»

Μιλώντας για τα αναβολικά δηλώνει ότι «Εγώ δεν θέλησα ποτέ να μπω σε μια διαδικασία λήψης κάποιων φαρμάκων. Τώρα μάλιστα που εργάζομαι σε αυτόν τον τομέα και έρχονται παιδιά και με συμβουλεύονται, όταν μου κάνουν λόγο για σκευάσματα αναβολικών, τους λέω αμέσως όχι και τους εξηγώ πως δεν πρέπει καν να τους απασχολεί η διαμόρφωση τους σώματος τους μέσα από τέτοιες ουσίες. Θα πρέπει να γυμναστούν και αν χρειαστεί να πάρουν κάποια από τα φυσικά συμπληρώματα που νόμιμα υπάρχουν στα φαρμακεία. Όχι αναβολικά.»

Συνεχίζοντας τόνισε, ότι «Εγώ έχω χρησιμοποιήσει μόνο συμπληρώματα διατροφής και αυτό σε αγώνες, έχοντας καταφέρει πολύ μεγάλες επιτυχίες στους αγώνες που πηγαίνω. Ποτέ χημικά, ποτέ αναβολικά. Γυμναστική και διατροφή.»

Αναφερόμενος στην διαφορά μεταξύ αναβολικών και συμπληρωμάτων διατροφής, τονίζει, ότι  «Τα συμπληρώματα δεν είναι αναβολικά! Τα συμπληρώματα διατροφής είναι για να συμπληρώνουν τις ελλείψεις που μπορεί να έχουμε στην διατροφή μας λόγο του ρυθμού τις καθημερινότητας μας. Τα αγοράζουμε από κατάστημα και είναι αναγνωρισμένα από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, μετά από υπόδειξη γιατρού για το ότι δεν είναι βλαβερά για την υγεία μας. Σε αντίθεση θα πρέπει να γίνει σαφές, ότι τα αναβολικά είναι παράνομα, είναι βλαβερά για τον οργανισμό και τα γράφουν γιατροί μόνο για συγκεκριμένες ασθένειες. Συνήθως είναι σε ενέσιμη μορφή η χάπια.»

Ο Βαλεντίνος Ράντος, καλεί τους νέους να ζήσουν το όνειρο για ένα όμορφο σώμα μέσα από φυσικούς τρόπους όπως και αυτός, δηλώνοντας ότι «Το όνειρο μου το ζω με φυσικό τρόπο και το μήνυμα μου στα παιδιά είναι να γυμνάζονται με υπομονή, να ζουν τη ζωή κανονικά και να δώσουν χρόνο στον εαυτό τους. Το φυσικό bodybuilding θέλει υπομονή. Δεν χρειάζεται να γίνεις κομπλεξικός, να τρως μόνο μπρόκολα, να στερείσαι τη ζωή σου και να υπερβάλεις σε ό,τι κάνεις για να χτίσεις ένα σώμα, μέσα από διαδικασίες που τελικά θα σε κάνουν να μείνεις εκτός κοινωνίας. Το φυσικό bodybuilding είναι γυμναστική με υπομονή χωρίς στερήσεις υπερβολής. Σε κάθε περίπτωση λέμε όχι στα αναβολικά γιατί οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι. Προκαλούν ψυχολογικά προβλήματα και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία. Φτιάχνεις ένα ωραίο σώμα απ’ έξω αλλά από μέσα σάπιο. Το θέμα είναι να προασπίσουμε την υγεία και την όμορφη ζωή μας.»

ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΝΑΒΟΛΙΚΩΝ

Η χρήση αναβολικών είναι μια επικίνδυνη επιλογή. Σύμφωνα με όσα γραφεί από γιατρούς, προκαλούν σωρεία παρενεργειών. Στους άνδρες προκαλούν ακμή, αυξημένη επιθετικότητα και σεξουαλική διάθεση. Η χρήση για μεγάλο διάστημα μπορεί να προκαλέσει στειρότητα και ανικανότητα, αναστολή της σπερματογένεσης, συρρίκνωση και σκλήρυνση των όρχεων, νεφρική βλάβη, γυναικομαστία, αλωπεκία, υπερτροφία προστάτη, μειωμένη παραγωγή ενδογενούς τεστοστερόνης και γοναδοτροπινών.

Στις γυναίκες προκαλούν ακμή, ανάπτυξη ανδρικών χαρακτηριστικών, μεταξύ αυτών τριχοφυΐα στο πρόσωπο και στο σώμα, βάθυνση του τόνου της φωνής, διαταραχές εμμήνου ρύσεως (περιόδου), αυξημένη επιθετικότητα και σεξουαλική διάθεση, υπερτροφία κλειτορίδας, συρρίκνωση του στήθους, αλωπεκία ανδρικού τύπου, πολύ αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης, μειωμένα επίπεδα ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης.

Στους εφήβους επιφέρει σοβαρή ακμή στο πρόσωπο και στο σώμα, ανδρογενής σωματοκατασκευή στις κοπέλες, αναστολή της σωματικής ανάπτυξης εξαιτίας της πρώιμης σύγκλισης των επιφύσεων των οστών. Οι παρενέργειες αυτές μπορεί να είναι μόνιμες.

Επίσης, είναι δυνατόν να προκαλέσουν καρδιαγγειακά νοσήματα, ενδοκρινικές βιοχημικές διαταραχές, ηπατικές βλάβες, νανισμό αλλά και  Ηπατίτιδα, καρκίνο, ίκτερο, ηπατοκυτταρικό αδένωμα και σοβαρές ψυχολογικές παρενέργειες όπως Κατάθλιψη, ερεθιστικότητα, αδυναμία συγκέντρωσης, επιθετικότητα, βιαιότητα, παράνοια, υπερδιέγερση.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ